به گزارش سایت خبری پرسون، حمید شجاعی نوشت: آنطور که رئیس جمهور منتخب گفته خود را وامدار هیچ جریانی نمیداند. مستقل آمده و در تشکیل دولت نگاهش به انقلابی بودن، کارآمدی، فسادسیتز بودن و مردمدار بودن است.» با این تفاسیر باید دید که این اظهارات رئیسی تا چه حد در عرصه عمل به بار خواهد نشست. آیا بر اساس نگرش مستقل رئیس جمهور منتخب شاهد شکل گیری دولتی مستقل شامل همه نوع نگرشها خواهیم بود یا باید به دولتی تمام اصولگرا سلام کنیم.
اما و اگرهای دولت رئیسی
«آنچنان که در این انتخابات مستقل وارد شدم، به پشتوانه آرای بالا و اعتماد کمنظیر شما، ان شاءا... دولتی پرکار، انقلابی و ضدفساد را تشکیل میدهم» این نخستین اظهار نظر رئیس جمهور منتخب برای تشکیل دولت آینده بود که یک روز پس از انتخابات در بیانیه آیتا... رئیسی آمد. هرچند پیش از برگزاری انتخابات مسائل و مباحث مختلفی پیرامون انتخابات ریاست جمهوری مظرح میشد اما امروز و با مشخص شدن پیروز انتخابات و منتخب مردم حالا همه نگاهها به دولت آینده و نحوه عملکردش در حوزههای مختلف است. در این راستا چند نکته مطرح است که قابل توجه مینماید. نخست اینکه رئیسجمهور منتخب با کلید واژه حضور مستقل آمده و همانطور که گفته ضمن تشکر از همه جریاناتی که به او رای دادهاند در انتخابات خود را وامدار هیچ جریانی نخواهد دانست.
لذا با این رویکرد باید منتظر حضور افراد متخصص در حوزههای مختلف فارغ از جریان سیاسی در دولت سیزدهم باشیم. چنانکه خود رئیسی گفته: «در تشکیل دولت نگاهم به انقلابی بودن، کارآمدی، فسادسیتز بودن و مردم دار بودن است. از همه احزاب و تشکلها و شخصیت هایی که حمایت کردند تشکر میکنم و سپاسگزارم اما در مقابل دولت مسئول هستم و فقط وامدار ملت خواهم بود.» در نتیجه اگر بر پایه صحبتها و اظهار نظرهای رئیس جمهور منتخب پیش برویم نباید این گفته که دولت بعدی صرفا از آن اصولگرایان خواهد بود را معیار نظر قرار دهیم و منتظر باشیم که در چینش کابینه سیزدهم از چهرههای معتدل و اصلاحطلب نیز استفاده شود.
هرچند که این مساله نوعی نگاه آرزومندانه نسبت به کابینه است، چراکه هر چقدر هم شاهد دادن شعارهای مستقلانه و تاکید بر فراجناحی و مستقل بودن بشود بالاخره رئیس جمهور بر اساس دیدگاه خود نسبت به افراد و شناخت خود از آنها به انتخاب وزرا و معاونین خود خواهد پرداخت. از همین رو است که کابینه یکدست اصولگرا چندان دور از ذهن و نظر نمینماید. البته در این میان برخی معتقدند که مهمتر از اینکه وزرای رئیسی با چه گرایش و رویکردی وارد کابینه میشوند این است که عملکرد کابینه تا چه حد مفید و موثر باشد و مشکلات مردم را در حوزههای مختلف مرتفع کند. حال باید دید نوع نگاه رئیس جمهور در چینش کابینه در عمل چگونه خواهد بود. البته رئیس دیروز در نشست خبری گفت که سامانهای اعلام میکنیم که مردم کابینه را معرفی کنند.
گمانهزنیهای کابینه سیزدهم
از فردای انتخابات همه نگاهها به نحوه چینش کابینه سیزدهم است و در این از وزارتخانههای مختلف گرفته تا معاونین رئیس جمهور گمانهزنیهای بسیاری صورت گرفته و میَگیرد. چنانکه که طی روزهای گذشته نیز نامهای بسیاری برای تصدی پستهای مختلف در دولت بر سر زبانها افتاده و در رسانهها مطرح شده است. در این میان شاید مهمترین و اولین چهرهای که حتی پیش از انتخابات نیز پیش بینی میشد که احتمالا در کابینه رئیسی حضور خواهد داشت شخصی نبود جز سعید جلیلی. دیپلمات پیشین که به لحاظ نوع نگاه، نگرش، خط فکری و عملکردی با رئیس جمهور منتخب یکسان است. البته برای جلیلی جایگاههای متفاوتی گمانه زنی شده است.
از حضور در وزارت امور خارجه در مقام وزیر تا معاون اول رئیس جمهور و ریاست شورای عالی امنیت ملی. هر چند که به اذعان برخی از آنجایی که نامه انصراف جلیلی از رقابتها با سربرگ شورای عالی امنیت ملی بوده این احتمال میرود که او احتمالا ریاست این شورا را بر عهده گیرد. کما اینکه برای وزارت خارجه چهرههایی همچون علی باقری کنی معاون فعلی بینالملل قوه قضائیه، حسین امیر عبدالهیان مشاور بینالملل رئیس مجلس و منوچهر متکی وزیر سابق خارجه نیز مطرح هستند.
در حوزه معاون اولی از محمد مخبر دزفولی، سعید محمد و غلامحسین اسماعیلی سخنگوی فعلی دستگاه قضا نیز نام برده میشود. نامهایی همچون صادق محصولی و صولت مرتضوی هم برای وزارت کشور کشور برده میشوند و برای وزارت اطلاعات نیز گمانهزنیهایی پیرامون حضور حجتالاسلام حسین طائب، محسنی اژهای، حیدر مصلحی و حجتالاسلام عبدالهی صورت میگیرد. گمانهها پیرامون وزارت اقتصاد حول محور حجت ا... عبدالملکی، فرهاد رهبر و محمد رضا پور ابراهیمی است.
هرچند که از فرهاد رهبر به عنوان گزینه احتمالی وزارت علوم نیز نام برده میشود. عزتا... ضرغامی برای وزارت فرهنگ و ارشاد، میرکاظمی و رستم قاسمی برای وزارت نفت، جواد جاوید نیا برای وزارت ارتباطات، سردار حاجی زاده برای وزارت دفاع، امیر حسین قاضی زاده هاشمی و سعید نمکی برای وزارت بهداشت، پرویز فتاح برای وزارت نیرو، محمد اسلامی برای وزارت راه و کیومرث هاشمی برای وزارت ورزش گمانهزنیهایی هستند که صورت گرفته است. از مرضیه وحید دستجردی نیز به عنوان معاونت زنان ریاست جمهوری نام برده میشود. این در حالی است که اینها همه گمانه زنی است و هنوز هیچ چیزی قطعیت ندارد. چنانکه سخنگوی ستاد رئیسی نیز گمانه زنیها را رد کرده و قطعی نمیداند.
توجه: مطلب مندرج صرفا دیدگاه نویسنده است و رسانه پرسون در قبال آن هیچ موضعی ندارد.
منبع: آرمان ملی