آغاز درگیری در دره پنجشیر

نیروهای طالبان و «جبهه مقاومت ملی» وابسته به احمد مسعود، روز پنج‌شنبه در دره پنجشیر وارد نبرد سختی با یکدیگر شدند و هر یک مدعی وارد آوردن تلفات سنگین به دیگری است. این در حالی است که طالبان اعلام کرده در آستانه تشکیل دولت است.

تصویر آغاز درگیری در دره پنجشیر

به گزارش سایت خبری پرسون، تد رجنسیا، ویرجینیا پیترومارچی و عروه ابراهیم در گزارش ۲ سپتامبر برای الجزیره نوشتند، روز پنج‌شنبه دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا که در قطر به سر می‌برد، اعلام کرد که «تعامل مستقیم» با طالبان ضروری است. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان می‌گوید: «پس از شکست مذاکرات با این گروه مسلح، ما عملیات را شروع کردیم. آنها متحمل خسارات سنگینی شدند.» در مقابل، سخنگوی جبهه مقاومت ملی (NRFA) می‌گوید که همچنان کنترل تمام ورودی‌ها و مسیرهای پنجشیر را در دست دارد و تمام تلاش‌ها برای کنترل آنجا را با شکست مواجه ساخته است.

راب مک براید هم در گزارشی برای الجزیره از کابل نوشت که طالبان توپ را به زمین پنجشیری‌ها انداخته است و می‌گوید به‌دلیل «درخواست‌های غیرمنطقی» آنها راه‌حل مسالمت‌آمیز با شکست مواجه شد. به نوشته مک براید، طالبان مدعی است «دشمن» (جبهه مقاومت) خواستار حفظ سلاح های خود است و احمد مسعود هم خواستار سهم ۳۰درصدی در دولت جدید است.

بی‌بی‌سی نیز در گزارش ۳ سپتامبر نوشت، اکنون در پنجشیر تنی چند از مقام های سابق افغان هم حضور دارند. از آن جمله‌اند امرالله صالح (معاون سابق رئیس‌جمهور)، ژنرال بسم‌الله خان محمدی (وزیر دفاع سابق) و اعضای سابق نیروهای امنیتی و شبه نظامیان محلی. محمد توفیق هم در گزارش ۳ سپتامبر برای سی.ان.ان نوشت، اکنون پنجشیر به قطب مقاومت علیه طالبان تبدیل شده است.

این منطقه که کوهستانی و غیرقابل دسترسی است، در شمال کابل قرار گرفته و تنها منطقه در افغانستان است که هنوز طالبان نتوانسته آنجا را تصرف کند. روز پنج‌شنبه یکی از رهبران طالبان گفته بود که اگر پنجشیر تسلیم نشود، آنجا را «لِه خواهیم کرد». به نوشته این گزارشگر، پنجشیر از سابقه‌ای طولانی در مقاومت برابر شورشیان برخوردار است. دو هفته است که نبردهای گاه و بی‌گاه میان طالبان و جبهه مقاومت جریان دارد. طالبان دست به بسیج گسترده‌ای علیه پنجشیر زده و دوشنبه گذشته اعلام کرده بود که سه منطقه را در پنجشیر به تصرف خود در آورده است.

با این حال، منابع جبهه مقاومت هم می گویند که از اواخر پنج‌شنبه ۱۱ شهریور درگیری سختی میان طرفین درگرفت. منابع مقاومت گفتند: «آنها (طالبان) از آخرین زورو تیر ترکششان استفاده می‌کنند؛ اما تا این لحظه درگیری ادامه دارد و نتوانستند به اهداف خود برسند.» اوایل روز پنج‌شنبه هم «فهیم دشتی» سخنگوی جبهه مقاومت در پیامی صوتی اعلام کرد که طالبان در راستای ورود به دره پنجشیر ۴۰ نفر از نیروهای خود را از دست داد. «علی نظری» از دیگر سخنگویان جبهه مقاومت هم اعلام کرد که مقادیری از تسلیحات سنگین و سبک طالبان هم به دست مقاومت افتاد.

پایگاه اینترنتی «پامیر» متعلق به جبهه مقاومت هم اعلام کرد که طی درگیری‌های پنج‌شنبه، طالبان ۷۰کشته و زخمی فقط در خاواک داشته و قریب ۳۰۰نفرشان هم اسیر شده‌اند. نیروهای طالبان اکنون در تلاش برای آوردن ۵ هزار نیروی کمکی هستند. محمد توفیق، گزارشگر سی.ان.ان در بخش دیگری از گزارش خود نوشت که طالبان هم با انتشار ویدئوها و عکس‌هایی اعلام کرد که تلفات سختی به طرف مقابل وارد آورده است.

روز چهارشنبه، رهبر طالبان از پنجشیری‌ها خواست تا «عفو» را بپذیرند، سلاح بر زمین بگذارند و از نبرد اجتناب کنند. رهبر طالبان در عین حال تصریح کرد که مذاکرات به بن‌بست رسیده و نبرد اجتناب ناپذیر است. بر اساس این گزارش، دره پنجشیر اکنون به نقطه ثقل مقاومت در برابر طالبان تبدیل شده است. این منطقه از سابقه‌ای طولانی در زمینه مقاومت برخوردار است: از دوران امپراتوری بریتانیا تا دوره شوروی و تا طالبان. موقعیت جغرافیایی این منطقه موجب موفقیت‌های دفاعی برای این منطقه شده و به نیروهای محلی دست برتر در برابر مهاجم داده است.

احمد مسعود، رهبر مقاومت روز چهارشنبه در مصاحبه‌ای با سی.ان.ان گفت: «طالبان عوض نشده است و آنها همچنان در تقلای استیلا بر کل کشور هستند. ما در برابر این استیلا، عدم تساهل و سرکوب مقاومت می کنیم...» او معتقد است که مقاومت همچنان به دنبال مذاکره با طالبان است؛ اما «این مذاکره راه به جایی نبرده است.»

منبع: دنیای اقتصاد

336901

سازمان آگهی های پرسون