به گزارش سایت خبری پرسون، در برخی مداخلات درمانی و اعمال جراحی از داروهای بیحسکننده استفاده میشود. این داروها برای بیحس کردن مناطق خاص بدن و یا ایجاد خواب، کاربرد دارد تا از درد و ناراحتی جلوگیری کند. بیحسکنندههای موضعی و بیهوشکنندههای عمومی دو نوع رایج از این داروها هستند.
با توجه به افزایش پوشش واکسیناسیون کووید۱۹ در کشور، ممکن است در مواردی نیاز باشد که برخی افراد بلافاصله پس از انجام واکسیناسیون، مجبور به انجام درمانهایی باشند که در آن نیاز به استفاده از بیحسکنندهها است. به همین دلیل این سوال به وجود میآید که آیا استفاده از داروهای بیحسی، پس از تزریق واکسن کووید۱۹ موجب کماثر یا بیاثر شدن واکسن میشود؟
پژوهشگران موسسه ملی تحقیقات سلامت جمهوری اسلامی ایران با تهیه یک گزارهبرگ ، تداخل دسته اول از داروهای بیحسکننده یعنی بیحسکنندهها را بر اثرات ایمنیزایی واکسن بررسی کردند.
بررسیهای انجام شده نشان میدهد که مطالعات و شواهدی که به طور مستقیم اثر داروهای بیحسکننده را بر ایمنیزایی واکسن کووید۱۹ بررسی کرده باشد، وجود ندارد. در عین حال؛ هیچ شواهدی نیز وجود ندارد که نشان دهد استفاده از داروهای بیحسی باعث تداخل در اثرات ایمنیزایی واکسن کووید۱۹ میشود.
در دستورالعمل مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای آمریکا (CDC)، انجام مداخلات درمانی مانند دندانپزشکی و یا کولونوسکوپی (که در آنها نیاز به استفاده از داروهای بیحسی وجود دارد)، پس از انجام واکسیناسیون کووید۱۹ مجاز شناخته شده است. اگرچه در این دستورالعملها توصیه شده است که جراحیها که به عمدتاً در آنها از داروهای بیهوش کننده استفاده میشود، در صورت امکان به دو هفته بعد از تزریق واکسن موکول شود. علت این موضوع رسیدن به حداکثر سطح ایمنی و همچنین کاهش اثر استرس ناشی از جراحی بر سیستم ایمنی بدن است و نه کاهش اثر واکسن.
بنابراین میتوان گفت که بر اساس شواهد محدود موجود، داروهای بیحسکننده منجر به کاهش اثرات ایمنیزایی واکسن کووید۱۹ نمیشوند. اگرچه در این زمینه نیاز است که مطالعات کافی و دقیق در سطح جهانی انجام شود.
انجمن بیهوشی آمریکا، نیز در پاسخ به این سؤال که آیا انجام بیهوشی در کارکرد واکسن تداخل ایجاد میکند یا نه، این بیانیه را منتشر کرده است: تاکنون شواهدی منتشر نشده است که مبنی بر تأثیر بیهوشی بر کارکرد واکسن باشد. با این حال بهدلیل اینکه ممکن است جراحی عوارض استرسزا داشته باشد، بهتر است بعد از ابتلا به کووید19، انجام جراحی تا بهبود کامل کووید19 به تأخیر بیافتد یا بعد از ایمنی کامل بعد از واکسیناسیون انجام شود. اما این انجمن ممانعتی بر انجام جراحی در زمان واکسیناسیون ارائه نکرده است.
بر همین اساس پژوهشگران موسسه ملی تحقیقات سلامت نتیجه میگیرند که با توجه به شواهد محدود موجود، استفاده از داروهای بیحسکننده منجر به کاهش اثرات ایمنیزایی واکسن کووید19 نمیشود.
این محققان در مورد انجام بیهوشی برای جراحی میگویند: تداخلی بین مصرف داروهای بیهوشی و عملکرد واکسن شواهدی بهدست نیامده است، اما توصیه شده در صورت امکان جراحی را تا زمان بهدست آمدن ایمنی کامل از واکسیناسیون، به تأخیر انداخت.
گزارهبرگ پاسخ سریع به سوالات کووید۱۹ توسط موسسه ملی تحقیقات سلامت جمهوری اسلامی ایران و به سفارش معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شده است.
این گزارهبرگ مرور سریع مطالعات موجود است و دستورالعملی تخصصی نیست و در استفاده از مطالب آن باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
منبع: ایسنا