برای مقابله با بیماری در پاییز چه کار کنیم؟

یکی از مهم‌ترین توصیه‌های طب ایرانی پرهیز از تمام چیزهایی است که بدن را سرد و خشک می‌کند و می‌تواند زمینه‌های ابتلا به بیماری‌های روزهای سرد سال را افزایش دهد.
تصویر برای مقابله با بیماری در پاییز چه کار کنیم؟

به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر علیرضا یارقلی، متخصص طب ایرانی و عضو هیئت علمی مرکز IT دانشگاه صنعتی شریف درباره اقدامات بهداشتی و پیشگیرانه در این فصل نکات جالبی را مطرح می‌کند، هر چند که به تاکید خودش اعتقادی به مرزبندی بین انواع طب ندارد و معتقد است تمام متخصصان طب ایرانی هم دانش‌آموخته طب نوین هستند اما پس از پایان دوراه تحصیلی پزشکی عمومی، برای تخصص، آموزه‌های طب سنتی ایرانی را آموزش دیده‌اند و با یک نگاه کل‌نگر، توصیه‌های جدید برای حفظ سلامتی دارند.

یارقلی می‌گوید: توصیه‌ طب نوین در فصل سرد، پوشاندن سروصورت و استفاده از ماسک است. طب ایرانی هم مشابه چنین توصیه‌هایی را دارد که فرد خودش را در مواجهه با باد سرد قرار ندهد یا شست‌وشوی صورت با آب بسیار سرد انجام نشود. اما در مکتب طب ایرانی شش اصل ضروری وجود دارد که برای حفظ سلامتی فرد باید به خواب، خوراک، تحرک، اعراض نفسانی و حتی آب و هوایی که در آن زندگی می‌کند، توجه شود.

* آبگوشت‌ها، آش‌های سبک و ساده، انواع سوپ‌ها، تخم مرغ عسلی بهترین غذاهای این فصل هستند.

* در صورت نیاز به مصرف خوراکی‌های شیرین آنهایی را انتخاب کنید که با کمی شکر، عسل، مویز و شیره انگور شیرین شده باشند. این خوراکی‌ها خشکی زیادی ندارند و حاوی رطوبت هم هستند. یادتان باشد که برای تامین شیرینی خرما مصرف نکنید چون طبع این خوراکی خشک است.

* عدسی یکی از بهترین غذاها برای سرماخوردگی است، چون حرارت اضافه‌ای که بر اثر بیماری ایجاد می‌شود و به شکل سوزش ته گلو و آبریزش بینی بروز می‌کند را کاهش می‌دهد. آب عدسی هم باعث افزایش رطوبت در بدن می‌شود. البته این شرایط برای غذایی مثل عدس‌پلو نیست چون طبخ آن به این شیوه سردی و خشکی بدن را زیاد می‌کند.

* مصرف ماءالشعیر طبی هم در این فصل توصیه می‌شود چون حرارت بدن را کم و رطوبت را افزایش می‌دهد. (یک واحد جو با 14 واحد آب جوشانده و صاف شود. این خوراکی شبیه سوپ جو باز شده است و آب آن باید خورده شود).

* استفاده از نعنا، مرزه و هویچ (حتی به شکل مربای هویج) هم در این فصل توصیه می‌شود. اضافه کردن هویچ روی غذاها بسیار مناسب است.

* شغلم یکی از خوراکی‌های به شدت توصیه شده در این فصل است. طب ایرانی تاکید می‌کند که از ابتدای فصل پاییز تا پایان زمستان، افراد هر روز یک عدد شلغم مصرف کنند.

* نوشیدن دمنوش زنجیل در ابتدای صبح برای پیشگیری از بیماری‌های ویروسی کمک‌کننده است. شربت خاک‌شیر و بارهنگ هم حرارت بدن را می‌خواباند.

* خوردن سیر و پیاز به شکل پخته هم برای پیشگیری از بیماری‌های این فصل نقش دارند.

* در پاییز ال بر این است که افراد از خشکی (گرم و سرد) فرار کنند و مصرف غذاهایی که عامل چنین شرایطی هستند را کاهش دهند. از جمله بادمجان و قارچ یا سایر سرخ‌کردنی‌ها که خشکی بدن را افزایش می‌دهند. چای پررنگ، قهوه و نسکافه هم جزو نوشیدنی‌هایی هستند که بدن را خشک می‌کنند.

* مصف ادویه‌جات را در فصل پاییز کاهش دهید.

* خوردن خوراکی‌ها شور و ترش را در این فصل کمتر کنید، مثل پنیر شور، سرکه، ترشی‌ها و...

* مصرف برنج و نان در این فصل منعی ندارد اما مشکل اینجاست که این دو ماده غذایی سهم بزرگی در سبد غذایی ایرانی‌ها دارند. مهم‌ترین توصیه طب ایرانی کاهش مصرف این محصولات به عنوان کربوهیدرات‌ها در تمام طول زندگی است. همانطور که توصیه به کاهش مصرف گوشت و ادویه‌جات می‌شود. بهترین راهکار درباره این خوراکی‌ها تعادل در مصرف است.

* برخی افراد در روزهای سرد سال نسبت به دیگران بیشتر سرما می‌خورند. به آنها توصیه می‌شود که از برموم عسل (دیواره کندوهای عسل) استفاده کنند چون باعث تقویت سیستم ایمنی است. این خوراکی اثرات شناخته شده ضدسرطان و ضدسرماخوردگی دارد.

* اگر می‌خواهید در فصل پاییز سرما نخورید یا کمتر دچار سرماخوردگی شوید، غذاها یا دمنوش‌هایی را مصرف کنید که سیستم ایمنی بدن‌تان را تقویت و التهاب سروصورت را کم می‌کند. مثل دمنوش عناب و آویشن، دمنوش بابونه، جوشانده ریشه شیرین‌بیان. در غذاها هم حتما سیر و پیاز را اضافه کنید.

* افراد در زمان سرماخوردگی ابتدا با التهاب صورت، آبریزش بینی و سوزش ته گلو مواجه می‌شوند که نشان‌دهنده حرارت بیش از حد است. در این شرایط نیازمند خوراکی‌هایی هستیم که این حرارت را کاهش دهند، از جمله عدسی، ماءالشعیر طبی و فرنی (در صورتی که فرد تب نداشته باشد).

* اعتدال واژه طلایی فصل پاییز است. یعنی در هر اموری باید این نکته را در نظر گرفت، از خورد و خوراک تا ورزش و خواب و خون دادن و... به این معنا که ورزش کم یا زیاد، خواب کمتر یا بیشتر، پرخوری و کم‌خوری، حتی دوش گرفتن با آب خیلی داغ یا خیلی سرد، خوابیدن با معده پر یا خالی و... باعث سردی مزاج می‌شود. اگر می‌خواهیم در پاییز مزاج رو به گرمی داشته باشید، مهم‌ترین نکته رعایت تعادل در همه امور است. به طور کلی هر کدام از این شرایط از مرز اعتدال عبور کنند، باعث سردی بدن می‌شوند.

* خوابیدن با شکم پر، دراز کشیدن در فضای باز و سرد یا روی زمین هم به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

* افسردگی‌، ناراحتی، غم، دلشوره و اختلالات روان به دلیل غلبه سودا در این فصل بیشتر می‌شود، به همین دلیل توصیه به نوشیدن مفرحات است، مثل شربت گلاب، عسل و زغفران.

منبع: نمناک

765761

سازمان آگهی های پرسون