به گزارش سایت خبری پرسون؛ یکی از مکان های دیدنی و جاذبه های گردشگری و فرهنگی همدان مقبره باباطاهر همدانی، معروف به باباطاهر عریان شاعر، عارف و دوبیتی سرای اواخر سده چهارم و پنجم هجری است که از سال تولد و وفات وی تاریخ و اطلاعات دقیقی وجود ندارد. آنچه از شخصیت باباطاهرعریانی به ما رسیده یادکردی از زندگی عارفانه و ساده زیستی وی بوده که در نام وی هویداست. در گذشته به پیران وارسته لقب بابا و به کسی که از تعلقات دنیوی بریده است و معترض به اوضاع جامعه زمان خود بود، لقب عریان را نسبت میدادند. همچنین عدهای از مردم محلی همدان این شاعر را به این دلیل عریان میخواندند که برای خنکی بدن خود به صورت عریان بر روی برفها میخوابید. این شاعر در شهر قدیمی همدان به گمنامی زندگی را سپری میکرد تا اینکه در اثر پاکی و بی علاقگی به دنیا به کراماتی دست یافت که نام او را بر سر زبانها انداخت. باباطاهر عریان بیشتر با دوبیتیهای شیرین و دلربایش شناخته میشود به طوری که دوبیتیهای وی بیشتر به لهجه لری و از نوع فهلویات و ترانههای معمول در نقاط مختلف ایران سروده شده است. بابا طاهر در دوبیتیهای خود از عشق به خدا، طبیعت و انسانیت سخن میگوید. او همگان را به انسان بودن و ارزش نهادن به زندگی انسانی سفارش میکرد به طوری که در اشعار و دوبیتیهای وی به وضوح آنها را مشاهده میکنید. همچنین در اشعار باباطاهر پند و اندرزهایی به آیندگان هم دیده میشود.
آرامگاه باباطاهر عریانی یکی از دیدنیهای همدان است که در شمال شهر و ورودی همدان قرار دارد. این آرامگاه در میدانی مستطیل شکل و با فضای زیبا و سرسبزش و همچنین با گنبد فیروزهای منشوری شکلش توجه همگان را به سوی خود جلب میکند. آرامگاه باباطاهر در میدانی به نام خود بابا طاهر بر روی تپهای با قاعدههشت ضلعی بر روی سکویی ساخته شده است. بنای آرامگاه باباطاهر در همدان در سال 1344 ساخته شده و تا کنون چندین بار بازسازی شده است. آرامگاه کنونی باباطاهر عریانی در شهر همدان شاهکار ممتاز و بدیعی از معماری قرن هفتم و هشتم هجری در دوره سلجوقیان و قرن حاضر است. نما و فرش داخلی بنای آرامگاه باباطاهر از سنگ مرمر و گرانیت است. هشت ستون برج، مقبره باباطاهر، کف و پلههای آرامگاه باباطاهر عریانی از سنگ گرانیت آراسته شده به طوری که وسوسه زیارت از این آرامگاه را به دل بسیاری از مسافران و گردشگران میاندازد. در داخل آرامگاه کتیبههایی از کاشی و سنگ مرمر وجود دارد که اشعار و دوبیتیهای باباطاهر بر روی آنها به زیبایی حک شده است. گردشگران به هنگام بازدید از آرامگاه باباطاهر عریانی گزیده دوبیتیهای شیرین و عاشقانه وی را در کتیبههای مرمری داخل آرامگاه میخوانند و اهل ذوق با جذبه خاصی تحت تاثیر دوبیتیهای باباطاهر قرار میگیرند.
ما نیز همنوا می شویم با دو بیت های باباطاهر عریان و زیر لب زمزمه می کنیم: به صحرا بنگرم صحرا ته وینم / به دریا بنگرم دریا ته وینم
به هر جا بنگرم کوه و در و دشت / نشان روی زیبای ته وینم