به گزارش سایت خبری پرسون، گیاهان خانگی پس از مدتی به علت رشد ریشه ها و در هم پیچیدگی آنها نیاز به تعویض پیدا میکنند. در صورتی که این تعویض در زمان مناسب انجام شود مواد مغذی مورد نیاز در اختیار گیاه قرار می گیرد. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا به شما نشان دهیم چگونه باید خاک گلدانتان را تعویض کنید.
چه زمانی باید خاک گلدان را تعویض کنیم؟
- زمانی که روی خاک ماده ای سفید رنگ شبیه به کپک دیده می شود یا تکه های سفید به صورت یکنواخت نمایان شود، این موضوع نشان دهنده فقیر شدن خاک می باشد.
- گیاه از نظر قدی بسیار رشد کرده و از گلدان بسیار مرتفع تر شده است. در این صورت احتمال از بین رفتن گیاه در اثر شکستن و خم شدن وجود دارد. بنابراین بهتر است گلدان گیاه تعویض شود.
- زمانی که ریشه های گیاه بسیار در هم پیچیده شده و گیاه برای رشد جای کافی ندارد، در این صورت نیز باید به فکر یک گلدان با خاک مناسب بود. البته شما این درهم تنیدگی را در صورت پیدا شدن از زیر گلدان خواهید دید. حال آن که نشانه هایی چون کم و قطع شدن رشد گیاه نیز به دلیل تنگی و نبود جای کافی برای گیاه اتفاق می افتد.
- گلدان ممکن است بهخاطر کهنگی یا اتفاق خاصی آسیب ببیند. در این شرایط نیز باید آن را عوض کرد.
- اگر ریشههای گیاه از سوراخهای قسمت انتهایی گلدان بیرون بزنند، به این معنا است که به فضای بیشتری احتیاج دارند.
چه زمانی نباید خاک گلدان را تعویض کنیم؟
- گیاههای خانگی معمولا زمانی شروع به گلدادن میکنند که در شرایط کاملا مناسبی باشند. حال اگر گیاه را از گلدان خارج و آن را برعکس کنید و تکانش دهید، ممکن است بهکلی باعث توقف پروسه گلدادن آن شوید. در این شرایط گیاه اصطلاحا شوکه میشود؛ مثلا اگر هنگام گلدادن، گیاه را تکان دهید، ممکن است باعث ریختن شکوفههای آن شوید: اتفاقی که برای یکی از انواع کاکتوس به نام کاکتوس کریسمس زیاد رخ میدهد.
- اگر گیاه بسیار بزرگ شده باشد، بهتر است بهجای این کار حدود ۲٫۵ سانتیمتر از خاک روی گلدان را بردارید و آن را با کود مناسب و کمپوست تازه جایگزین کنید. بهاینشکل، هم مواد مغذی کافی در اختیار گیاه قرار خواهد گرفت و هم قابلیت جذب آب گلدان بیشتر میشود.
- معمولا گیاه، پس از انتقال به گلدانی که فضای بیشتری دارد، بهمرور رشد خواهد کرد و بزرگتر خواهد شد. اگر نمیخواهید این اتفاق رخ دهد، نباید گلدان را عوض کنید.
برای تعویض خاک گلدان چه کارهایی باید انجام دهید؟
ابتدا محیط مناسبی را برای انجام تعویض انتخاب نمایید. در ادامه یک روزنامه یا پلاستیک بر روی زمین قرار دهید. گلدان مورد نظر برای گیاه را فراهم کنید.
خاک ترکیبی آماده شده برای گیاه را نیز در کنار خود داشته باشید. در ادامه کف گلدان را با مقداری از خاک آماده شده پر سازید.
برای نگه داری گل های زینتی مانند گل رز ابتدا گلبرگ های اضافی آن را قطع کنید و شکافی در انتهای ساقه آن ایجاد کنید. بهتر است انتهای این ساقه تیغ نداشته باشد. ساقه را در آب بگذارید.
گل های پیاز دار مانند سوسن را در انتهای ساقه ببرید. حالا منتظر خروج ماده چسبناک و سفید رنگی باشید. آن را بشویید و در آب قرار دهید.
زنبق در ناحیه ساقه به شکل اریب بریده می شود. آن گاه زنبق را به شکل باز شده در آب قرار دهید. پرچم گل زنبق را با دست بفشارید. چون این گرده ها، گلبرگ ها را لک دار خواهند نمود و زیبایی گل را کم خواهند کرد.
انتهای ساقه گل شقایق را با فندک یا کبریت بسوزانید تا این ناحیه کاملاً خاکستر گردد.
گل میخک شادابی خود را در طولانی مدت حفظ خواهد کرد. شما می توانید انتهای آن را بدون استفاده از قیچی و به کمک دست جدا کنید.
برای آبیاری گلدان ها آب را به مدت یک ساعت در داخل اتاق بگذارید. این کار سبب همدمایی آب مصرفی گیاه با محیط می شود.
آب مصرفی گیاه بهتر است قبل از استفاده به مدت ۲۴ ساعت در هوای آزاد قرار بگیرد. چون در این صورت کلر آب از بین می رود. کلر موجود در آب سبب ایجاد نوک برگ های قهوه ای در گیاهان می گردد.
بهتر است برای تقویت خاک گلدان از پوست تخم مرغ استفاده کنید. این پوسته دارای ماده معدنی باارزشی برای گیاه می باشد و بهتر است با خاک میکس شود.
برای تغییر خاک گلدان فصل بهار را انتخاب کنید. در این فصل گیاه قادر به ترمیم و بازسازی صدمات و آسیب های وارده بر پیکر می باشد. چون شیره نباتی در گیاه موجود است.
برای تعویض، گلدان ها را از نظر دهانه، ارتفاع و بخش انتهایی بررسی کنید. قطر دهانه گلدان ها در انواع ۷، ۹، ۱۲، ۲۰، ۲۵ و ۳۰ سانتی متر ارائه می شود.
برای تعویض خاک گلدان به جنس گلدان توجه کنید. جنس گلدان متناسب با محیط نگه داری گیاه، حساسیت گیاه و … انتخاب می گردد. این گلدان ها در جنس های متفاوتی چون پلاستیکی، چوبی، فایبرگلاس، نوع سفالی لعابی و بدون لعاب تهیه می گردند.
اگر قصد استفاده از گلدان های استفاده شده را برای تعویض خاک گلدان دارید، ابتدا آن را از رسوبات قبلی پاکسازی کنید و با آب و صابون بشویید. گلدان را بعد از خشک شدن برای انجام ادامه کار مورد استفاده قرار دهید.
گلدان های پلاستیکی قابلیت هماهنگی و جلوه بیشتری در محیط منزل و محدوده آپارتمان ها دارند. زیرا در تنوع رنگی تولید می شوند.
گلدان های سفالی امکان مداخله هوا و جریان آب را فراهم می آورند. به روش سنتی عرضه می گردند و بافت سنگینی دارند. ضمن اینکه کمتر دچار آسیب می شوند. برای عوض کردن خاک گلدان از گلدان های لعابی بسیار استفاده می شود.
گلدان های جدید را باید قبل از استفاده در آب مغروق سازید تا به قدر کافی آب درون لایه های آن نفوذ کند و از مصرف آب بی نیاز گردد.
بر روی قسمت انتهایی گلدان متمرکز شوید. برای خروج آب و جلوگیری از مسدود شدن این ناحیه حیاتی برای رشد گیاه آن را با تکه ای سنگ لغزان یا پوشال ببندید. این کار باعث می شود راه خروجی گلدان همیشه باز بماند.
قبل از تعویض خاک گلدان, باید گلدان را یک روز قبل از آب پر کنید. در ادامه با دست چپ انتهای گلدان را نگه دارید. آن گاه گلدان را معکوس نمایید. حالا به پشت گلدان ضربه بزنید تا گیاه خارج شود.
خاک قدیمی را به روش ظریفی از گیاه جدا سازید. مراقب ریشه ها باشید. گیاه را درون گلدان فراهم شده قرار دهید. در ادامه خاک مطلوب و مرطوب آماده شده را به گلدان بیفزایید. برای متراکم و فشرده کردن خاک از دست استفاده کنید و گلدان را تکان دهید.
تا دو روز پس از این جا به جایی گیاه را آب ندهید. این کار به جهت گسترش ریشه ها انجام می گیرد. اگر محیط بسیار گرم است، می توانید عمل غبار پاشی را امتحان کنید.
اگر به هر دلیلی انتهای گلدان بسته شد و خاک به شکل باتلاقی درآمد، آب اضافی را با تکان دادن میله ای در انتهای گلدان خارج سازید. این کار باعث خروج آب اسیر شده در گلدان می شود.
بعد از تعویض خاک گلدان, آب زیر گلدانی را مرتباً دور بریزید. اگر به هر دلیلی مانند سنگین بودن بیش از اندازه گلدان، نامناسب بودن فصل، نداشتن وقت و بزرگ بودن گیاه امکان جا به جایی گلدان برای تان وجود ندارد، تا حد امکان خاک های قدیمی و فقیر گیاه را از ناحیه سطحی با خاک غنی جایگزین نمایید.