به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر سعیدرضا عاملی درجلسه یکصد و پنجاه و دوم شورای ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور درباره ابلاغ مصوبهای که از پذیرش در رشتههای خارج از گرایشها مرتبط با دوره کارشناسی ارشد منع میکند، گفت: اکنون وارد دورانی شدهایم که بین رشتهای را تأیید و تشویق میکنیم و این مقوله در حوزه علوم اجتماعی و انسانی، نتایج و خروجیهای خوبی هم داشته است. همچنین مشاهده میشود که در حوزه پزشکی و سلامت نیز، بین رشتهای موفقیتهایی به دست آورده است.
وی افزود: یکی از مصادق ظرفیتسازی برای تعامل بین رشتهها، امکان رفتن از رشتههای متفاوت در دوره کارشناسی به کارشناسی ارشد است. ترکیب بین انواع مهندسیهای دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشتههای علوم انسانی و اجتماعی خیلی خوب بوده است. لذا لازم است شورای سنجش اساسا جلوی این نوع محدودیتهای بین رشتهای را بگیرد. هر نوع محدودسازی رشتهای برای انتقال از کارشناسی به کارشناسی ارشد مناسب نیست.
وی افزود: پیوند بین رشتهها ارزش بزرگی است و مطلوبتر این است که مجموعه وزارت علوم و شخص وزیر به صراحت در مصاحبهای اذعان کنند که این مصوبه یک اشتباه بوده تا آرامش به جامعه دانشگاهی برگردد. جابجاییهای بین رشتهها نتایج مبارکی برای توسعه و عمق پیدا کردن علوم داشته است.
در بخشی از این جلسه، سنجش و پذیرش در ورودی کارشناسی رشتههای پزشکی مورد بررسی قرار گرفت. ماده هشت مصوبه سنجش و پذیرش دانشجو میگوید؛ حداقل ۳۰ درصد از ظرفیت پذیرش رشته پزشکی در هر سال، از بین فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی پذیرش میشود. در تبصره یک این ماده آمده است: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است به نحوی برنامهریزی کند که حداقل ۳۰ درصد از ظرفیت رشتههای داروسازی و دندانپزشکی نیز از سال ۱۴۰۲ به بعد از بین فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی پذیرش شوند.
همچنین تبصره دو این ماده تأکید دارد: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظف است آییننامههای مربوط را برای پذیرش از رشتههای مختلف و به خصوص رشتههای علوم پایه مقطع کارشناسی در مدت حداکثر سه ماه تدوین و پس از تایید شورای سنجش و پذیرش دانشجو در دورههای تحصیلات تکمیلی به تایید ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور برساند.
دبیر شورای عالی انقلا فرهنگی درباره این مصوبه اظهار کرد: در مصوبه سنجش و پذیرش باید یک مادهای نیز اضافه شود تا رشتههایی که رقابتی نیستند، متقاضی بتواند بدون کنکور وارد آن رشتهها بشود و برای ثبتنام در دانشگاه، بدون آزمون، اقدام کند.
دکتر عاملی: پذیرش ۳۰ درصدی از مقطع کارشناسی و موضوع توسعه ظرفیت پزشکی باید مورد توجه جدی قرار گیرد تا در آینده راهبردها و رویکردها خسرانآفرین نباشد.
دکتر عاملی همچنین درباره ماده هشت مصوبه سنجش و پذیرش خاطرنشان کرد: اگر تبصره یک ماده هشت، با خود ماده هشت ادغام شود، برخی نگرانیها درباره پذیرش دانشجو در رشتههای پزشکی از مقطع لیسانس از سال ۱۴۰۲، برطرف میشود. در تبصره دو نیز تأکید شود که پذیرش از رشتههای علوم پایه و رشتههای مرتبط با پزشکی مقدور است. پذیرش ۳۰ درصدی از مقطع کارشناسی و موضوع توسعه ظرفیت پزشکی باید مورد توجه جدی قرار گیرد تا در آینده راهبردها و رویکردها خسرانآفرین نباشد. باید اقداماتی برای توسعه ظرفیت پذیرش پزشکی انجام پذیرد، زیرا که در این زمینه با چالش روبرو هستیم. به این منظور، طرح توسعه و افزایش ظرفیت رشتههای علوم پزشکی باید توسط وزارت بهداشت در قالب یک آییننامه، پیشنهاد و ارائه شود.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دکتر مخبردزفولی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در سخنانی در این جلسه اظهار کرد: ظاهراً مقدمه کار برای نزدیک شدن ذهنیتها را فراهم نکردهایم. به همین دلیل کسانی که در صحنه اجرا هستند با هر نوع تغییری مخالفت میکنند. کشور ما در پذیرش مقطع کارشناسی در رشتههای پزشکی، در ردههای آخر ردهبندی کشورها قرار دارد. اگر این مسیر بسته شود و اجازه داده نشود که سیاستگذاران تصمیمات درست و به موقعی اتخاذ کنند، در آینده با ورود پزشکان خارجی به کشور روبرو خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه دانشگاههای بزرگ کشور در اوایل دهه هفتاد سه برابر الان دانشجو پذیرش میکردند گفت: با توجه به افزایش امکانات کشور نسبت به قبل، اعم از دانشگاهها، اعضای هیئت علمی، تختهای بیمارستانی، تجهیزات و غیره، انتظار میرود روند کنونی پذیرش دانشجو در رشتههای پزشکی تغییر کند تا راه ورود جوانان با استعداد کشور به این رشتهها هموار شود.
در بخشی از این جلسه همچنین، دکتر حسن قدسیپور، معاون نظارت و ارزیابی ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ارائه گزارشی درباره انجام نخستین جراحی رباتیک از راه دور ایران پرداخت و اظهار کرد: روز چهارشنبه دوم تیرماه ۱۴۰۰، نخستین جراحی رباتیک از راه دور در ایران بر بستر شبکه همراه اول، با استفاده از یک ربات بومی روی یک سگ از فاصله ۷ کیلومتری انجام شد. توسعه ربات جراح از سال ۹۲ در دستور کار قرار گرفت و هم اکنون نمونهای از ربات یاد شده در بیمارستانهای امام خمینی(ره)، شریعتی و سینا نصب شده است.
وی افزود: اگر ایران این شیوه جراحی را به مرحله تجاری برساند، در مقام دومین کشور پس از ایالات متحده آمریکا، در بهرهگیری تجاری از آن قرار خواهد گرفت. ابتدای تیرماه عمل جراحی بر روی یک حیوان سگ به وسیله ربات اتفاق افتاد. جراحی رباتیک مزایایی دارد که به یک سری محدودیتهای جراحی غلبه دارد، از جمله آنکه کمترین آسیب را به بدن بیمار وارد میکند، از دور قابل کنترل است، عوارض آن قابل جبران است، خستگی نیروی انسانی و خطا کمتر و لرزش دست جراح فیلتر میشود. این جراحی ترکیبی از پزشکی، علم رباتیک و فناوریهای پیشرفته و پرسرعت است. برای مثال، اگر برای یک عمل جراحی قرار بوده یک شکاف ۱۵ سانتیمتری در بدن بیمار ایجاد شود، صرفاً سه سوراخ یک سانتیمتری ایجاد و این رباتها توسط جراح در محل عمل کنترل میشود.
دکتر عبدالله جاسبی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در سخنانی با بیان اینکه یک اشکالی وجود دارد و آن اینکه فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی، واحدهای مورد نیاز را نگذراندهاند، گفت: راهحل رفع این مشکل نیز این است که ۸۰ درصد واحدهای درسی رشتههایی که میتوانند وارد رشتههای پزشکی شوند، مورد نیاز حوزه پزشکی باشد.