به گزارش سایت خبری پرسون، در نخستین روز شروع این مرحله از مذاکرات با گفتوگوی «علی باقری» مذاکره کننده ارشد کشورمان و «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا کلید خورد. آنطور که نورنیوز رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی از اتاق مذاکرات آورده است؛ است؛ در اولین روز، گفتوگوها بر سر موضوعات باقی مانده با «رویکردی فنی و با جدیت» دنبال شده است. این در حالی است که فضای حاکم بر مذاکرات با تمرکز بر «ابعاد تخصصی» هر یک از گروههای مورد گفتوگو پیگیری شده است. گرچه انریکه مورا به نمایندگی از اتحادیه اروپا نقش هماهنگ کننده مذاکرات و انتقال دهنده دیدگاههای طرفهای ایرانی و آمریکایی را بر عهده دارد لکن در مذاکرات سهشنبه شب صرفا گفتوگوها میان او و علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران جریان داشته است. قدر مسلم این مذاکرات میتواند زمینهساز رسیدن به توافق کلی با حضور همه طرفین برجام باشد حال باید دید که روند مذاکرات چگونه خواهد بود. هر چند که برخی معتقدند که شاید مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا به نتیجهای نرسد.
بدون دستاورد
مذاکرات 3 جانبه اما غیر مستقیم ایران، آمریکا و نماینده اتحادیه اروپا در روز دوم چنان پیش رفت که به گفته رسانهها چندان امیدوار کننده نبوده و نشست علی باقری، مذاکرهکننده ارشد ایران با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قطر که قرار بود هفتم و هشتم تیرماه برگزار شود، به پایان رسید. تسنیم به نقل از منابع آگاه در مذاکرات، در جریان این دور از گفتوگوها که بهصورت غیرمستقیم بین ایران و آمریکا برگزار شد و اتحادیه اروپا نقش میانجی و انتقالدهنده پیام را بهعهده داشته آورده است؛ ایران مجدداً بر لزوم دستیابی به یک توافق پایدار تأکید کرده اما آن چیزی که مانع از به نتیجه رسیدن این دور از گفتوگوها شده، پافشاری طرف آمریکایی بر متن طرح پیشنهادی خود در وین7 است که شامل «تضمین برای انتفاع اقتصادی ایران» نمیشود، در واقع واشنگتن بهدنبال احیای برجام بهمنظور محدود کردن ایران بدون دستاورد اقتصادی برای کشورمان است. همین مساله نیز باعث شده است بهدلیل ضعف دولت بایدن و عدم توانایی در تصمیمگیری نهایی، احیای توافق هستهای که صرفاً نیاز به پذیرش خط قرمز ایران در انتفاع اقتصادی از این رویداد از سوی آمریکا دارد، نشست دوحه هم فعلا تأثیر خاصی در پیشرفت مذاکراتی نداشته باشد. مسالهای که موجب شده تا نماینده ارشد اتحادیه اروپا هم از این رویکرد آمریکا در عدم تلاش برای احیای برجام، انتقاد کند.
برای رسیدن به یک توافق پایدار آمادگی داریم
وزیر امور خارجه کشورمان در جمع کارکنان و خانوادههای اعضای سفارت جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان در بخشی از سخنان خود در خصوص روند تحولات گفتوگوها برای رفع تحریمها با بیان اینکه ما برای رسیدن به یک توافق خوب، پایدار و قوی آمادگی داریم و در این زمینه جدی هستیم، اظهار داشت: به رغم اینکه آقای جو بایدن رئیسجمهور آمریکا مرتبا از کانالهای مختلف پیامهایی را برای ایران ارسال میکند و تأکید میکند که من اراده جدی دارم برای اینکه به توافق برسیم، ولی ما هنوز در عمل چیزی جز رفتارهای مبتنی بر فشار حداکثری دوره ترامپ در آمریکا را شاهد نیستیم. حسین امیرعبداللهیان گفت: به رغم اینکه لسان و زبان آقای بایدن متفاوت است، ولی در مرحله عمل باید ببینیم که در این مرحله از گفتوگوها چه مقدار ادعای آنها نسبت به داشتن نیت و اراده جدی واقعی است. وی افزود: ما جدی هستیم و از خطوط قرمز خود به هیچ وجه عبور نخواهیم کرد. خطوط قرمزی که در مذاکرات در سطح سیاستگذاری و تصمیم گیری در کشور ترسیم شده است، مبتنی بر تامین حداکثری منافع ملی کشور است و این موضوعی است که نسلهای بعدی نیز درباره آن قضاوت میکنند. رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: معتقدم اگر طرف آمریکایی نیت جدی داشته باشد و واقع بینانه برخورد کند، توافق در این مرحله و در این دور از مذاکرات در دسترس است.
راهی برای پیشرفت
سخنگوی سرویس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری توضیحاتی را جهت شفـــافسازی برگزاری مذاکــرات غیرمستقیم برجامی میان ایران و آمریکا در قطر ارائه کرد. پیتر استانو، با اشاره به برگزاری مذاکرات غیرمستقیم برجامی میان تیمهای مذاکرهکننده ایران و آمریکا در قطر، گفت: مذاکرات احیای توافق هستهای از وین به جای دیگری منتقل نشده است. وی در یک کنفرانس خبری در بروکسل در این باره بیان کرد: آنچه در حال حاضر در قطر در حال رخ دادن است، مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا با تسهیلگری اتحادیه اروپاست. این چیزی است که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شنبه گذشته در سفرش به تهران اعلام کرد و گفت که ما توانستیم مانع را از سر راه برداریم و پیش خواهیم رفت.
آرمان ملی