به گزارش سایت خبری پرسون، در صورتی که دولت بتواند در نیمه دوم سال هم کسری تراز عملیاتی بودجه را همانند ۲.۵سال گذشته بدون چاپ پول و استقراض از بانک مرکزی مدیریت کند، انتظار میرود نرخ تورم به هدف ۳۰درصدی برسد و در عین حال اقتصاد مسیر رشد خود را ادامه دهد و از تله رکود تورمی عبور کند. اصل ماجرا چیست؟
فشار سنگین روی دولت
دولت سیدابراهیم رئیسی برای ایجاد تعادل بین منابع و مصارف بودجه با فشار سنگینی مواجه است اما تلاش میکند با تحمل این فشار و مدیریت هزینهها، از اصابت ترکش کسری بودجه در سفره مردم جلوگیری کند؛ چنانکه تازهترین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که تا پایان امسال حدود ۸۰درصد از منابع بودجه عمومی محقق شود و درصورت تخصیص ۱۰۰درصدی مصارف بودجه، دولت به ۳۸۰هزار میلیارد تومان منابع جدید نیاز دارد. این نهاد تحقیقاتی میگوید: این کسری احتمالی بودجه نسبت به سالهای گذشته، کاهش پیدا کرده و انتظار میرود مطابق هر سال دولت با عدمتخصیص بخشی از مصارف بودجه، بتواند کسری بودجه را مدیریت کند. بازوی پژوهشی مجلس میگوید: با وجود رشد بالای مصرف داخلی بنزین و گازوئیل پیشبینی میشود که منابع ارزی ناشی از صادرات نفت و گاز کمتر رشد کند و با توجه به کسری دخل و خرج هدفمندی یارانهها باید در اسرع وقت، منابع لازم جهت تامین کسری ۱۰۳هزار میلیارد تومانی هدفمندی یارانهها پیشبینی شود.
سوپاپ اطمینان تورمی
علاوه بر تلاش دولت برای مدیریت کسری بودجه، تلاش بانک مرکزی برای تخلیه انتظارات تورمی، راز دیگری است که از احتمال کاهش تورم حکایت دارد. بهگونهای که تازهترین روایت این نهاد نشان از کاهش سرعت رشد پول به ۳۹درصد در پایان مهر امسال دارد. این دستاورد پولی مهم از مسیر تنظیم سیاستهای پولی، کنترل رشد ترازنامه بانکها و اعمال سیاستهای تثبیت پولی بهدست آمده و بانک مرکزی میگوید: رشد نقدینگی با حرکت در مسیر کاهشی از ۳۹درصد در سال۱۴۰۰ به ۲۶.۹درصد در شهریور۱۴۰۲ رسید و گردش سرعت پول هم کم شده است.
بانک مرکزی با رد شایعه ورود اقتصاد به دوره رکود با اشاره به رشد اقتصادی مثبت در ۴فصل نخست سال۱۴۰۱ میگوید: در چنین شرایطی این نهاد به جای پول پاشی در بازار بین بانکی برای رفع عطش بانکهای ناسالم برنامه اصلاح ترازنامه و تجدید ساختار بانکهای ناسالم را در دستور کار جدی خود دارد تا با رفع مشکلات یادشده و بهبود کیفیت ترازنامه سایر بانکها تا حد زیادی بر مشکل تقاضای زیاد نقدینگی این قبیل بانکها غلبه کند.
میزان تحقق دخل و خرج ۴ماهه۱۴۰۲ دولت
درآمدهای مالیاتی: ۸۵درصد
درآمدهای گمرکی: ۳۴درصد
درآمد صادرات نفت و گاز: ۴۸درصد
درآمد واگذاری شرکتهای دولتی: ۸۳درصد
فروش اموال دولتی: ۹درصد
درآمد اوراق بدهی: صفر درصد
سایر درآمدها: ۱۳۴درصد
جمع کل منابع بودجه: ۶۳درصد
هزینههای جاری: ۷۷درصد
اعتبارات عمرانی: ۲۱درصد
بازپرداخت بدهیهای دولت: ۵۵درصد
جمع کل مصارف بودجه: ۶۵درصد
منبع: همشهری