مسجد مقدس جمکران ۱۰۷۲ سال پیش به دستور امام زمان(عج) بنا شد و حتی ایشان نحوه به جای آوردن نماز تحیت آن را هم آموزش دادند. بنایی که این روزها مأمن دلدادگان امام عصر است.
به گزارش سایت خبری پرسون، ۱۷ ماه مبارک رمضان سال ۳۷۳ هجری بود که امام زمان (عج) به حسن بن مثله دستور دادند که مردم بگوید تا نسبت به این مسجد رغبت کنند و در آن ۲ رکعت تحیّت مسجد و ۲ رکعت نماز صاحب الزمان (عج) بخوانند. اما حسن بن مثله کیست؟ او پیرمردی بود که در این سال به محضر امام زمان(عج) مشرف میشود. او تعریف کرده است: «خوا بودم که عدهای آمدند و مرا بیدار کردند و گفتند: «برخیز و امر امام مهدى صاحب الزمان را اجابت کن که تو را مىخواند». برخاستم و آماده شدم چون به در سراى رسیدم، جماعتى از بزرگان را دیدم. سلام کردم و جواب دادند و خوش آمد گفتند و مرا به آن جایگاه که اکنون مسجد (مقدس جمکران) است آوردند.»امام زمان(عج) به مثله فرمودند: برو به حسن بن مسلم بگو: «تو چند سال است که این زمین را عمارت میکنى و ما خراب میکنیم. پنج سال زراعت کردى و امسال دیگر باره شروع کردی، عمارت میکنی، رخصت نیست که تو دیگر در این زمین زراعت کنی باید هرچه از این زمین منفعت بردهای برگردانی تا در این موضع مسجد بنا کنند.» ایشان نشانهای هم به مثله دادند که حرفش را باور کنند. حتی نحوه خواندن نماز تحیت از سوی مردم را هم به او آموزش دادند. و فرمودند: «هرکس، این دو رکعت (یا این دو نماز) را بخواند، گویی در خانه کعبه آن را خوانده است».کتب بسیاری ماجرای ساخت این مسجد را نقل کردهاند که مهمترین آن نقل شیخ صدوق است که در سال ۳۸۱ هجری از دنیا رفته است.
مسجد جمکران این روزها رونق بسیاری دارد و مورد توجه مردم است، حجتالاسلام سیدعلیاکبر اجاقنژاد تولیت جدید مسجد مقدس جمکران میگوید: «در طول ۱۰۷۲ سال فعالیت جمکران، این مسجد همواره مرکز توجه اولیای الهی بوده است. تقریباً هزار سال توسط اهالی روستای جمکران اداره شده است که زحمت هم کشیدند و این مسجد را حفظ کردند اما رشد زیادی نداشت تا اینکه با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و مخصوصاً بعد از انقلاب، مسجد به اوقاف واگذار شد و با تعیین هیأت امنا اداره شد.حدود ۲۳ سال پیش، مقام معظم رهبری برای مسجد، تولیت تعیین کردند که تا به امروز با همین روند مدیریت شده است.»
علما و مراجع تقلید همواره به مسجد جمکران توجه ویژه داشتند. حجتالاسلام سیدمحمد سجادی از شاگردان امام خمینی میگوید: «یکبار آقای کشمیری به من فرمود: وقتی در جماران به دیدار امام خمینی رفته بودم. هنگام خداحافظی، امام دستم را گرفت و فرمود: «آقای کشمیری برو به مسجد جمکران و برای من دعا کن.»امام خامنه¬ای بارها در طول سال به این مسجد مقدس مشرف میشوند و نماز به جای میآورند و راز و نیاز میکنند. سیدحسن نصرالله میگوید: «مقام معظم رهبری در جنگ ۳۳ روزه ۲ نامه به بنده نوشتند که یکی اعلام شد و دیگری نشد. آن نامهای که اعلام نشد، نقش فوقالعادهای در تقویت روحی رزمندگان حزبالله و پیروزی ما در جنگ داشت. آقا در نامه نوشته بودند: «من مخصوص شما به مسجد جمکران رفتم و آنجا متوسل شدم و نصرت و پیروزی شما را از خدا خواستم.»
حضرت آیتالله العظمی بهجت درباره جمکران فرموده بود: «افسوس که همه برای برآورده شدن حاجت شخصی خود به مسجد جمکران میروند و نمیدانند که آن حضرت چه التماس دعایی از آنها دارد که برای تعجیل فرج او دعا کنند!چنانکه به آن آقا فرموده بود: اینها که به اینجا آمدهاند، دوستان خوب ما هستند، و هر کدام حاجتی دارند: خانه، زن، مال، ادای دین! ولی هیچ کس در فکر من نیست!»تولیت جمکران میگوید: «این مسجد مأوایی برای اولیای الهی در طول تاریخ شده است. هر کسی که به این مسجد آمده و مشغول مناجات شده و نماز امام زمان(عج) و نماز تحیت مسجد را اقامه کرده و خوانده است، معمولاً بیبهره برنگشته است. مثلاً زمانی که در قم باران نمیبارید و مردم به زحمت افتاده بودند و خشکسالی شده بود، مرحوم آیتالله العظمی بروجردی با آن عظمتی که در عالم تشیع داشت، به یکی از علمای قم دستور داد که به پشتبام جمکران برود و نماز استثغاء و نماز باران بخواند. این مشهور است که میگویند وقتی که او نماز خواند؛ تا قبل از اینکه به خانه برسد، آب همه جا را گرفته بود!»
امروز در خارج از کشور همانقدر که حرم مطهر امام رضا(ع) مشهور شده است، جمکران هم شهرت دارد. اگر کسی برای زیارت امام رضا(ع) به ایران بیاید، حتماً به مسجد جمکران هم میآید. این مسجد چند سالی است که در روز نیمه شعبان مقصد پیادهروی عاشقان امام زمان(عج) شده است و هرساله خیل عظیمی از عاشقان در این روز راهی جمکران میشوند. امسال بیش از ۴ میلیون زائر از کشورهای مختلف در نیمه شعبان به جمکران مشرف شدند که نشان از افزایش توجه و علاقهمندی ایرانیان و شیعیان جهان به این مسجد است.نظرات علمای دین در باره مسجد جمکران را ببینید:
منبع: فارس