دکتر ستاری:

ایران در علوم مهندسی جزء ۱۰ کشور برتر جهان است

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: هم اکنون ایران از حیث علوم مهندسی جزء ۱۰ کشور برتر جهان قرار دارد.

به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر سورنا ستاری در استودیوی گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: پیش از هر چیز باید بدانیم که منظور دقیق از سرعت رشد و پیشرفت علم در کشور چیست، زیرا در ابتدای انقلاب ۱۷۰ هزار دانشجو در داخل و همزمان ۱۰۰ هزار دانشجو در خارج از کشور داشتیم این در حالی است که در مقطعی در ایران تعداد دانشجویان از ۴ و ۸ دهم میلیون نفر هم عبور کرد و در حال حاضر تعداد دانشجویان حدود ۳ و ۵ دهم میلیون نفر و تعداد دانشجویان خارجی هم کمتر از ۵۰ هزار نفر است.

او ادامه داد: تعداد مقالات علمی رتبه ایران ۱۵ جهان و در بسیاری از علوم مهندسی جزء ۱۰ کشور اول دنیا قرار داریم.

دکتر ستاری با بیان اینکه تعداد مقاله علمی، ملاک و شاخص نیست افزود: در ۶ ـ ۷ سال گذشته اقداماتی صورت گرفته که علم و فناوری به محور اقتصاد تبدیل شود و تا حدود بسیار زیادی هم به این مهم دست یافته ایم.

او از پر رنگ شدن نقش دانشگاه‌ها در جامعه گفت و تصریح کرد: هر روز صبح که مردم از خواب بیدار می‌شوند با چند اپلیکیشن جدید مواجه می‌شوند امروزه به جایی رسیده ایم که واژگان جدید علمی بسیاری به لغتنامه مردم اضافه شده است.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با نمایش دادن اسلایدی به زیست بوم فناوری در کشور اشاره کرد و افزود: در حال حاضر حدود ۵ هزار و ۶۰۰ شرکت دانش بنیان، هزار و ۴۰۰ شرکت خلاق، بیش از ۳۰۰ هزار اشتغال مستقیم در کشور وجود دارد.

دکتر ستاری ادامه داد: در سال ۹۸ درآمد این شرکت‌ها رقمی بالغ بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان بوده این در حالی است که در سراسر کشور حدود ۲۴۷ مرکز نوآوری ایجاد شده و بیش از ۵۰ و چند پارک علم و فناوری در کشور بنا شده و حدود ۱۴۴ مرکز شتاب دهنده و بیش از ۶ هزار استارت آپ در کشور راه اندازی شده است. استارت آپ‌ها امروز به عنوان تأمین کننده نیرو در مراکز علمی و فناوری قلمداد می‌شوند.

او به بیش از یک میلیون متر مربع فضای نوآوری در سراسر کشور اشاره کرد و افزود: امروز با سرمایه گذاری بخش خصوصی واژه‌ای جدید در قالب کارخانجات فناوری ایجاد و در لغتنامه جامعه وارد شده، تا این لحظه ایجاد ۹ کارخانه فناوری به اتمام رسیده است.

دکتر ستاری تصریح کرد: عمده کاری که در کارخانجات فناوری به انجام می‌رسد زایش شرکت‌ها می‌باشد اینجا جایی است که بچه‌ای وارد می‌شود و پس از چندی می‌تواند با تیم خودش کار و خط تولید خودش را ایجاد نماید.

او افزود: نظام تأمین مالی یکی از بزرگترین اتفاقات اکوسیستم پارک‌های فناوری محسوب می‌شود. بخشی از این نظام را مفاهیم سرمایه گذاری خطر پذیر تشکیل می‌دهد که برای اولین بار در شرایط مدرن به اقتصاد کشورمان وارد شده، زیرا در حال حاضر بیش از هزار میلیارد تومان ظرفیت سرمایه گذاری خطر پذیر در سال داریم که از سوی سرمایه گذاران خصوصی به روی استارت آپ‌ها سرمایه گذاری شده است البته عمده این سرمایه گذاری‌ها بر روی شتاب دهنده‌ها ایجاد می‌شود.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور گفت: از سال ۹۷ تاکنون، حدود ۳۷ هزار میلیارد تومان وامی بوده که توسط نظام بانکی به ما داده شده این بیانگر آن است که ظرفیت شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد قابل توجه است.

دکتر ستاری از حضور بیش از ۴۰ شرکت دانش بنیان در بازار سرمایه خبر داد و افزود: ارزش این شرکت‌ها بر روی تابلوی بورس بیش از ۲۳۰، ۲۴۰ هزار میلیارد تومان است البته معمولاً این شرکت‌ها دارای زمین و سوله و فضای آنچنانی نیستند و ممکن است در یک اتاق چند متری، درآمدی میلیاردی داشته باشند.

او از ظرفیت تکنولوژی در حوزه دارو هم گفت: گاهی اوقات هر ویال دارو‌های بیوتکنولوژیک حدود دو، سه هزار دلار ارزش دارند برای مثال هر ویال ۵۰ میلی گرمی داروی آی. وی. آی. جی که توسط رئیس جمهور افتتاح شد حدود ۲۰۰ یورو قیمت دارد که البته تولید داخل این دارو کلید خورده است.

دکتر ستاری از ظرفیت بالای نیروی انسانی در حوزه فناوری و تکنولوژی خبر داد و افزود: کمتر کشوری یافت می‌شود که دارای ۴ میلیون دانشجو باشد و حتی کمتر کشوری یافت می‌شود که حدوداً ۱۴ میلیون نفر تحصیل کرده داشته باشد و وقت در مورد وجود ۶ هزار استارت آپ صحبت می‌کنیم باید بدانیم که کمتر کشوری از این میزان زیرساخت نیروی انسانی برخوردار است.

او از بازگشت بیش از ۲ هزار نفر نخبه ایرانی از حدود ۱۰۰ دانشگاه برتر کشور‌های خارجی خبر داد و گفت: در حال حاضر سالانه حدود ۶۵۰ نفر دانشجو به کشور بازمی گردند و این تأکید بر روی سیاست‌های بازگشت را نشان می‌دهد.

منبع:خبرگزاری صدا و سیما

230974