به گزارش سایت خبری پرسون، کیهان نوشت: روزنامه اعتماد در تحلیلی با عنوان «توزیع فقر یا گسترش عدالت؟» نوشت: «با بهروزرسانی جدید پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان ۶۰هزار خانوار جدید مشمول دریافت یارانه معیشتی و ۶۰هزار خانوار دیگر از دریافت یارانه حذف شدند. آنگونه که علیرضا محمدی، رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان اعلام کرده این تغییر با اجرای طرح موسوم به «صدکبندی» به جای «دهکبندی» در دیماه امسال صورت گرفته است که تعداد ۱۶۰هزار نفر در حدود ۶۰هزار خانوار به دلیل قرار گرفتن در دو صدک پردرآمد در دهک ۱۰ از دریافت یارانه حذف شدند. در حال حاضر بیش از ۷۷میلیون ایرانی مشمول یارانه نقدی معیشتی ماهانه هستند که در دهکهای ۱ تا ۹ قرار گرفتهاند.
پیمان مولوی، کارشناس اقتصادی در مورد حذف یارانه ۶۰هزار خانوار به «اعتماد» گفت: آنچه در واقعیت جامعه وجود دارد، این است که روزبهروز ایرانیان نیاز بیشتری به درآمد پایه همگانی پیدا میکنند و فقر چنان گسترده شده که اگر مسئولان دولتی به فروشگاههای شهروند و رفاه شمال شهر تهران سری بزنند، متوجه میشوند که میزان خرید در حوزه کالاهای مصرفی مردم در این مناطق هم بهشدت افت کرده است. مگر میشود در کشوری میزان تورم ۴۵درصد باشد و شاخص رفاه بهبود پیدا کرده باشد.
سیدمرتضی افقه، نیز به «اعتماد» گفت: کاملا مشخص است که این اقدام دولت به دلیل کمبود درآمدهایش بوده و به هر بهانهای سعی در کمکردن هزینههای خود میکند که همین سیاست را در بودجه سال آینده هم میبینیم. البته اینکه یارانه دهکهای بالایی را حذف کنند و آن را به دهکهای پایینتر جامعه که در مضیقه هستند، بدهند اقدام درستی است، اما اگر با حذف یارانه این افراد بخواهند این منابع را صرف هزینههای جاری دولت کنند، اقدام درستی نیست.»
در همین حال، روزنامه آرمان ملی در تحلیلی با عنوان «صرفهجویی از جیب یارانهبگیران» نوشت: «خبر حذف یارانه نقدی گروهی از افراد در دیماه سال جاری در حالی که به گمان عدهای از افراد شایعه یا اختلال تشخیص داده شد، از سوی سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها تایید شد که هیچگونه اختلالی وجود ندارد بر اساس فهرست جدید وزارت کار پرداخت یارانه ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومانی از طریق سیستم بانکی مطابق با فهرست جدید انجام شده است. هرچند هنوز همگان در انتظار توضیح کامل از سوی مسئولان درباره دلیل حذف یارانهها هستند، اما عدهای بر این باور هستند که ایکاش به جای به کار انداختن سیستم حذف، ابزار نظارت بر سازوکارهای مالی و سازمانها و سامانهها را تقویت میشد تا با ممانعت از وقوع اختلاسهای کلان شاهد هدررفت سرمایههای کلان بیتالمال نشویم. افزایش افسارگسیخته قیمتها از یکسو و کاهش قدرت خرید مردم و افزایش نامتناسب درآمدها از سوی دیگر باعث شده که افراد بسیاری برای یارانه دریافتی خود نیز حساب ویژهای باز کنند. در حقیقت بسیاری از افراد روی اقدامات حمایتی دولت نظیر؛ سبدکالا، یارانه و... حساب ویژهای باز میکنند تا شاید بتوانند خود را از تنگنای معیشتی اندکی دور کنند. اما حذف یارانهبگیران این سؤال را برای گروهی از این افراد ایجاد کرده است که چرا مردم همواره نوک پیکان سیاستهای صرفهجویانه چون حذف یارانهها هستند؟»
فضاسازی نشریات زنجیرهای در حالی است که علیرضا محمدی «رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان» در توضیح ماجرا اعلام کرد: تغییرات و جابهجایی افراد در دهکهای مختلف درآمدی، صرفاً در محدوده دو صدک بالایی یعنی صدک ۹۹ و ۱۰۰ است و ۶۰هزار خانوار به دهک دهم و صدکهای بالایی اضافه و مشمول دریافت یارانه نمیشوند. همچنین براساس بهروزرسانی جدید، ۶۰هزار خانوار جدید مشمول دریافت یارانه معیشتی شدند.
محمدی، تعداد افراد هر صدک را تقریبا ۲۹۰هزار خانوار دانست و گفت: طبق قانون بودجه ۱۴۰۲ بند «د» تبصره ۱۷ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است هر ۶ ماه یکبار دهک درآمدی خانوارها را بهروزرسانی کند و براساس رفتار مالی افراد و شاخصهای مختلف رفاهی تغییرات حاصل میشود.
وی هرگونه شایعه در زمینه حذف دهکهای هشتم و نهم درآمدی را تکذیب کرد. همچنین معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد: «با اعمال دادههای جدید، ممکن است تعداد محدودی از خانوارها به دهک دهم بروند و از لیست یارانهبگیران حذف شوند و خانوارهای دیگری جای آنها را بگیرند و البته این موضوع، ربطی به الزام قانون برای حذف یارانهبگیران ندارد؛ چراکه قانون میگوید سه دهک را حذف کنید اما فعلاً این قانون اعمال نمیشود. در معیارهای اعلامی اگر درآمد ماهانه شما بیش از ۳۵میلیون تومان باشد، شما جز صدک بالای جامعه محسوب میشوید و ۹۹درصد مردم درآمدی کمتر از شما دارند».
اکنون باید از نشریات همسو با جریان اشرافیت پرسید که چرا باید دارندگان درآمدهای ۳۵میلیون و بیشتر، همتراز افرادی که حقوق مثلا دهمیلیون تومانی دارند، یارانه بگیرند؟!
منبع: تسنیم