به گزارش پرسون؛ ایمپلنت دندان یک پایه فلزی از جنس تیتانیوم است (در بعضی ایمپلنتها از جنسهای دیگر هم استفاده میشود) که در بین استخوان های فک قرار می گیرد و نقش ریشه دندان را ایفا می کند. تیتانیوم سازگاری بسیاری با استخوان های فکی دارد، از این رو از این فلز در ساختار پایه ایمپلنت استفاده می شود.
بعد از جایگذاری فلز تیتانیوم درون لثه، پوششی از جنس سرامیک بر روی پایه فلزی قرار می گیرد. این پوشش سرامیکی که نقش تاج دندان را ایفا می کند با اتصال دهنده ای به نام اباتمنت، به پایه تیتانیومی، متصل می شود.
انواع ایمپلنت دندان
اولین چیزی که به ذهن بیمار نیازمند به ایمپلنت خطور می کند این است که کدامیک از انواع ایمپلنت بهتر است و به همین دلیل درمان خود را به تعویق می اندازد. تحقیق درباره نوع ایمپلنت لازم است ولی به شرط آنکه توسط دندانپزشکی که کار را میداند انجام پذیرد. مهارت دندانپزشک در درمان ایمپلنت امری بس مهم و ضروری است. یکی از متخصصان در این زمینه دکتر مهدی سمیعی است.
دکتر مهدی سمیعی در سال ۱۹۸۹ از دانشگاه دندانپزشکی مالمو سوئد فارغ التحصیل شد و موفق به دریافت دیپلم افتخار دندانپزشک برتر از این دانشگاه گردید. این دانشگاه از بهترین دانشگاههای دندانپزشکی در دنیاست، سپس دوره های ویژه زیبایی و ارتودنسی را تحت نظر برجسته ترین اساتید دندانپزشکی دنیا گذراند و در کلینیک تخصصی دندانپزشکی مالمو و مطب خصوصی خود مشغول فعالیت شد.
واحدهای تخصصی و پیشرفته ایمپلنت و جراحیهای مربوط به آن را در مقاطع متعدد برگزار شده توسط دانشگاهها و مراکز معتبر امریکا، آلمان، ایتالیا، کره و ایران طی سالها و بدون وقفه گذرانده و در حال حاضر به عنوان ایمپلنتولوژیست مشغول ارائه پیشرفته ترین خدمات ایمپلنت می باشد.
در دو مطب وی در تهران تمامی خدمات تخصصی ایمپلنت، زیبایی و سایر امور دندانپزشکی توسط دکتر سمیعی و سایر همکارانش با بالاترین کیفیت و استانداردها انجام می شود.
انواع ایمپلنت دندان از نظر علمی
ایمپلنت های داخل استخوان: این دسته معروف ترین انواع ایمپلنت هستند که به صورت یک پیچ در داخل استخوان قرار میگیرند.
ایمپلنت های ساب پریوستیال: که در مواردی که تحلیل شدید استخوان فک پایین صورت گرفته است، استفاده میشود و به صورت سازه ای است که روی فک پایین و زیر لثه قرار می گیرد. و بعد ساختار پروتزی روی آن سوار میشود.
ایمپلنت های زایگوماتیک: در تحلیل استخوان های شدید فک بالا یک ساختار فلزی به استخوان گونه ای پیچ میشود.
دو نوع ایمپلنت آخر، امروزه با توجه به تکنیک های متنوع پیوند استخوان برای بازسازی استخوان فک، چندان مورد استفاده نیست.
نحوه کاشت دندان
مراحل ایمپلنت دندان مانند هر درمان جراحی دیگر با ایجاد بی حسی موضعی در ناحیه مورد نظر آغاز شده در نتیجه بیمار در حین جراحی هیچگونه دردی را حس نخواهد کرد. سپس با توجه به طرح درمان انتخابی و ضمانت استخوان، ایمپلنت در استخوان فک قرار می گیرد و برای اینکه ایمپلنت با استخوان پیوند خوبی برقرار کند به مدت دو تا سه ماه زمان لازم دارد.
مراحل کاشت ایمپلنت دندان
پس از طی دوره پیوند استخوان (اسئواینتگریشن) با ایمپلنت، پایه و بستری مقاوم برای طرح درمان انتخابی فراهم می آید. میتوان برای راحتی بیمار تا ساخته شدن پروتز اصلی، بر روی ایمپلنت پروتز موقت طراحی شود تا عمل تکلم و جویدن به طور موقت انجام گردد.
قالبگیری از ایمپلنت جزء موارد حساس و دقیق در ساخت پروتز ایمپلنت می باشد و بیمار می بایست کلیه دستورات دندانپزشک معالج را با دقت اجرا نماید.
فواید ایمپلنت دندان
ظاهر بهتر: ایمپلنت دندان نسبت به دندان مصنوعی راحتتر و طبیعیتر به نظر میرسد. از آنجایی که ایمپلنتها به استخوان فک وصل میشود، دائمی هستند و در نهایت هیچ کس متوجه ایمپلنت دندان شما نخواهد شد.
حس طبیعی: ایمپلنت کاشته شده در استخوان فک تا حد زیادی شبیه دندان طبیعی است و پس از کاشت و جوش خوردن به استخوان عملکرد و حسی مانند دندان خود بیمار دارد.
حفظ حجم استخوان فک: ایمپلنت از تحلیل رفتن استخوان فک جلوگیری میکند و در واقع باعث میشود که استخوان در اطراف آن تشکیل شود. به این ترتیب یکپارچگی، حجم و کیفیت استخوانهای باقیمانده فک حفظ میشود.
حرفزدن بهتر: دندان مصنوعی ممکن است در دهان شما جابه جا شود، گشاد شود و حتی گفتار شما را با مشکل مواجه کند. در عوض ایمپلنت دندان جایگزین دندان واقعی شما می شود و نیاز به هیچ گونه تنظیمی ندارد.
غذا خوردن راحتتر: دیگر نگران خوردن غذاهای مورد علاقه خود نباشید. از آنجایی که دندانهای ایمپلنت شده به فک شما متصل می شود، مثل دندانهای طبیعی عمل میکنند.
سایر دندانها تحت تاثیر قرار نمیگیرند: دندانهای ایمپلنت شده تاثیری روی دندانهای طبیعی نمیگذارد و مانند درمانهای دیگر مثل بریج (bridge) به دندانهای کناری صدمه نمیزنند.
و در کل سلامت دهان و دندان شما را بهبود میبخشد، به علاوه مسواک کردن دندانهای ایمپلنت شده خیلی راحتتر است.
ایمپلنت دندان دوام زیادی خواهد داشت: برخلاف دندان مصنوعی متحرک که مرتب به ترمیم یا جایگزینی نیاز پیدا میکند، پروتزهای با پایه ایمپلنت دائمی هستند و به ندرت نیاز به ترمیم مییابند. اگر از ایمپلنت مطابق دستورات دندانپزشک استفاده شود، انتظار میرود که تا پایان عمر دوام بیاورد.
مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت
پس از کاشت ایمپلنت به مدت ۱ روز از مسواک زدن در اطراف ناحیه عمل خودداری کنید.
شستن دهان تا چند ساعت بعد از عمل جراحی توصیه نمی شود.
بهتر است روز بعد از عمل جراحی، از دهان شویه استفاده شود. بهترین محلول برای شستشوی دهان کلرهگزیدین روزی ۳ مرتبه باشد.
نوشیدن پس از جراحی به راحتی امکان پذیر است ولی در مورد جویدن ، باید دقت داشته باشید که بی حسی اثر خود را از دست داده باشد.
بهتر از تا بیست و چهار ساعت غذاهای نرم و خنک و مایعات سرد میل شود.
ایمپلنت های دندانی نیز همانند دندان طبیعی به مراقبت نیاز دارند. زیرا پلاک های میکروبی باعث عفونت لثه می شوند. بنابراین، توصیه می شود از برس های بین دندانی، نخ دندان، مسواک و ترجیحا خمیردندان های مخصوص استفاده گردد.
در آخر باید به این نکته اشاره کرد که میزان تسلط و تخصص دندانپزشک، در نتیجه ایمپلنت بسیار موثر است. توصیه میشود در انتخاب دندانپزشک متخصص دقت کنید. میزان رضایت بیماران قبلی یک پزشک از نتیجه ایمپلنت میتواند به عنوان معیاری مناسب به کار رود.