به گزارش سایت خبری پرسون، احمد معصومی فر روز دوشنبه پس از نشست خبری با موضوع برگزاری اجلاس وزرای خارجه اکو در مشهد در پاسخ به خبرنگاران افزود: بازگرداندن اتباع غیرمجاز نیازمند انجام توافق با هیچ کشوری نیست و براساس تصمیم گرفته شده در مجموعه نظام، اتباع غیر مجاز افغانستانی باید ایران را ترک کنند، اگر بازگشت آنها داوطلبانه باشد که بهتر است در غیر این صورت دستگاههای ذی ربط در این خصوص اقدام خواهند کرد.
وی ادامه داد: دولت سرپرست افغانستان هم این موضوع را درک می کند و طبیعی است آنها نیز از افرادی که به شکل غیرمجاز وارد ایران شده و مانده اند دفاع نمی کنند.
رییس نمایندگی وزارت خارجه در شمال شرق کشور گفت: با شرایط سخت سیاسی و اقتصادی افغانستان طی سه سال گذشته جمهوری اسلامی ایران با نگاهی کریمانه فضایی فراهم کرد و پذیرای این اتباع در داخل کشور شد اما حالا که افغانستان شرایطی با ثبات نسبی پیدا کرده است دلیلی برای ماندن این اتباع در ایران وجود ندارد البته افرادی که به شکل قانونی وارد ایران شده و دارای روادید معتبر هستند و یا کارت آمایش و سرشماری دارند شرایط متفاوتی با اتباع غیرقانونی دارند.
معصومی فر افزود: در حال حاضر تعداد ورودی اتباع غیر مجاز به کشور به شدت کاهش پیدا کرده است اما بسیاری از اتباعی که با روادید یک ماهه و یا سه ماه وارد کشور شده اند و بیشتر از مدت قانونی به شکل غیرمجاز می مانند نیز برگردانده می شوند و برای این افراد نیز روادید مجدد صادر نخواهد شد.
وی اضافه کرد: پیش از این تا روزی ۲ هزار تبعه افغانستانی به صورت غیرمجاز وارد ایران می شدند اما الان این ورود بسیار کم شده اما به دلیل ورود شبانه این اتباع از بیراهه ها و مناطق کوهستانی یا سخت گذر آمار دقیقی از تعداد ورود آنها وجود ندارد اما برآورد می شود تا ۲.۵ میلیون تبعه افغانستانی غیر مجاز در ایران حضور دارند و پیش بینی شده تا پایان سال این افراد به کشورشان بازگردند.
فعالیت کنسولگری های عربستان و افغانستان در مشهد با سرپرست انجام می شود
رییس نمایندگی وزارت خارجه در شمال شرق کشور گفت: در حال حاضر سرکنسولگری عربستان در مشهد در یک هتل مستقر شده و با سرپرست اداره می شود که البته ساختمان جدیدی گرفتهاند و به زودی به آن مکان منتقل می شوند.
معصومی فر افزود: سرکنسول قبلی افغانستان مربوط به دوره جمهوری، مشهد را ترک کرده است و الان این کنسولگری توسط سرپرست اداره شده و فعالیت های اداری و خدمات کنسولی ارائه می کند.
وی تردد ناوگان تجاری در دوغارون را نیز روان توصیف و اظهار کرد: باید تردد ناوگان تجاری در مرزها از جمله دوغارون با افغانستان با سهولت انجام شود و در همین راستا وزارت خارجه در حوزه های مختلف از جمله در مرز و نمایندگی های این وزارتخانه روان سازی ترانزیت و تجارت را به عنوان یکی از وظایف خود دنبال می کند.
او افزود: در حوزه تردد ریلی در مرز سرخس نیز با توقف چهار تا پنج روزه واگن ها رو به رو هستیم که قابل توجیه نیست و باعث کاهش رقابت و افزایش قیمت حمل کالا از مسیر ایران می شود.
هیچ سوخت غیراستانداردی از ایران به افغانستان صادر نشده است
رییس نمایندگی وزارت خارجه در شمال شرق کشور به توقف دهها تانکر حمل سوخت ترانزیت در مرز اسلام قلعه افغانستان اشاره کرد و گفت: این تانکرها به علت استاندارد نبودن محموله سوخت آنها و بر اساس گفته رانندگان تا ۸۰ روز در گمرک اسلام قلعه معطل مانده اند و اجازه تخلیه بار خود را ندارند.
معصومی فر افزود: البته سوخت ، مبدا و مقصد بارگیری محموله آنها ایران نیست و فقط این ناوگان از مسیر ایران عبور ترانزیتی کرده اند که البته تعدادی از ناوگان ایرانی آنها نیز توسط یک شرکت حمل و نقل مستقر در تهران ترانزیت می شود.
وی اضافه کرد: بر خلاف برخی ادعاها هیچ سوخت بی کیفیتی از ایران به مقصد افغانستان صادر نشده و تانکر های توقیف شده، حامل سوخت ترانزیتی از کشور دیگری است.
رییس نمایندگی وزارت خارجه در شمال شرق کشور گفت:در ارتباطی که با مسوولان استان هرات افغانستان ایجاد شد مقرر شد طی چند روز آینده ۴۰ تانکر از این تعداد از مرز اسلام قلعه بازگردند و بقیه نیز با تخلیه و یا با بازگرداندن محموله به کشور وارد شوند.
معصومی فر همچنین از تداوم گفت وگوها با ترکمنستان در خصوص پدیده ریزگردها خبر داد و افزود: طی سالهای گذشته موضوع ریزگردها در دستور کار وزارت خارجه در ارتباط با ترکمنستان بوده و بخش هایی کارشناسی در حال رایزنی برای مشخص شدن منشا ریزگردها هستند که طرف ترکمنستانی اعلام کرده منشا اصلی ریزگردها مربوط به این کشور نیست.
بیست و هشتمین نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در تاریخ ۱۲ و ۱۳ آذرماه در مشهد برگزار خواهد شد.
منبع: تابناک