سوفله یک نوع کیک سبک است که در فر یا تنور تهیه می شود و برای تهیه آن زرده و سفیده تخم مرغ را به صورت جداگانه با مواد ترکیب می کنند.
سوفله هم به عنوان دسر و هم به عنوان غذا سرو می شود.
سوفله چیست؟
سوفله غذایی فرانسوی است و نامش از فعل فرانسوی «souffler» بهمعنی «پفکردن» گرفته شده. درستکردن انواع سوفله با یک روش مشترک آغاز میشود؛ در همه انواع سوفله ابتدا زرده و سفیده تخممرغ از هم جدا میکنیم و سفیده تخممرغ را آنقدر هم میزنیم تا بافتش سفید و حبابی شود. زردههای تخممرغ هم با هم میزنیم و سپس با سایر مواد ترکیب میکنیم.
انواع سوفله
۱. سوفله دسری
در صورتی که نوع سوفله شما سوفله دسری باشد، یعنی سوفله شیرین دارید که موادی مانند انواع میوهها، شکلات یا مربا به آن افزوده میشود. در این سوفله معمولا هنگام همزدن سفیده تخممرغ، شکر اضافه میشود. این نوع سوفله مثل خیلی از دسرها همچنین میتواند با بستنی سرو شود.
۲. سوفله غذایی
برای طعمدادن به سوفله غذایی از موادی مانند ژامبون، انواع پنیر یا سبزیجات استفاده میشود و طعمی متفاوت به دست میآید.
طرز تهیه چند سوفله پرطرفدار
۱. سوفله شکلاتی
مواد لازم برای آمادهکردن ظرف:
- ۲۵ گرم کره برای چربکردن ظرف؛
- شکلات ریز رندهشده.
- مواد لازم برای کرم پاتیسیر:
- ۲ قاشق غذاخوری آرد ساده؛
- ۲ قاشق چایخوری شکر کاستور؛
- نصف قاشق چایخوری آرد ذرت؛
- ۱ عدد زرده تخممرغ متوسط؛
- ۱ عدد تخممرغ متوسط؛
- ۴ قاشق غذاخوری شیر؛
- ۱ قاشق غذاخوری خامه؛
- ۲۵ گرم شکلات تلخ باکیفیت (ترجیحا ۷۰درصد) تکهتکهشده؛
- ۱ قاشق غذاخوری پودر کاکائو.
مواد لازم برای زدن با سفیده تخممرغ:
- ۶ عدد سفیده تخممرغ متوسط؛
- ۸۵ گرم شکر؛
- یک خامه یا بستنی برای سرو.
- مواد لازم برای گاناش:
- ۴ قاشق غذاخوری خامه؛
- ۵۰ گرم شکلات تلخ باکیفیت (ترجیحا ۷۰درصد) خردشده؛
- ۱ قاشق غذاخوری کاکائو.
دستور پخت
مرحله اول: آمادهکردن ظرف
- چهار قالب ۲۰۰ میلیلیتری را بردارید و آنها را کاملا با کره نرمشده چرب کنید.
- سپس در هر ظرف کمی شکلات رندهشده بریزید و ظرف را در جهتهای مختلف بچرخانید تا شکلات دور تا دور ظرف را بگیرد.
- مرحله دوم: درستکردن کرم پاتیسیر
- آرد، شکر و آرد ذرت را با هم مخلوط کنید.
- زرده تخممرغ و تخممرغ کامل را در ظرفی بریزید و هم بزنید.
- تخممرغ زدهشده را درون نیمی از مخلوط آرد بریزید و هم بزنید تا خمیری یکدست شود.
- بقیه مخلوط آرد را اضافه و خوب مخلوط کنید.
مرحله سوم:
- شیر و خامه را در تابهای بریزید و بگذارید بجوشد.
- پس از چند دقیقه آن را از روی حرارت بردارید.
- شکلات را اضافه کنید و با همزن بزنید تا آب شود.
- مخلوط شکلات داغ را به مدت ۵ دقیقه روی حرارت متوسط هم بزنید تا خمیری یکدست به دست آید.
- سپس آن را از روی حرارت بردارید و بگذارید تا سرد شود.
مرحله چهارم: درستکردن گاناش
- خامه را بهآرامی در یک تابه گرم کنید.
- درست قبل از اینکه بجوشد، از روی حرارت بردارید و شکلات را اضافه کنید.
- مدام هم بزنید تا بافت مخملی پیدا کند و بهتدریج کاکائو را به آن اضافه کنید و اجازه دهید خنک شود.
- فر را روی دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید.
- سفیدههای تخممرغ را با همزن برقی بزنید تا بافتش حبابی شود.
- هنگام همزدن، شکر را اضافه کنید و به همزدن ادامه دهید.
مرحله آخر:
- کرم پاتیسیر، گاناش و سفیدههای تخممرغ را در یک کاسه بزرگ مخلوط کنید.
- مخلوط را با قاشق داخل قالبها بریزید تا سهچهارم آنها پر شود.
- با یک قاشق بهآرامی مخلوط را فشار دهید تا مطمئن شوید که تمام شکافها را پر کرده باشد.
- قالبها را تا بالا با مخلوط پر کنید و دوباره سطحش را فشار دهید.
- وسطش کمی شکلات رندهشده بپاشید، سپس سوفلهها را درون فر بگذارید تا به مدت ۱۵ تا ۱۷ دقیقه بپزند.
- سوفلهها باید حدود دوسوم اندازه اولیه خود پف کنند و بالا بیایند.
- پس از خارجکردن از فر، آن را با بستنی یا هر افزودنیای که دوست دارید تزئین کنید.
۲. سوفله پنیری
مواد لازم
- ۵۰ گرم کره و مقداری هم برای چربکردن قالب؛
- ۲۵ گرم آرد سوخاری؛
- ۵۰ گرم آرد ساده؛
- ۱ قاشق چایخوری پودر خردل؛
- ۳۰۰ میلیلیتر شیر؛
- ۴ عدد تخممرغ؛
- ۱۰۰ گرم پنیر چدار رندهشده.
دستور پخت
مرحله اول: آمادهکردن ظرف سوفله
- فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم کنید و سینی فر را در طبقه وسط قرار دهید.
- یک ظرف سوفله ۱۵سانتیمتری را به مقدار زیاد کره بمالید.
- آرد سوخاری را روی آن بپاشید و ظرف را بچرخانید تا مطمئن شوید که کره یکنواخت تمام ظرف را پوشانده باشد.
مرحله دوم: تهیه سس سفید غلیظ
- در تابهای کره را روی حرارت متوسط آب کنید.
- آرد و پودر خردل را بهمدت ۱ دقیقه هم بزنید.
- شیر را کمکم به مخلوط اضافه کنید و مدام هم بزنید تا کاملا غلیظ شود (حدود ۱۰ دقیقه).
- مخلوط را به ظرفی منتقل کنید و بگذارید خنک شود.
- تخممرغها را بشکنید، سفیدهها را در یک کاسه تمیز بریزید و زردهها را داخل مخلوط هم بزنید.
- پنیر چدار را اضافه کنید و هم بزنید.
- مرحله سوم: اضافهکردن سفیده تخممرغ
- با همزن تمیز سفیدهها را هم بزنید تا زمانی که کاملا پف کنند.
- سفیدهها را آرامآرام به مخلوط اضافه کنید.
- مخلوط را در ظرفهای سوفله بریزید و روی سینی فر قرار دهید.
- اجازه بدهید ۲۵ تا ۳۰ دقیقه داخل فر بمانند تا رویشان طلایی شود.
- بلافاصله سرو کنید.
۳. سوفله سبزیجات
مواد لازم
- ۳ عدد سیبزمینی پخته و حلقهشده؛
- ۲ عدد گوجهفرنگی حلقهشده؛
- ۳ عدد هویج پختهشده؛
- ۳ عدد بادمجان سرخشده؛
- ۱ قاشق غذاخوری آرد ذرت یا آرد گندم؛
- ۱ لیوان شیر؛
- زردچوبه، پودر سیر و پودر کاری به مقدار لازم؛
- ۴ قاشق غذاخوری جعفری خردشده؛
- ۱۰۰ گرم پنیرپیتزای رندهشده.
دستور پخت
- تابه یا ظرفی را انتخاب کنید که بتوانید داخل فر بگذارید و آن را چرب کنید.
- سیبزمینی، بادمجان، هویج و گوجهفرنگی حلقهشده را به همین ترتیب کف ظرف چربشده بچینید.
- شیر را با آرد مخلوط کنید و خوب هم بزنید و سپس ادویهها را اضافه کنید.
- مخلوط را روی حرارت ملایم قرار دهید و هم بزنید تا روی دیوارههای ظرف حبابهایی ایجاد شود.
- سس آمادهشده را روی سبزیجاتی که از قبل چیدهاید بریزید و رویش جعفری خردشده و پنیر رندهشده بپاشید.
- ظرف را درون فر قرار دهید که از قبل گرمش کردهاید تا بهخوبی بپزد و رویش طلایی شود.
۴. سوفله مرغ
مواد لازم
- ۱ مرغ کوچک پختهشده؛
- ۶۰ گرم خامه؛
- ۱ پیاز ریز خردشده؛
- ۱ فنجان شیر؛
- ۲ عدد تخممرغ؛
- ۶۰ گرم پنیر رندهشده؛
- ۱/۴ قاشق چایخوری سس گوجهفرنگی؛
- ۱/۴ قاشق چایخوری سس فلفل قرمز؛
- ۱/۲ قاشق چایخوری سرکه؛
- ۱ قاشق غذاخوری آرد.
دستور پخت
- مرغ را بجوشانید و ریشریش کنید.
- کره را ذوب و آرد را اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- شیر را بهتدریج اضافه کنید و مدام هم بزنید.
- پیاز، سس چیلی، سرکه، سس گوجهفرنگی، نمک، فلفل و مرغ خردشده را اضافه کنید و تفت بدهید.
- خامه، پنیر و زرده تخممرغ زدهشده را هم مخلوط کنید و هم بزنید.
- سفیدهها را با همزن بزنید تا سفت شود و سپس داخل مخلوط بریزید.
- مخلوط مواد را در ظرف سوفله چربشده بریزید و در فر داغشده بهمدت ۳۰ دقیقه بپزید.
- سوفله باید بالا بیاید و سفت باشد، اما در هنگام لمس بافت سبکی داشته باشد.
- بلافاصله پس از بیرونآوردن از فر، سرو کنید.