به گزارش سایت خبری پرسون، این در حالی است که از زمان دولت دوم حسن روحانی یعنی دولت دوازدهم و با توجه به تحریمهای همهجانبه و ظالمانه آمریکا کشور در شرایط جنگ اقتصادی قرار داشت و چه دولت پیشین و چه دولت مستقر فعلی باید به نحوی عمل میکردند که در چنین شرایطی کمترین فشار و مشکل بر زندگی مردم وارد آید. اما به وضوح دیدیم که دولت روحانی چگونه عملکردی داشت و امروز دولت رئیسی چه عملکردی را نشان میدهد. هر چند که امروز با توجه به شرایط اقتصادی و معیشتی جامعه و با نگاه به عملکردها کسر قابلتوجهی از همان مردمی که انتقادات بسیاری به عملکرد اقتصادی دولت روحانی وارد میکردند معتقدند که شرایط در آن زمان بهتر از وضع کنونی بود و حداقل در مدت مشابه نسبت به پارسال و دوسال گذشته وضعیت سختتر شده و خواه ناخواه مردم روحانی را یاد میکنند. نکته اینجاست که دولت حتی به وعدههای داده شده در زمان انتخابات نیز چندان عمل نکرده است. نگاهی به برخی از این وعدهها بیانگر و موید این موضوع است که به قرائت عدهای برخی از این وعدهها هنوز عملیاتی نشده است. از جمله این وعدهها میتوان به ریشهکن شدن فقر مطلق تا پایان سال 1400 اشاره کرد که سال 1400 تمام شد و بهنظر نمیرسد تا پایان 1401 نیز این اتفاق رخ دهد. از طرف دیگر یکی از مهمترین وعدهها رساندن تورم به نصف میزان فعلی زمان انتخابات و پس از آن، تکرقمی کردن تورم بود که برای دانستن تحقق یا عدم تحقق این وعده و فهم بهتر ماجرا کافی است به آمار بانک مرکزی و مرکز آمار در خصوص تورم نقطهای و نقطه به نقطه مراجعه شود که خود گویای ماجراست. بحث مدیریت بازار ارز که امروز یکی از معضلات دولت و مردم شده، بحث کنترل گرانی و مقابله با گرانسازی که با توجه به افزایش لجامگسیخته قیمت کالاها خود پیداست. در بحث متناسب سازی حقوق مردم با تورم نیز شاهدیم که شرایط از چه قرار است و به قرائت کارشناسان با توجه به پیشبینی تورم در سال آینده در لایجه بودجه 1402 قدرت خرید مردم 25 درصد کاهش خواهد یافت اما حقوق کارمندان طبق لایحه بودجه 20 درصد افزایش خواهد داشت. رونق اقتصاد فضای مجازی نیز وعده دیگری بود که آقای رئیسی بدان اشاره کرد که باید این فضا گسترش یابد، اما دیدیم که طی چند ماهه اخیر حتی پس از پایان یافتن آن وقایع و به رغم اینکه گفته میشد با حاکم شدن ثبات و آرامش پلتفرمهای فیلترشده باز خواهد شد این اتفاق رخ نداد و در حالی که رئیسجمهور از ایجاد یک میلیون شغل در جامعه سخن میگوید؛ میلیونها کسب و کار اینترنتی از بین رفته و ورشکسته شدند. اما یکی از وعدههایی که جنبه کلی داشت وعده تغییر وضع موجود به نفع مردم بود. پرسش اینجاست که آیا امروز با توجه به مجموع جوانب و شرایط بهویژه وضع اقتصادی و معیشتی این تغییر به نفع مردم رقم خورده یا مردم نظر دیگری دارند؟
ابهام در آمار
شامگاه سهشنبه 11 بهمن بود که رئیسجمهور برای هشتمینبار مقابل دوربین صداوسیما قرار گرفت و پاسخگوی سوالات مهدی خسروی؛ مجری برنامه شد. برنامهای که هیچگونه چالشی با خود بههمراه نداشت رئیسجمهور به ارائه آمار میپرداخت. آماری که با واکنشهایی از سوی کارشناسان امر و اقتصاددانان مواجه شد. رئیسجمهور از رشد اقتصادی بیش از 3 درصدی گفت. از طرفی در باب تورم رئیسجمهور از رساندن تورم به 40 درصد خبر داد در حالیکه هفته گذشته مرکز آمار کشور تورم سالانه دیماه را 3/46 درصد و تورم نقطه به نقطه را 3/51 اعلام کرده است. به زبان ساده یعنی خانوارهای کشور نسبت به دیماه پارسال مخارجشان 51 درصد افزایش داشته است. از سوی دیگر رئیسجمهور در ارائه آمار خود اظهارداشت که از شروع به کار دولت سیزدهم تاکنون 3 هزار واحد تولیدی تعطیل و نیمهتعطیل به چرخه تولید برگشته است. این در حالی است که معاون وزیر صمت در همین زمینه گفته بود «از زمان به روی کار آمدن دولت سیزدهم بیش از 2 هزار واحد تولیدی راکد به چرخه تولید بازگردانده شدهاند.»
رئیسجمهور در جریان گفتوگوی تلویزیونی درباره راهکار ارائه شده برای ثبات اقتصادی گفت: «قیمت کالایی که افزایش مییابد قبل از هر کس ما رنج میدهد. بنابراین نسبت به آن بیاطلاع نیستیم و آنچه باعث رنج مردم میشود، ما را هم میرنجاند.» این گفته رئیسی با واکنشهایی مواجه شد از جمله عبدالناصر همتی؛ رئیس اسبق بانک مرکزی که همان شب در توئیتی نوشت: «آقای رئیسی امشب از بابت گرانیها گفتند که از این بابت رنج مضاعف میبرند و مکرر انتظارات تورمی را عامل رشد قیمتها دانستند. وظیفه رئیسجمهور حل مشکلات و کاستن از رنج مردم است نه رنج بیشتربردن. خوب بود توضیح میدادند انتظارات تورمی ناشی از چه عواملی و میزان تأثیر اقدامات دولت چقدر است؟»
باید آثار آمارهای داده شده را ببینیم
یک اقتصاددان در خصوص صحبتهای رئیسجمهور در گفتوگوی تلویزیونی و ارائه آمار اقتصادی اظهارداشت: آمار را مراکز آماری کشور جمع میکنند و چیزی نیست که ما بتوانیم قضاوت کنیم و بگوییم این عدد نیست و عدد دیگری است. آلبرت بغازیان به «آرمانملی» گفت: ما باید آثار این آمارها را نیز ببینیم. اگر اشتغال افزایش پیدا کرده در زمان رکود بیکاری زیاد میشود آیا این اشتغال از جنس اشتغال جدید است یا برگشتن افراد قدیمی به سرکار؟ این اشتغال در چه بخشی اتفاق افتاده و شیوه اندازهگیری آن چگونه بوده و تعریف شاغل چه بوده است. اینها خیلی بهتر میتواند به درک بهتر قضیه کمک کند. وی افزود: در خصوص آمارهای دیگری همچون رشد اقتصادی نیز این کار ما نیست که بگوییم عدد غلط است، اما باید این رشدها باید به رشد درآمدهای افراد و جامعه منتهی شود یا قیمتها باثبات شده باشد و ببینیم که تاثیر این رشدها چه میزان سر سفره مردم است. لذا قضاوت سخت است.
آرمان ملی