به گزارش سایت خبری پرسون، محمد هاشمی رفسنجانی فعال سیاسی در یادداشتی نوشت: انتخابات همواره نشان دهنده مردم سالاری و دموکراسی در جامعه ایران بوده و همیشه شاهد مشارکت بالا و میزان بالایی از آرای مردم در انتخابات بوده ایم. چنانکه اگر یکی دو انتخابات مجلس مثل سال ۹۸ و مجلس یازدهم را فاکتور بگیریم در ادوار مختلف مجلس مردم حضور خوب و پررنگی داشته اند.
نگاهی به ادوار مختلف مجلس این مهم را بیشتر آشکار می کند. نکته مهم تر اینکه انتخابات مجلس؛ انتخاباتی ملی و محلی است که نمایندگان و کاندیداها برای تبلیغات و رای آوری بیشتر به شهرها و روستاهای مختلف می روند تا مردم را به سمت خود ترغیب و تشویق کنند. در حالی که انتخابات ریاست جمهوری اینقدر گسترده نیست و ساز و کار خاص خود را دارد. امسال نیز در انتخابات مجلس نماینده های فعلی در حوزه انتخابیه خود حضور پیدا خواهند کرد و به نظر می رسد فضای انتخابات مقداری متفاوت شود. تعداد شرکت کنندگان ممکن است خیلی متفاوت از قبل باشد. لذا اگر نگاهی به مجالس گذشته داشته باشیم میزان شرکت کنندگان کمتر یا بیشتر بوده است.
به عبارتی در مجالسی مثل مجلس ششم یا مجلس دهم مردم حضور پر رنگ تری در انتخابات داشته اند و تبعا تعداد آرای منتخبین ملت بالاتر بوده؛ اما در جهت مقابل در مجالسی مثل مجلس نهم یا مجلس یازدهم شاهد حضور پایین مردم بودیم لذا منتخبین این مجالس نیز با آرای کمتری وارد خانه ملت شده اند. اما در قریب به اتفاق مواقع شاهد بودیم که میزان شرکت کنندگان در انتخابات مثل هم بوده و از یک میانگین خاصی نیز برخوردار بوده است.
البته در شرایط حاضر نباید مساله نارضایتی های جامعه به لحاظ اقتصادی و معیشتی را نیز نادیده بگیریم و این مسائل قطعا بر نوع نگرش مردم به فرایندهایی مثل انتخابات تاثیر می گذارد. با این حال اصولا جو به سمت و سویی است که شاید مردم چندان رغبتی برای حضور و شرکت در انتخابات نداشته و انگیزه کمتری برای مشارکت داشته باشند. این مساله را می توان به عنوان یک عامل مهم و تاثیر گذار در نظر گرفت. اما به هر جهت از آنجا که انتخابات مجلس بیشتر انتخاباتی حوزه محور و محلی است و فضای انتخابات نیز به هر صورت تاثیر می گذارد شاید آنقدرها نیز تاثیر منفی نگذارد.
حال اینکه چه جریانی و چه اشخاصی در انتخابات دست برتر را خواهند داشت خیلی زود است که از اکنون به این مسائل بپردازیم. اما آنچه مسلم است اگر انتخابات رقابتی باشد و همه جریان های سیاسی کشور بتوانند حضور حداکثری داشته باشند و نامزدهای حداکثری خود را برای مجلس معرفی کنند ممکن است که در صورت تغییر شرایط، بهبود وضعیت مردم و متعاقب آن حضور و مشارکت آنها در انتخابات دیگر جریان اصولگرا مثال انتخابات حداقلی پیشین رای نیاورد یا دست کم رای کمتری را به خود اختصاص دهد.
چرا که در مجلس و دولت فعلی کارگزاران از اصولگرایان هستند و شرایط حاضر به جهت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی حاصل عملکرد آنهاست. لذا وقتی شرایط اقتصادی خوب نباشد ممکن است که رای آنها کمتر شود. حتی اگر انتخابات رقابتی باشد ممکن است که میزان شرکت کننده نیز بیشتر شود و شاید در پی یک مشارکت بالا این یکدستی از بین برود و در آن صورت می توان گفت که نتیجه دیگری بر خالف میل و نظر جریان حاکم بر مجلس و دولت رقم بخورد. منتها همه این مسائل مشروط به این است که فضای انتخابات صحنه حضور همه جریان ها و جناح های سیاسی موجود باشد و همه افراد بتوانند نامزد شوند و شاهد نگاه سلبی یا حذفی به برخی افراد نباشیم.
منبع: آرمان ملی