به گزارش سایت خبری پرسون، نبود سرمایه یکی از علل اصلی عدم توسعه صنعت است و بیکاری گستردهای را به دنبال می آورد، همچنین موجب عقبماندگی سطح تولید ملی شده و نهایتا منجر به فقر اقتصادی و کاهش درآمدهای کشور می شود. در کشورمان بسیاری از فعالان اقتصادی همواره از کمبود سرمایهگذاری و نقدینگی رنج می برند و این اتفاق در حالی رخ میدهد که یکی از اهداف اولویت دار برنامههای پنج ساله اقتصادی کشور که اثر مستقیم بر سایر بخشهای دیگر اقتصادی دارد رشد حجم سرمایهگذاریهای جدید توسط بخش خصوصی است که عدم دستیابی به آن هدف جذب اشتغال، صادرات غیرنفتی و افزایش درآمد سرانه ملی ، کاهش تورم و به تبع آن تقویت پول ملی برای بالابردن قدرت خرید مردم و ایجاد رفاه ملی را با شکست روبه رو میسازد، برای بررسی بیشتر این موضوع، به سراغ عباس آرگون نایبرئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران رفته ایم.
قاچاق کالا مانع سرمایه گذاری
او در این باره گفت: سرمایه جایی سوق داده می شود که نا اطمینانی نباشد، متاسفانه میزان نا اطمینانی ها در کشورمان در حوزه تجارت و اقتصاد بالاست از همین رو سرمایه گذاری رخ نمی دهد و به همین خاطر پیش بینی و برنامه ریزی در اقتصاد سخت شده است، چرا که سرمایه گذار به دنبال این است که بداند سرمایه ای که در یک حوزه اقتصادی می گذارد بعد از چند مدت بازگردانده می شود و به سود می رسد.
این عضو اتاق بازرگانی تهران موانع پیش روی سرمایه گذاری را از دیگر مشکلات پیش روی سرمایه گذاران دانست، افزود: متاسفانه سرمایه گذاری برای تولید در کشور جذاب نیست برای نمونه وقتی 20 درصد سود بانکی وجود دارد سرمایه گذار هیچ وقت حاضر نمی شود سرمایه اش را به سمت تولید ببرد که سود 5 درصدی کسب کند و آن وقت فرد سرمایه گذار درگیر بروکراسی های اداری مالیات، بیمه، قوانین اداره کار و...شود.
آرگون خاطرنشان کرد: امنیت از مهم ترین ویژگی ها برای یک سرمایه گذاری به حساب می آید هیچ سرمایه گذار خارجی و داخل تمایل ندارد در یک منطقه که امنیت در آن وجود ندارد سرمایه اش را خرج کند، بنابراین باید در ابتدا به سرمایه گذار داخلی اتمینان دهیم که امنیت اقتصادی فراهم است تا سرمایه گذاری صورت بگیرد و به دنبال آن سرمایه گذاری خارجی نیز به وجود بیاید.
وی یکی از مهم ترین چالش ها پیش روی سرمایه گذاری را قاچاق کالا عنوان کرد، گفت: گاهی اوقات شاهد این هستیم که در تولید یک کالا در داخل سرمایه گذاری شده و تولید امکان دارد، اما بازار داخلی در اختیار کالاهای خارجی است که به شکل قاچاق وارد شده است و قاچاق همانند یک آفت می ماند که تولید داخلی را از مدار بیرون خواهد کرد.
افزایش تورم افزایش نقدینگی را به وجود می آورد
عضو کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران دلایل گوناگونی را پشت پرده جذب نشدن سرمایه گذاری در تولید می داند، گفت: موضوع قیمت گذاری دستوری از جمله مشکلاتی است که موجب فرار سرمایه گذاری از تولید می شود، برای نمونه شما کالایی را تولید می کنید که براساس هزینه ها قیمت تمام شده با سود را در نظر می گیرد که در این موقع دولت وارد میدان می شود و قیمت آن کالای تولید شده توسط تولید کننده را قبول ندارد و خودش قیمت در نظر می گیرد که این موضوع خود باعث تمایل پیدا نکردن سرمایه گذار در تولید می شود.
آرگون در پاسخ به سوال خبرنگار پرسون در باره اینکه چند سالی است که رهبر انقلاب شعار سال را به مسائل اقتصادی اختصاص می دهند، آیا این نشان می دهد که ریشه مشکلات اقتصادی کشور درون کشور است که می توان آن را برطرف کرد؟ پاسخ داد: مهم ترین مشکل کشور این روزها مسائل اقتصادی است و در چند سال اخیر نیز مقام معظم رهبری به این موضوع اشاره داشته اند و به عنوان یک راهبرد به حساب می آید و رهبری کاملا در جریان هستند که کشورمان پتانسیل بالایی در تولید دارد و با تولید می توانیم با 15 کشور همسایه یک تجارت قابل مناسبی انجام دهیم وباعث بالا بردن ارز آوری کشور می شود.
او یادآور شد: مانع زدایی اولویت بیشتری نسبت به پشتیبانی در حوزه سرمایه گذاری دارد، چرا که وقتی موانع برداشته شود سرمایه گذاری سوق داده می شود.
نایب رئیس کمیسیون پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار پرسون درباره اینکه چه میزان نقدینگی و سرمایه نیاز بازار تولید کشور است؟ گفت: باتوجه به تورم، نقدینگی بنگاه ها متفاوت است، اگر هر میزان تورم به وجود آید نقدینگی بنگاه ها نیز به همان میزان باید افزایش یابد، سرمایه گذاری از ابتدای تولید تا مصرف کالا باید وجود داشته باشد، خرید مواد اولیه، تولید، بازاریابی، صادرات و فروش نیازبه نقدینگی وجود دارد
گفتگو از: محمدخادمی