کارشناس کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان:

محصولات تراریخته سموم کمتر ندارند

کارشناس کشاورزی و منابع طبیعی از کاملا غلط بودن تفکر کاهش مصرف سموم و آفت کش ها در تولید محصولات تراریخته خبر داد و گفت: براساس مقالات منتشر شده، مصرف "سم علف‌کش گلافسیت" نسبت به قبل از کشت محصولات تراریخته تقریبا 60 تا 70 درصد افزایش یافته است.
تصویر محصولات تراریخته سموم کمتر ندارند

به گزارش پرسون، تقی سالک در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی پرسون از زنجان با بیان اینکه موافقان محصولات تراریخته به افزایش مصرف "سم گلایفسیت" اعتراف دارند و می‌پذیرند که کشت محصولات تراریخته به کاهش مصرف سموم منجر نمی‌شود، اظهار کرد: البته برای باکتری "BT" این ادعای کاهش سم وجود دارد. "BT" مخفف "Bacillus Thuringiensis" بوده و ژنی است که از یک باکتری گرفته می‌شود البته تنها حدود 20 میلیون هکتار از 190 میلیون هکتار زیر کشت تراریخته از این صفت استفاده می‌کند و قسمت عمده آن در کشت پنبه کاربرد دارد بنابراین کاهش مصرف سموم در محصولات تراریخته مورد تایید نیست.

وی با بیان اینکه امروزه واژه تراریخته برای بسیاری از مردم غریب است و درکش برای آنها آنقدر سخت که سبب هراسشان می شود، عنوان کرد: در حال حاضر آزمایش های ژنتیکی مختلفی بر روی مواد غذایی، میوه ها و محصولات کشاورزی مختلف صورت می گیرد که این کار با هدف دستکاری ژنتیکی و به منظور اصلاح خواص و برخی از ویژگی های محصولات مختلف صورت می گیرد، به این محصولات در اصطلاح تراریخته گفته می شود که عوارض سلامتی زیادی دارند و متاسفانه این تغییرات گاها بصورت پنهانی و به دلایل سودجویانه انجام می شود.

سالک در ارتباط با عوارض محصولات تراریخته تصریح کرد: گرچه مصرف کنندگان خارج از ایران هیچ گزارش از عوارض مصرف محصولات تراریخته نداده اند اما متخصصین ایرانی معتقدند که مصرف این محصولات موجب رشد بیماری های مختلف از قبیل اوتیسم، آلزایمر و دیابت می شود نیز افزایش انواع سرطان ها را دلیل گسترش محصولات جهش یافته یا تراریخته می دانند.

کارشناس کشاورزی ومنابع طبیعی با تاکید بر عدم تایید محصولات تراریخته عنوان کرد: همانطور که گفته شد محصولات تراریخته همواره با جهش زنتیکی و دستکاری های ژنی مواجه هستند و باعث می شوند که در ماهیت این‌محصولات تغییر ایجاد شود و این‌تغییرات اگرچه گاها ممکن است محصول باکیفیتی را ایجاد کنند اما عموما با ساختار فیزیولوژیکی انسان ‌ناسازگار است به همین علت متخصصین امر مصرف این‌محصولات را در ایران به صلاح نمی دانند.

سالک با اشاره به اینکه هر فن آوری برای خود موافقان و مخالفانی دارد و مححصولات تراریخته هم‌ از این امر مستثنی نیست، افزود: موافقان، کاربردی کردن تحقیقات، افزایش راندمان تولید، کاهش مصرف سموم و بالابردن امنیت غذایی جامعه را از جمله دلایل موافقت خود اعلام می کنندکه برای مخالفان این محصولات قابل قبول نیست.

وی با تاکید براینکه بسیار طبیعی است زمانی که یک فناوری و علم جدید اتفاق می افتد حتما باخود اثراتی خواهد داشت، تصریح کرد: ورود بیوتکنولوژی در تحقیقات کشاورزی و تولید محصولات تراریخته در بسیاری از کشورها با چالش هایی از جنبه های اخلاقی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی، ایمنی زیستی، تجاری و اعتقادی مواجه شده است.

کارشناس کشاورزی ومنابع طبیعی با اعلام اینکه انجمن ارگانیک ایران در مقابل محصولات تراریخته قرار دارد و درباره تغییر سیاست‌های سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به محصولات تراریخته انتقاد دارد، افزود: سازمان محیط زیست در واقع باید متولی صیانت از تنوع زیستی کشور و حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور به ویژه ذخایر استراتژیک مثل گندم، جو، برنج و پنبه باشد، اما می‌بینیم که سیاست‌های این سازمان در قبال محصولات دستکاری شده ژنتیکی یک چرخش ۱۸۰ درجه‌ای داشته است و با وجود اینکه این سازمان به عنوان یک بازوی اجرایی مطابق با قانون برنامه ششم و پروتکل های بین المللی موظف است اصل احتیاط‌آمیز و ارزیابی‌های زیست محیطی محصولات تراریخته را رعایت و اعمال کند، اما متاسفانه تبدیل به یکی از مدافعان بی چون و چرای محصولات تراریخته شده است.

سالک با بیان اینکه آنچه مسلم است این است که هر فناوری در کنار مزایای فراوانش ممکن است چالش هایی نیز بدنبال داشته باشد که این چالش ها می تواند به اشکال مختلف خود را نشان دهد، ادامه داد: آلودگی منابع آب به علت تغییر در استفاده از آفت کش ها و کودها، تغییرات در تنوع زیستی و زیست کشاورزی، تغییرات در انتشارگازهای گلخانه ای ازطریق کشت و سوزاندن سوخت های فسیلی، تغییر در فرسایش خاک توسط باد و آب از اشکال این چالش ها به شمارمی روند که در دراز مدت اثرات زیست محیطی خود را بروز خواهند داد.

فاطمه شمشیرگر از زنجان

282645