به گزارش سایت خبری پرسون، «علی باقری» معاون سیاسی وزارت امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد هستهای کشورمان در واکنش به «روز انتقال برجام» و پایان یافتن محدودیتهای موشکی ایران در صفحه شخصی خود در برنامه ایکس نوشت: از ۲۶ مهرماه، مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، همه محدودیتهایی که به صورت ناعادلانه در مورد فعالیتها و نقل و انتقالات مرتبط با موشکهای بالستیک به/از جمهوری اسلامی ایران وضع شده بود، خاتمه پیدا میکند و ایران دیگر موضوع هیچ محدودیتی در چارچوب شورای امنیت نیست.
وی همچنین در پستی دیگر نوشت: از امروز، همه محدودیتهای تحمیل شده بر افراد و نهادهای مندرج در فهرست ۲۲۳۱، از جمله انسداد داراییها، خاتمه پیدا میکند و این فهرست از وبسایت سازمان ملل حذف خواهد شد.
باقری افزود: همه اقدامات محدودکننده و تحریمهایی که در سطح ملی یا منطقهای، بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ علیه ایران وضع شده بود، باید خاتمه یابد. حفظ این قبیل محدودیتها و یا وضع تحریمهای جدید در این چارچوب، نقض صریح متن و روح قطعنامه ۲۲۳۱ است.
طبق توافق بر اساس بند مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت امروز چهارشنبه ۲۶ مهرماه (۱۸ اکتبر) محدودیتهای سازمان ملل درباره فعالیتهای موشکی ایران پایان مییابد.
این در حالی است که اتحادیه اروپا روز گذشته اعلام کرد که تدابیر محدودیتی علیه ایران ذیل «نظام تحریمهای منع اشاعهای» را تا بعد از «روز انتقال برجام» در تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ (۲۶ مهرماه) حفظ خواهد کرد.
در بیانیه اتحایه اروپا آمده است: «شورای اروپا اقدام به تصویب قوانینی حقوقی برای حفظ تحریمهایی کرده که در اصل توسط سازمان ملل برای اشخاص و نهادهای دخیل در فعالیتهای هستهای یا موشکهای بالستیک وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کرده است.»
شورای اروپا گفته این اقدام به معنی اعمال تدابیر محدودیتی جدید علیه ایران نیست و تمامی تحریمهای اتحادیه اروپا که ذیل برجام رفع شدهاند در حالت رفع باقی خواهند ماند.
تحلیلگران پیش از این گفتهاند این اقدام اتحادیه اروپا برای گریز از فعال کردن ساز و کار موسوم به «مکانیسم ماشه» است که میتوانست به بازگشت تحریمهای چندجانبه بینالمللی علیه ایران منجر شود.
«ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در واکنش به اقدام اروپا اظهار داشت: این اقدام شورای اتحادیه اروپا، نقض صریح تعهدات اتحادیه و سه کشور اروپایی ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و عملی توأم با سوء نیت است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن محکومیت این تصمیم، آن را عملی یکجانبه، غیرقانونی و از لحاظ سیاسی غیرقابل توجیه دانست.
کنعانی تأکید کرد: چنین اقدامی، با ادعاها و رویکرد اتحادیه و سه کشور اروپایی مبنی بر تعهد به اجرای کامل برجام مغایرت دارد.
منبع: تسنیم