به گزارش سایت خبری پرسون، پیش از این استانداردهای آموزشی در رشته ناخن و مژه تحت عنوان سند حرفه در پورتال سازمان فنی و حرفهای کشور بارگذاری شده بود و به تبع آن آموزشگاههای آزاد نسبت به تعریف دوره، اخذ شهریه و اجرای دوره اقدام میکردند اما حالا این استانداردها یکباره و بدون اطلاع قبلی به استانها، از پورتال سازمان فنی و حرفهای کشور حذف شده است و کارآموزانی که دوره آموزش خود را به پایان رساندهاند، امکان معرفی به آزمون صلاحیت حرفهای را ندارند و بلاتکلیف ماندهاند.
آرایشگران میگویند که بدون این مجوز نهتنها رسما امکان کار آرایشگران جدید در زمینه ناخن و مژه وجود ندارد که آرایشگران قدیمی در این رشتهها دیگر نمیتوانند فعالیت رسمی در آرایشگاهها داشته باشند و ناچار هستند به صورت زیرزمینی فعالیت کنند. اعمال محدودیتهای گسترده برای فعالیت آرایشگران زن در ایران مسبوق به سابقه است و پیش از این تشکلهای صنفی کاشت ناخن و مژه، تتوی بدن، سولاریوم، ماساژ، کراتین مو، فیبروز ابرو و حتی اپیلاسیون و خدمات کاهش وزن و پاکسازی عمیق پوست را هم ممنوع کرده بودند.
آرایشگران زنانه زیر فشار محدودیتها
آرایشگاههای زنانه همواره با خطکشی و مرزبندیهای مختلفی مواجه بودهاند؛ مسائلی که پیشازاین از طریق تشکلهای صنفی اعمال میشد و بازدیدهای سرزده و ناگهانی بازرسان به آرایشگاهها میتوانست گران تمام شود.
آزاده، آرایشگر جوانی که در منطقه ۱۰ تهران فعالیت میکند، درباره تجربه مواجهه خود با بازرسان صنفی به «شرق» میگوید که ناچار شده است فضایی شبیه کمددیواری در سالن آرایشگاه خود بسازد تا بتواند دستگاه سولاریوم را در مواقع اضطراری آنجا پنهان کند.
او میگوید بسیاری از مشتریان ناشناس را نمیپذیرد؛ زیرا نگران است بین آنها بازرس مخفی وارد سالن آرایشگاه شود و تجهیزات سولاریوم را ضبط کرده و ببرند.
هر دستگاه سولاریوم، آنهم دستدوم، حداقل ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان قیمت دارد و ضبط این دستگاهها به علاوه جرایم تعزیراتی میتواند خسارت بزرگی برای آرایشگران زن باشد. آرایشگرانی که این روزها زیر فشار اجارههای سنگین املاک تجاری خود و کاهش قدرت خرید مشتریان هستند. ماجرا به همینجا ختم نمیشود و تشکلهای صنفی فهرست ممنوعیتها در آرایشگاههای زنانه را تقویت میکنند.
در ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ ایسنا به نقل از فاطمه سالارزاده، رئیس اتحادیه آرایشگران زنانه مشهد، نوشته بود که کاشت ناخن و مژه، تتوی بدن، سولاریوم، ماساژ، کراتین مو، فیبروز ابرو و حتی اپیلاسیون و خدمات کاهش وزن و پاکسازی عمیق پوست هم ممنوع است.
او تأکید کرده بود که آرایشگاههای زنانه حق استفاده از مجلات و تصاویر مستجهن را هم ندارند و این موارد علاوه بر آرایشگاههای زنانه مشهد به آرایشگاههای زنانه قم هم ابلاغ شده است. حالا اما گرفتاریهای آرایشگران زنانه از سطح تشکلهای صنفی فراتر رفته و به بهارستان رسیده است.
چندی پیش در ۲۹ مرداد امسال، اعتماد نوشت بر اساس شنیدهها، مجلس به دنبال تصویب ممنوعیت کاشت ناخن و مژه برای زنان و حتی ممنوعیت ورود آنها به ورزشگاههاست. این رسانه با اشاره به بندهایی از لایحه حجاب و عفاف نوشت که نمایندگان مجلس در این لایحه پیشنهادهای زیادی مطرح کردهاند؛ ازجمله اینکه استفاده از چادر به عنوان حجاب برتر برای کلیه دانشجویان، معلمان و بانوان شاغل در آموزشوپرورش اعم از اداری و آموزشی الزامی شود و کاشت ناخن و مژه برای آنان ممنوع باشد. این گزارش بعدها تکذیب شد اما بخشهایی از آن به شکلی دیگر در حال اجراست.
حذف بیسروصدای مجوز فعالیت بخشی آرایشگران
این روزها بحث لایحه حجاب و عفاف در مجلس یازدهم داغ است و بنا شده این لایحه مشمول اصل ۸۵ قانون اساسی شود و بدون نیاز به تصویب در صحن علنی مجلس، به شورای نگهبان برود. اینکه لایحه به شورای نگهبان رفته یا نه و سرانجام آن چه شده است، هنوز مشخص نیست، اما جالب اینجاست که دولت حتی منتظر تصویب لایحه عفاف و حجاب نمانده است و سازمان فنیوحرفهای کشور که زیرمجموعه وزارت کار است، بیسروصدا امکان دریافت مجوز فعالیت برای آرایشگران زن در رشتههای کاشت ناخن و مژه را متوقف کرده است.
پیش از این استانداردهای آموزشی در رشته ناخن و مژه تحت عنوان سند حرفه در پورتال سازمان فنیوحرفهای کشور بارگذاری شده بود و به تبع آن آموزشگاههای آزاد نسبت به تعریف دوره، اخذ شهریه و اجرای دوره اقدام میکردند، اما حالا این استانداردها یکباره و بدون اطلاع قبلی به استانها، از پورتال سازمان فنیوحرفهای کشور حذف شده است و کارآموزانی که دوره آموزش خود را به پایان رساندهاند، امکان معرفی به آزمون صلاحیت حرفهای را ندارند و بلاتکلیف ماندهاند.
آرایشگران میگویند بدون این مجوز نهتنها رسما امکان کار آرایشگران جدید در زمینه ناخن و مژه وجود ندارد، بلکه آرایشگران قدیمی در این رشتهها دیگر نمیتوانند فعالیت رسمی در آرایشگاهها داشته باشند و ناچار هستند بهصورت زیرزمینی کار کنند.
سیمین محمدباقری، رئیس انجمن صنفی آموزشگاههای مراقبت و زیبایی تهران، با تأیید این موضوع به «شرق» میگوید: با ممنوعیتهای مختلف برای آرایشگران زن، بسیاری از فعالان این صنف به صورت زیرزمینی و غیرمجاز فعالیت میکنند و فشارهای بیشتر بخش قانونمند و شفاف این صنف را هم به فعالیتهای زیرزمینی سوق میدهد.
او ادامه میدهد که کاشت مژه و ناخن حداقل ۱۵ رشته جانبی را پوشش میدهد و با این اقدام یکشبه و ناگهانی سازمان فنیوحرفهای کشور، شمار زیادی از زنان بیکار میشوند یا ناچار هستند با چشمپوشی از حقوق قانونی خود در بازار کار به صورت زیرزمینی فعالیت کنند.
این مقام صنفی تأکید میکند: «جالب است که وزارت کار و زیرمجموعههای آن که باید مشوق کارآفرینی و اشتغال باشند، دست بهکار شدهاند تا تیشه به ریشه برخی مشاغل بزنند!».
تعطیلی گسترده آرایشگاههای زنانه
آمار دقیقی از تعداد آرایشگران زنانه ایران وجود ندارد، اما بر اساس گزارشی که سازمان تعزیرات در سال ۱۳۹۴ منتشر کرده است، از حدود ۲۱ هزار آرایشگاه زنانه تهران ۲۰ هزار آرایشگاه بهصورت غیرمجاز فعالیت میکنند.
در گزارش دیگری که سال ۱۳۹۶ منتشر شده است، شهربانو عابدی، نایبرئیس وقت اتحادیه آرایشگران زنانه تهران، گفته است حدود ۱۵هزارو ۳۰ آرایشگاه زنانه تهران بدون مجوز فعالیت میکنند و تنها هزارو ۱۵۰ آرایشگر زنانه با مجوز رسمی فعالیت دارند.
حالا اما نگاهی به پورتال اطلاعرسانی اتحادیه آرایشگران زنانه تهران نشان میدهد که تنها حدود ۷۴۷ آرایشگاه زنانه در تهران فعالیت میکنند و در شش سال گذشته بیشتر از یکسوم آرایشگاههای زنانه تهران تعطیل شدهاند.
این اتفاق در آرایشگاههای زنانه مشهد هم رخ داده است و بر اساس اعلام اتحادیه آرایشگران زنانه مشهد، تا قبال از سال ۱۳۹۸ و شیوع کرونا حدود دو هزار آرایشگاه زنانه بهصورت رسمی در مشهد فعالیت میکردند، اما درحالحاضر نزدیک به ۳۵ درصد این آرایشگاهها تعطیل شدهاند و شمار آنها به هزارو ۳۰۰ آرایشگاه رسیده است.
منبع: شرق