به گزارش سایت خبری پُرسون،به نقل از عصر تحلیل؛ فرونشست، بیآبی، خشکی زاینده رود در سالهای اخیر، خطرات فراوانی را برای بناهای تاریخی ایجاد کرده و فرونشست در بافت تاریخی اصفهان و ابنیه های فوق الذکر، خطر تخریب قریب الوقوع و آسیب بسیار جدی را با توجه به سرعت صعودی فرسایش گوشزد می کند.
حسین جعفری، مدیرعامل سابق سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار عصر تحلیل با اشاره به جذب منابع مالی جهت احیای بافت فرسوده افزود: جذب منابع مالی و تشویقی جهت بازسازی بنا از سرعت تخریب و افزایش و فرسایش بنا جلوگیری می کند به همین دلیل مشمولان با ثبت نام بسته های تشویقی احیای بافت فرسوده می توانند از مزایای بازسازی این بناها استفاده کنند.
وی همچنین تصریح کرد: بخش زیادی از بناهای تاریخی فرسوده در مالکیت مردم میباشد به همین دلیل احیای بافتهای تاریخی و نگهداشت و حفظ آن نیازمند همکاری چند جانبه حاکمیت، دولت، سازمان میراث فرهنگی، شهرداری و مدیریت شهری است تا با این همکاری و وحدت روند تخریب این بناها کندتر انجام شود .
جعفری اظهار کرد: بناهای تاریخی دارای قدمت و سن بیشتر با هدف جلوگیری از تخریب بنا موضوع بسیار حائز اهمیتی است و نسبت به آن نباید غافل شد چرا که روند تخریب در بافتهای فرسوده و بناهای تاریخی ادامه دارد و زنگ خطری برای تخریب بنا است.
تغییر کاربری با هدف حفظ و ماندگاری
وی به احیای بافت تاریخی به ویژه در سال های اخیر با تغییر کاربردی با هدف حفظ و ماندگاری آن ها اشاره کرد و افزود: برخی بازارها و خانههای تاریخی، حمامها در روند احیای بافتهای فرسوده قرار گرفته و اقداماتی در زمینه نوسازی و یا تغییر کاربری در آن ها انجام شده که با افزایش و جذب گردشگر همراه بوده است.
مدیرعامل سابق سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان در همین رابطه ادامه داد: بافت تاریخی اصفهان به دلیل جاذبه های فرهنگی و ثبت تعداد بالایی میراث فرهنگی ملموس و غیر ملموس در آن که آن ها را در لیست ثبت آثار ملی و جهانی قرار داده است نیازمند نوسازی و بازسازی سریع می باشد.
وی درباره روند کند بازسازی بافتهای فرسوده در محدودههای غیر تاریخی، اذعان کرد: اگرچه شهر اصفهان در پیشبرد بازسازی و تخصیص بستههای حمایتی در بافت تاریخی به شهروندان مستقر در مناطق تعریف شده و مصوب از استانهای مطرح کشور بودهایم اما احیای بافت فرسوده در بافت غیر تاریخی رشد چندانی نداشته ایم.
جعفری احیای بافت فرسوده به ویژه در مناطق غیر تاریخی توسط شهروندان را همراه با تخصیص بستههای تشویقی به منظور مشارکت مردمی و جلوگیری از تخریب بناها در محلات اصفهان نام برد و تصریح کرد: احیای بافت فرسوده، عملیاتی بین بخشی و چندین دستگاه از جمله شهرداری با این مسئله رگیر میباشند و به طور قطع میتوان از نقش حداقل ۳۵ دستگاه جهت احیای بافت فرسوده سخن گفت.
نقش پر رنگ دستگاههای متولی
بگفته وی دستگاههای خدمترسان مانند اداره های آب، برق، گاز، تلفن و دیگر مجموعه های متولی در کنار شهرداریها و دستگاههای دیگر وجود دارند ساز و کار احیای بافت فرسوده نقش دارند.
این مدیر اسبق شهرداری باور دارد: همکاری بین دستگاهی به تثبیت شرایط و وضعیت اقتصادی و فرهنگی شهر در محلات دارای بافت فرسوده کمک میکند.
وی احیای بافت فرسوده را در شهر اصفهان محصول تلاشهای دستگاه های متولی در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، شهری دانست که اداره راه و سازی و شهرداری نقش بیشتری در این زمینه دارند.
بگفته وی عدالت اجتماعی اقتضا میکند که دستگاهها به نقش خود در زمینه احیای بافت فرسوده دانش لازم را پیدا کرده و از جایگاه و وظایف خود در این حوزه آگاهی پیدا کرده و اقدام عملیاتی در این زمینه داشته باشند.
جعفری خاطرنشان کرد: متاسفانه تعدادی از دستگاه متولی احیای بافتهای فرسوده، مسئولیت حل بحران در بافتهای فرسوده را به سمت دیگری حواله مینمایند و این مسئله سبب شده که وضعیت احیا و بازسازی در این مناطق و محلات بلاتکلیف باقی بماند.
وی تاکید کرد: سیاستگذاریها توسط برخی دست اندرکاران احیای بافت های فرسوده به گونهای نبوده است که سرعت تزریق بودجه جهت بازسازی، سریع تر انجام شود که همین مسیله سبب تخریب و یا غیر قابل استفاده شدن این بناها بوده است.
این فعال حوزه عمران شهری ادامه داد: سرعت بازسازی و احیای بافتهای فرسوده در شهر اصفهان، مطلوب نیست و همین مسئله شهروندان را نسبت به ساخت و ساز و بازبینی مجدد بیانگیزه کرده است.
بگفته وی، مشکلات مربوط به مالکیت و سند از دیگر عواملی است که احیا و بازسازی بافتهای فرسوده را با مشکلاتی روبرو کرده است.
وی یادآور شد: عزم و اراده شهرداری، شورای شهر و اداره کل راه و شهرسازی استان در احیای بافتهای فرسود جدی است اما گرانی مسکن و بازسازی و نوسازی آن، این روزها مردم را با مشکلات جدی روبرو کرده است به همین دلیل دولتها میتوانند با ایجاد تدابیر جراییتر در این حوزه به ویژه ارائه خدمات و تولید مسکن به صورت انبوه در افزایش سرعت و روند رشد بازسازی این محلات نقش شایستهای داشته باشند.
وی در پایان صحبتهای خود خاطر نشان کرد: امیدوار هستیم که با کاهش بافتهای فرسوده در درون شهر همچنین کنترل حاشیه نشینی گام موثری در کاهش، پیشگیری، کنترل بافتهای فرسوده داشته باشیم که این مسئله ا مساعدت دستگاهها، همکاری مردم و نقش رسانهها محقق میشود.
منبع: عصر تحلیل