به گزارش سایت خبری پرسون، رسول ملکیان اصفهانی نوشت:
اللّهمّ اجْعَلْ الْقُرآنَ وَسیلَةً لَنا الى اشْرَفِ مَنازِلِ الْکَرامَة وَ سُلَّماً نَعْرُجُ فیهِ الى مَحَلِّ الْسَّلامَةِ وَ سَبَبَاً نُجْزى بِهِ الْنَجاةَ فِى عَرصَةِ الْقِیامَةِ وَ ذَریعَةً نَقْدَمُ بِها عَلى نَعیمِ دارِالمُقامَةِ
انس با قرآن، یکى از برنامه هاى با اهمیت در فرهنگ و جامعه ى اسلامى است و جزء جدایى ناپذیر دین و ایمان است زیرا پذیرفته نیست کسى ادعاى پیروى از قرآن داشته باشد، آن را کتاب خود بداند، اما انسى با آن نداشته باشد، و از آن بهره نگیرد، نه بخواند، نه بدان عمل کند، و چه بسا شناختى نیز از آن نداشته باشد.
چگونه انسان به خود اجازه می دهد، با مهمترین ارمغان آسمانى و کاملترین مجموعه کلام الهى، کمتر از نامه یک دوست و رفیق برخورد نماید؟
اگر قرآن تجلّى خداى سبحان براى بشر است ، خواندنش، سخن گفتن با او است. دیدنش، رؤیت آیات الهى است، و شنیدن نغمه دل نشینش، مخاطب ذات اقدس اله شدن است. پس باید بدان انس گرفت، با گوش جان پیامش را شنید، با همه وجود از دریاى بیکرانش آب حیات نوشید، با جان و دل از جویبار معرفتش نوشید، و حقایق جاودانه اش را بر صفحه قلب نوشت.
حصول این امر ممکن نیست مگر این که انسان در گام نخست، انس با قرآن را یک ضرورت بداند و نیاز بدان را با همه وجود احساس نماید، در گام دوم زمینه هاى فکرى آن را فراهم کرده و قدم به قدم به مرحله اجرا بگذارد، و اگر در این مسیر با موانعى روبرو است با عزم و اراده ى پولادین آن را از میان بر دارد.
باید توجه داشت که پیش از هر چیز و بیش از هر چیز، شناخت این انیس و مونس و انس نامه الهى، ضرورت دارد.
شناخت اجمالى قرآن
هر چند روا است، قرآن را با الفاظ، عبارات، کلمات و جملاتى وصف نمود و به شناسایى آن پرداخت، اما سزا است که از زبان خود قرآن و نازل کننده آن، این معرفى صورت گیرد.
با مراجعه به آیات قرآن و ترسیم شناسنامه آن معلوم میشود که قرآن:
نور است و ضیاء.
درمان است و شفاء.
حق است و حقیقت.
رشد است و هدایت.
دلیل است و برهان.
فاصل است و فرقان.
و در یک جمله در بر دارنده همه فضایل و خوبی ها است.
قرآن مصدر اصلى تشریع قوانین، مبیّن احکام، و بیانگر فضایل اخلاقى است.
قرآن کلامى است که از مبدأ ربوبى نازل، و از آفریننده انسان صادر شده است، آن که آگاه به نیازهاى واقعى انسان است، و بر اساس حکمت بالغه خود، و مصالح عالیه بندگان، این نقشه هدایت و نسخه شفابخش را فرو فرستاد.
قرآن، سحر و جادو نیست، بلکه معجزه و کرامت است.
قرآن فرمان تحکّم نیست، لکن منشور حکمت و حکومت است.
قرآن دیوان شعر نیست، بلکه کتاب شعایر و شعور است.
درک صحیح قرآن، و تمسّک به ذیل عنایت آن، انسان را به شناخت درست مبدأ و معاد راهنمایى کرده، نگرش، بینش و گرایش او را از انحرافات پیراسته، و اوهام و خرافات را از افکارش مىزداید.
قرآن مایه آسایش فکر، آرامش جان، و برنامه اش سعادتبخش دو جهان است.
و چه زیبا است، دعوتش را به گوش جان شنیدن، و به خانه قلب سپردن و بر اعضا و جوارح، آشکار ساختن و بدان عمل نمودن.
پس انس با قرآن در حقیقت انس با نور، حق، حقیقت، هدایت، حکمت، آسایش روان، راحتى جان و سعادت آفرین دو جهان است، و بدین خاطر است که حضرت امام زین العابدین علیه السلام فرمود:
«لو ماتَ مَن بَیْنَ المَشْرِقِ وَ المَغرِبِ لَما اسْتَوحِشتُ بَعْدَ انْ یَکُونَالقُرآنُ مَعِى:
اگر همه اهل مشرق و مغرب از بین بروند [وتنها بمانم] وحشتى نخواهم داشت، چون همراهى با قرآن را دارم».
نگرانى پیامبر صلى الله علیه و آله
پیامبر مکّرم اسلام صلى الله علیه و آله که قلبش منزلگاه آیات نورانى قرآن بوده ، و آن را از سوى حضرت حق- جلّ و علا- دریافت نموده است، و براى ابلاغ و تبیین آن، سختى هاى بسیار را بر جان خریده است، تا بدانجا که خداوند از روى شفقّت و مهربانى به وى گوشزد می نماید که این همه به خود زحمت مده، آرى! او نگران سرنوشت آینده قرآن است که مبادا این شجره ى طیبه، مورد هجمه، و یا هَجْر و بى مهرى واقع شود، برخى تیشه بر ریشه آن زده، و بعضى شاخ و برگش را قطع کنند، و شگفتا که چنین شد، و قرآن را مهجور نمودند، تا بدانجا که قرآن، خود از زبان آن حضرت مى گوید: «وَقال الرَّسُولُ یارَبّ إِنّ قَوْمِى اتَّخَذُوا هذَا الْقُرْآنَ مَهْجُوراً: پیامبر صلى الله علیه و آله عرضه داشت: پروردگارا! قوم من قرآن را رها کردند».
این نگرانى ممکن است به دوران پس از پیامبر صلى الله علیه و آله از زمان رحلت تاکنون اشارت داشته باشد، چرا که در عهد نبوى روى آورى به قرآن در حد مقبول و مطلوب بود، اما پس از آن حضرت، جنبش قرآن زدایى آغاز، و تاکنون در شکل هاى گوناگون ادامه دارد، البته خود پیامبر صلى الله علیه و آله این حرکت انحرافى را پیشبینى نموده بود، چراکه فرمود:
«یَأتِی عَلَى النّاسِ زَمَانٌ، القُرآنُ فِى وَادٍ وَ هُمْ فِى وَادٍ غَیْرِه:«
زمانى فرا مى رسد که قرآن به سمتى حرکت مىکند، و مردم در سمت دیگر (یعنى مردم بیگانه از قرآن مىشوند)».
على علیه السلام نیز مىفرماید:
«یَأتِى عَلَى النّاسِ زَمَانٌ لایَبْقَى مِنَ القُرآ نِ الّا رَسْمُهُ:
روزگارى بر مردم خواهد آمد که از قرآن جز نشانى باقى نخواهد ماند».
در اینجا این پرسش رخ مىنماید که چه کنیم تا مورد این نگرانى و مصداق شکوائیه رسول اللَّه صلى الله علیه و آله نباشیم؟
به نظر مىرسد، تنها راه رهایى از این شکایت و پیامدهاى آن، انس گرفتن با قرآن، و زدودن غبار غم انگیز مهجوریت، از ساحت قدس آن است.
با این مقدمه، ابتدا به معناى انس با قرآن اشارت، و سپس به بیان مراحل آن مى پردازیم.
معناى انس با قرآن
انس در لغت به معناى بروز و ظهور است، و کسى که در برابر این ظهور قرار گیرد صاحب درک و احساس مى شود، چنانکه فرمود:
«وآنَسَ مِنْ جانِبِ الطُورِ ناراً» بنابر این، انیس و مونس، آن است که در مقابل چیزى یا کسى حضور و ظهور مستمر یا زیاد داشته باشد.
در کار برد بعدى، واژه انس در مقابل نفرت و وحشت به کار مىرود، از این رو کسى که با شخصى و یا چیزى مأنوس باشد، نه تنها از آن فرارى نیست بلکه در عطش همنشینى با او است. انیس از مأنوس و مأنوس، از مونس نمىرهد، زیرا معمولًا گریختن معلول ترس و وحشت است، چنانکه یک پرنده یا یک آهوى وحشى، اگر در قفسى زیبا، در بهترین مکان و با بهترین مواد غذایى پذیرایى شود، به محض آنکه در قفس باز شود رهایى را بر قرار ترجیح مى دهد، چون حیوانات تمدن گریزند و نمى توانند خود را با شهر و شهرنشینى انطباق دهند.
قرآن گریزى نیز محصول عدم آشنایى و عدم انطباق با فرهنگ و معارف قرآن و نبود انس با آن است، شگفتا! بعضى به جاى انس با قرآن که باید موجب آرامش باشد، و به وسیله ى آن رفع تنهایى کند، با آن نامأنوس، بلکه از آن وحشتناک اند. راستى کسى که ولىّ خدا و خدا ولیش نباشد، از خدا و قرآنش بیگانه خواهد بود، و اگر در سلک اولیاى خدا قرار گیرد، خدا و قرآن انیس و مونس او خواهد شد، چنانکه مولى الموحدین مىفرماید:
«اللّهمّ انّکَ آنَسُ الآنِسِینَ لَاوْلیَائِکَ ... اِنْ اوْحَشَتْهُمُ الْغُرْبَةُ آنَسَهُمْ ذِکْرُکَ:
خدایا تو با دوستانت از همه انس گیرنده ترى! ... اگر تنهایى و غربت به وحشتشان اندازد، یاد تو و ذکر تو (قرآن) آرامشان مىکند». قرآن هم مى فرماید: «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذا ذُکِرَاللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَ إِذا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آیاتُهُ زادَتْهُمْ إِیماناً ...: مؤمنان تنها کسانى هستند که هرگاه نام خدا برده شود، دل هاشان ترسان مى گردد، و هنگامى که آیات او بر آنان خوانده شود، ایمانشان فزونتر مى گردد».
در روایات به تعبیراتى چون: «اهل القرآن»، «صاحب القرآن»، «حَمَلة القرآن» و «اهل الله» بر مىخوریم که در حقیقت تعبیر دیگرى از انیسان و مأنوسان با قرآن است. در روایتى از پیامبر صلى الله علیه و آله مى خوانیم که فرمود:
«اهلُ القُرآنِ هُمْاهلُ اللَّه و خاصّتُه:
اهل قرآن، اهل خدا و برگزیدگان درگاه اویند».
اهل اللَّه بودن یعنى این که کسى آن چنان به بارگاه الهى نزدیک شود تا در ردیف مقربان خدا قرار گرفته و جزء کسانى شود که اهل و عیال و طرف انس با او شوند؛ چرا که قارى، حافظ، مستمع، و عامل به قرآن در حقیقت با خدا طرف صحبت و حساب است.
مراتب بهره مندى از قرآن
از روایات و اخبار چنین به دست مىآید که ورود به وادى قرآن و استفاده از منبع فیّاض آن یکنواخت و تک مرحله اى نیست بلکه به تناسب زمینه ها و استعداد، و قوه علمى و عملى انسانها متفاوت است، از جمله در روایتى امام صادق علیه السلام مىفرماید:
«کتابُ اللهِ عَزّ وَ جَلّ عَلَى ارْبَعَةِ اشْیَاء: الْعِبَارَةِ، وَ الاشَارَةِ، وَ اللّطائِفِ، وَ الْحَقَائِقِ. فَالْعِبَارَةُ لِلْعَوامِ، وَ الاشَارَةُ لِلْخَواصِ، وَ اللّطَائِفُ لِلَاوْلِیَاء، وَ الْحَقَائِقُ لِلَانْبِیاءِ:
کتاب خدا مشتمل بر چهار چیز (رتبه) مىباشد: عبارت، اشارت، لطایف و حقایق. عبارت براى عوام است، اشارتها براى خواص، لطایف از آنِ اولیا و حقایق براى انبیا است».
بهره ى عموم مردم از قرآن تنها در عبارت قرآن است، مثل همراه داشتن، خواندن و شنیدن. خواص با ارتباط ویژه خود مى توانند از پوسته ى عبارت گذشته و به رموز و اشارتها دست یابند. اولیا با برداشتن گامى فراتر، به لطایف و ریزه کارى ها که از دید دیگران پنهان است مى رسند، اما حقایق قرآن، که شاید منظور مقام عنداللهى(لَدَیْنا لَعَلىٌ عَظِیمٌ) آن است، جز براى انبیاء و ائمه مقدور نیست، و بسا اشارت به این معنا داشته باشد، کلام امام باقر علیه السلام که مى فرماید:
«لَنَا کَرَائِمُ الْقُرْآنِ».
و در جاى دیگر فرمود:
«له ظهرٌ وَ بَطْنٌ، فَظَاهِرُهُ حُکْمٌ وَ بَاطِنُهُ عِلْمٌ، ظَاهِرُهُ انِیقٌ وَ بَاطِنُهُ عَمِیقٌ:
براى قرآن ظهر و بطنى است، ظاهرش حکم، و باطنش علم است، ظاهر آن زیبا، و باطن آن ژرف است».
دور نیست که مراد از ظاهر قرآن، همان معناى مستفاد از عبارت باشد که مراحل آغازین آشنایى با قرآن است، و این از آنِ عموم مردم است که قرآن را نگهدارى مى کنند و بدان مى نگرند و مىخوانند، و مراد از بطن قرآن همان معانى دقیق و عمیق آن باشد که عارفان، دانشمندان، خاصان درگاه الهى و مخصوصان انس معنوى از آن بهره مى گیرند.
آرى انسانها به هر اندازه که انس بیشترى با قرآن داشته باشند، به همان اندازه به ژرفاى قرآن راه خواهند یافت.