به گزارش سایت خبری پرسون، صنعتگران هم به جمع مشتاقان مهاجرت اضافه شدهاند. چالشهایی نظیر بحران مواد اولیه، تلاطمهای قیمتی و نوسانات نرخ ارز از یکسو و محدودیتهای ناشی از قطعی اینترنت از سوی دیگر، شرایط نامساعدی را بر فضای کسبوکار در ایران حاکم کرده است؛ بهگونهایکه بخشخصوصی هشدار داده پس از کوچ دانشبنیانها و فعالان حوزه فناوری و نوآوری، این بار میل به مهاجرت میان صنعتگران نیز افزایش یافته است.
صنعتگران ترجیح میدهند در فضایی فعالیت کنند که خبری از ریسکها نیست و ارتباط با بازارهای دنیا به راحتی امکانپذیر است. از این رو مهاجرت آنها به کشورهایی نظیر ترکیه و امارات دور از ذهن نیست. این موضوع در حالی زنگ خطر مهاجرت را برای اقتصاد کشور بلندتر میکند که بیش از ۵۰روز از تحدید اینترنت در کشور میگذرد و این روند بر فعالیت کلیه کسبوکارها تاثیرگذار بوده است. از این رو اتاق بازرگانی تهران نیز طی نامهای، گزارشی از آسیب فعالیتهای اقتصادی بهواسطه محدودیتهای اینترنتی به رئیسجمهوری ارائه کرده و قرار است این گزارش در جلسه شورای امنیت ملی مورد بررسی قرار گیرد.
اگر فیلترینگ، انگیزه فعالان حوزه دیجیتال را برای مهاجرت تقویت کرده، بحران تامین مواد اولیه هم موجب تقویت انگیزه کوچ صنعتگران از کشور شدهاست. این هشداری است که روز گذشته در نشست بخشخصوصی پایتخت داده شد. بنگاههای اقتصادی در ایران هر روز بحران جدیدی را تجربه میکنند. مشکلات مربوط به نقدینگی، تصمیمات خلقالساعه، تلاطمهای ارزی، عدمسرمایهگذاری و جذب سرمایه و مشکلات ناشی از قطعی برق همواره بهعنوان چالشهای اساسی بنگاهها مطرحشده اما این لیست هر روز طویلتر میشود. بحران تامین مواد اولیه و فیلترینگ، از جمله مشکلاتی هستند که حالا میل به مهاجرت را به صنعتگران تسری داده است.
علیرضا کلاهیصمدی، عضو هیاتنمایندگان اتاق تهران در نشست هیاتنمایندگان اتاق پایتخت گفت: ما بحران تامین مواد اولیه را داریم. بورسکالا بهشدت دستخوش تلاطمات و نوسانهای قیمتی شدهاست. طی روزهای اخیر، برای مس در بورسکالا حدود ۴۴درصد افزایش قیمت رقابتی زده شد و این رویه باعث شد تا یکی از معاملات در بورس باطل شود. همچنین در یک معامله دیگر، برای کالایی مانند PVC تا ۶۶درصد افزایش قیمت ثبت شد و این در حالی است که صنایع و شرکتهای تولیدکننده در کشور از فردای تولید خود بیخبر هستند و نمیدانند با این شرایط در کنار قطعی برق و سایر مشکلات، چه باید بکنند.
او افزود: با ادامه شرایط، صنعتگران ما هم بهزودی جمع میکنند و به کشورهایی میروند که تحریم نشدهاند و به بازارهای دنیا دسترسی دارند. علاوهبر این، در این کشورها، ثبات انرژی، تامین مواد اولیه، نرخ ارز و... وجود دارد. همچنین صنعتگران با مهاجرت به این کشورها، میدانند که برای سفر کاری به دیگر کشورها به فرودگاههایی دسترسی دارند که به بیش از ۱۵۰ کشور جهان پرواز دارند.
کلاهیصمدی با بیان اینکه سامانه بهینیاب هک شدهاست، گفت: طی معاملات گذشته، خریدار ۱۰۰درصدی مس در رینگ بورسکالا، یک شرکت فعال در حوزه تولید و واردات خودرو بودهاست و این شرکت به دلیل آنکه قادر نیست از بانکمرکزی ارز موردنیاز خود را تامین کند، اقدام به خرید مس از بورسکالا و صادرات آن به بازارهای خارجی میکند تا از طریق ارز صادراتی بهدست آمده از این محل، خودرو و قطعات آن را وارد کند، درحالیکه چوب این روش خرید مواد اولیه از بورسکالا را مصرفکنندگان عمده داخلی میخورند.
از سویی، بیش از ۵۰روز است که محدودیتهای اینترنتی، مشکلات بسیاری را برای اقشار مختلف و بهویژه کسبوکارها بهوجود آورده است. اتاق تهران با ارسال نامهای به رئیسجمهوری، به آسیبهایی که محدودیتهای اینترنتی برای کسبوکارها ایجاد کرده، اشاره کردهاست.
منبع: دنیای اقتصاد