عقبگرد طرح‌های توسعه گازی در دولت روحانی

در حالی که دولت دهم، ۱۷ فاز پارس جنوبی را با پیشرفت ۷۰ درصدی به دولت روحانی تحویل داده بود و در این دولت تکمیل شد، اما روند تحویل پروژه‌های جدید به دولت بعدی توسط دولت روحانی متوقف شد.
تصویر عقبگرد طرح‌های توسعه گازی در دولت روحانی

به گزارش سایت خبری پرسون، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: به گزارش روزنامه ایران، سرانجام پس از گذشت بیش از ۲۰ سال تلاش دولت‌های مختلف برای توسعه فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی، این فاز با همت مهندسان ایرانی و بدون حضور شرکت‌ توتال به بهره‌برداری رسید. با حفاری ۴ حلقه چاه در این فاز، تولید گاز با رقمی بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون متر مکعب در روز آغاز شده است.

همزمان با اعلام خبر تولید گاز از فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی، دفتر حسن روحانی اعلام کرد که افتتاح عمده فازهای پارس جنوبی دستاورد دولت وی است. محمود واعظی رئیس‌دفتر وی نیز عنوان کرد که این پروژه دستاورد دولت روحانی است. درحالی که در دولت قبل فقط ساخت و نصب جکت فاز ۱۱ انجام شده بود و مابقی اقدامات مثل حفاری ۴حلقه چاه، احداث خطوط لوله و تأمین سکو در دولت سیزدهم انجام شده است.

البته گزارش دفتر رئیس‌جمهور سابق درباره افتتاح معادل ۱۷ فاز پارس جنوبی در دولت قبل و افزایش ۴۲۰ میلیون متر مکعبی تولید گاز در این میدان صحیح است اما «همه» واقعیت نیست. طبق گزارش شرکت ملی نفت ایران، معادل ۱۷ فاز پارس جنوبی با پیشرفت میانگین ۷۰ درصد در پایان دولت دهم، به دولت یازدهم تحویل داده شده است. دلیل توفیقات دولت‌های یازدهم و دوازدهم در توسعه گازرسانی و تأمین پایدار گاز کشور، پروژه‌های توسعه‌ای بودند که با پیشرفت میانگین ۷۰ درصد، از دولت قبل در اختیارشان قرار گرفته بودکه با تکمیل آنها تولید گاز ۴۲۰میلیون مترمکعب افزایش یافت.

اگر دولت‌های یازدهم و دوازدهم نیز قرارداد و عملیات اجرایی پروژه‌های افزایش تولید گاز را کلید می‌زدند و با پیشرفت بالا مثلاً معادل ۷۰ درصد و با ظرفیت افزایش تولید ۴۲۰ میلیون متر مکعب در اختیار دولت سیزدهم برای تکمیل قرار می‌دادند، هم‌اکنون کشور با ناترازی گاز در ماه‌های سرد سال مواجه نبود.

پس از گذشت دو سال از فعالیت دولت سیزدهم و طبق تازه‌ترین بولتن آماری سازمان اوپک، خالص صادرات گاز ایران در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۱ میلادی به‌ترتیب حدود ۱۸.۷۹ و ۱۸.۴۳ میلیارد مترمکعب بوده و نسبت به سال ۲۰۲۰، بیش از ۶۰ درصد رشد داشته است. از سویی همه قراردادهای جاری شرکت ملی گاز ایران از جمله صادرات گاز به ترکیه و عراق طبق قرارداد و توافقنامه‌ها تاکنون اجرا شده و در حال اجراست، همچنین مذاکرات برای تمدید این قراردادها از سوی کارشناسان ادامه دارد.

ترکیه مایل به تمدید قرارداد خرید گاز از ایران است، ضمن اینکه مذاکرات برای صادرات گاز به عمان، احیای قرارداد پاکستان و تجارت گاز با روسیه تداوم دارد و کشورهای اروپایی هم مذاکراتی برای واردات گاز از ایران از مسیر ترکیه با ایران انجام داده‌اند که هنوز به ثمر ننشسته است. صادرات گاز به ارمنستان (تهاتر گاز با برق) در این دو سال مطابق قرارداد اجرا شده و می‌شود.

اقدام مهم دیگر دولت در حوزه دیپلماسی انرژی این بود که با تسویه بدهی ترکمنستان در سه قسط، سوآپ گاز از این کشور از سر گرفته شد و حجم آن هم از روزانه ۴.۵ میلیون مترمکعب به ۸ میلیون مترمکعب رسید، همچنین مذاکرات برای واردات گاز ترکمنستان به ایران در جریان است.

522473

سازمان آگهی های پرسون