به گزارش سایت خبری پُرسون، روز گذشته روزنامههای زنجیرهای به عنوان صدای غرب و طنین مطامع غربی در ایران با تیترهای «بنسلمان دنبال میانجیگری بین تهران و واشنگتن»، «عربستان در اندیشه میانجیگری؟»، «تلاش برای پادرمیانی»، «عربستان میانجی جدید دیپلماسی؟» و «عربستان میانجی ایران و ترامپ میشود؟» به استقبال این واسطهگری بنسلمان رفتند.
در همین ارتباط، روزنامه زنجیرهای «مردمسالاری» روز گذشته ذیل تیتر «بنسلمان دنبال میانجیگری بین تهران و واشنگتن» به نقل از «سی.ان.ان» نوشت: «عربستان سعودی مایل به میانجیگری بین دولت ترامپ و ایران برای دستیابی به توافقی جدید در حوزه برنامه هستهای تهران است».
مردمسالاری در ادامه این مطلب آورده است: «پادشاهی سعودی نگران است که ایران اکنون بیشتر تمایل به دنبال کردن سلاح هستهای داشته باشد، زیرا نیروهای متحد منطقهای آن – که مدتها بهعنوان عاملی بازدارنده در برابر حملات اسرائیل در نظر گرفته میشدند – بهطور قابلتوجهی تضعیف شدهاند. عربستان سعودی امیدوار است که بتواند از روابط نزدیک خود با رئیسجمهور دونالدترامپ برای ایجاد یک پل دیپلماتیک میان ایران و کاخ سفید استفاده کند. مشخص نیست که آیا عربستان سعودی بهطور رسمی چنین پیشنهادی ارائه داده است یا نه، اما این اقدام نشاندهنده تمایل ریاض به استفاده از روابط بهبودیافتهاش با دشمن پیشین خود و تضمین جایگاهی در میز مذاکره برای یک توافق جدید احتمالی است».
روزنامه «آرمان ملی» نیز با تیتر «عربستان در اندیشه میانجیگری؟» به همین موضوع پرداخت و نوشت: «عربستان سعودی در گذشته به شدت مخالف توافق هستهای ایران و آمریکا بود. زمانی که مذاکرات هستهای در جریان بود، عربستان حتی تهدید کرد که اگر آمریکا قصد دارد با ایران توافق کند، باید از کاهش قیمت نفت صرفنظر کند. در نشستهای مختلف، خصوصا در شرمالشیخ مقامات سعودی و وزرای خارجه کشورهای عربی به جان کری، وزیر خارجه وقت آمریکا، فشارهای زیادی آوردند تا مانع توافق هستهای شوند. با این حال، پس از انعقاد برجام، عربستان سعودی دیگر واکنشی علنی علیه آن نداشت و از سیاستهای خود در این زمینه تا حدی عقبنشینی کرد. اما اکنون و با تغییر شرایط منطقهای و ظهور رویکردهای توسعهگرایانه در عربستان تحت رهبری محمد بنسلمان، این کشور به دنبال کاهش تنشها و ایجاد روابط دوجانبه مثبت با ایران است... اخیراً گزارشها نشان میدهند که عربستان سعودی تمایل دارد نقش میانجیگری بین ایران و آمریکا را بر عهده گیرد تا در نهایت از یک توافق هستهای جدید حمایت کند. سیانان گزارش کرده که بنسلمان آماده است تا از روابط خود با رئیسجمهور ترامپ برای تسهیل مذاکرات بین ایران و آمریکا استفاده کند. عربستان نگران است که ایران در شرایط کنونی تمایل بیشتری به توسعه برنامه هستهای خود پیدا کند، این نگرانی عربستان سعودی را به جستوجوی راههایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای واداشته است».
به نظر میرسد آمریکا با بهکارگیری سیاست «چرخه تنش-کاهش» (Escalation-De escalation) قصد دارد تا مقاومت ایران را بشکند و مفاد مذاکره را پیش از شکلگیری چنین گفتوگویی به ایران تحمیل کند.
به بیانی مشروحتر، ترامپ باجگیر بر اساس تئوری «چرخه تنش-کاهش»، با امضای یادداشت ریاست جمهوری علیه ایران و بازگشت فشار حداکثری فاز تنش (escalation) را عملی کرد و پس از این نمایش قدرت، آمریکا با درخواست مذاکره مستقیم و میانجیتراشی فاز کاهش (De-escalation) را به مرحله اجرا گذاشت تا از این رهگذر علاوهبر تحمیل مذاکره و وسوسه ایران برای تن دادن به آن، شرایط و مفاد و محورهای گفتوگو را قبل از ورود به مذاکره تعیین و تثبیت کند. بدین معنا که با نمایش قدرت (تحریم و فشار حداکثری) و «زهر چشم» گرفتن در فاز اول (تنش) و پس از آن فرستادن میانجی فاز دوم (کاهش) مذاکره به عنوان نوعی لطف تلقی شود و ایران به عنوان طرف دوم مذاکره ذیل تهدیدهای پسینی و هراس از افزایش یا تکرار فشار، ناچار به پذیرش محورهای گفتوگو، پای میز مذاکره بنشیند.
اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر اینکه «اگر ایران از برنامه هستهای خود صرفنظر کند، ما با آنها مذاکره میکنیم!» ادعای فوقالذکر را تایید میکند.
شایان ذکر است، تحلیلگران در توصیف این تئوری «چرخه تنش-کاهش» از عبارات تئوری «فشار-تحمیل» استفاده کرده و از واژههای تهدید و وسوسه برای تشریح آن استفاده میکنند. با علم به این مسئله و با درنظر گرفتن عملکرد مدعیان اصلاحات در بازنشر و بازتاب گسترده این خبر، طیف موسوم به اصلاحات، بیاعتنا به تجربه بدعهدی مستمر آمریکا در توافق با ایران از جمله سعدآباد، بروکسل، برجام؛ میل به تکرار دیپلماسی التماسی دارد
منبع: کیهان