به گزارش سایت خبری پُرسون، سخنان «سیدعباس عراقچی» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با شبکه آمریکایی فاکسنیوز با واکنشهای متفاوتی در سطح سیاسی و البته فضای رسانه ای بین المللی روبه رو شده است. بسیاری از رسانه ها تمرکز خود را بر بخش هایی از سخنان وزیر خارجه قرار دادند که در آن بر ضرورت برخورداری ایران از حق غنی سازی اورانیوم و عدم عقب نشینی تهران از این خط قرمز از پیش اعلام شده تاکید شده بود.
ایران تاسیسات هسته ای خود را بازسازی میکند
«دیلی میل» در گزارشی در این خصوص نوشت: وزیر امور خارجه ایران میگوید که تهران نمیتواند برنامه غنیسازی هستهای خود را کنار بگذارد؛ این اظهارنظر به نوعی واکنشی به دونالد ترامپ بود. عراقچی در تازه ترین گفتوگوی خود تأیید کرد که تاسیسات هسته ای ایران در جریان جنگ اخیر اسرائیل و ایران که در آن آمریکا تأسیسات هستهای ایران را بمباران کرد، به شدت آسیب دیده است. با این حال، او دوشنبه شب در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز گفت که ایران قصد دارد تأسیسات هسته ای خود را بازسازی کنند و از غنیسازی دست نخواهند کشید. وزیر امور خارجه گفت: «این برنامه به دلیل آسیبهای جدی و شدید متوقف شده است، اما واضح است که نمیتوانیم غنیسازی را کنار بگذاریم چون این یک دستاورد دانشمندان خودمان است و اکنون، بیشتر از آن، موضوعی مربوط به غرور ملی است.»
«وضعیت برنامه هستهای ایران، محل ذخیره اورانیوم غنیشده و به اصطلاح کارآیی حملات آمریکا به تأسیسات هستهای موضوع بررسیهای گستردهای است. مقامات آمریکایی و ایرانی ارزیابیهای کاملاً متفاوتی از پیامدهای دخالت آمریکا در این درگیری ارائه دادهاند.»عراقچی به نوعی اظهارات ترامپ درباره آسیبهای جدی وارد شده به تاسیسات هسته ای ایران را تایید کرد اما وارد جزئیات در این خصوص نشد. او گفت: «تأسیسات ما آسیب دیدهاند، آسیبهای جدی که میزان آن در حال حاضر توسط سازمان انرژی اتمی ما در حال ارزیابی است، اما تا جایی که میدانم، آسیبهای جدی وارد شده است.»
«دیلی میل» در ادامه این گزارش نوشت: هیچ نشانهای از سوی عراقچی مبنی بر نزدیکی ایران به ازسرگیری مذاکرات با واشنگتن درباره برنامه هستهای این کشور مشاهده نشده است. این رسانه در ادامه نوشته است: وضعیت برنامه هستهای ایران، محل ذخیره اورانیوم غنیشده و به اصطلاح کارآیی حملات آمریکا به تأسیسات هستهای موضوع بررسیهای گستردهای است. مقامات آمریکایی و ایرانی ارزیابیهای کاملاً متفاوتی از پیامدهای دخالت آمریکا در این درگیری ارائه دادهاند.
ترامپ در سخنان متعدد ادعا کرده که بمبها و موشکهای آمریکایی «کاملاً» تأسیسات هستهای ایران را نابود کردهاند و آنچه او شانس آمریکا برای ساخت بمب خوانده را از بین بردهاند. اما گزارشهای اولیه اطلاعاتی نشان داده که برنامه هستهای ایران احتمالاً تنها چند ماه به تعویق افتاده است، بنا به گفته چند مقام که این اسناد را دیدهاند و با CNN و نیویورک تایمز صحبت کردهاند. این ارزیابی مستقیماً با اظهارات ترامپ و نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در تضاد است.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اخیرا در گفتوگویی به رادیو فرانسوی RFI گفت که تأسیسات هستهای ایران باید «آسیبهای زیادی» دیده باشند، اگرچه او اذعان کرد که بازرسان آژانس نتوانستهاند از تاسیسات بازدید کنند تا صحت آن را تأیید کنند. او گفت: «درست است که با ظرفیتهای کاهش یافته، ادامه روند قبلی برای ایران بسیار دشوارتر خواهد بود.» او در این خصوص گفت: با توجه به شدت حملات می توان تخمین زد که هزاران سانتریفیوژ – ماشینهای غنیسازی اورانیوم – دیگر عملیاتی نیستند.
«دیلی میل» در ادامه این گزارش به سخنان اخیر ترامپ در خصوص ذخایر اورانیوم در اختیار ایران اشاره کرده و می نویسد: رئیس جمهور آمریکا معتقد است که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران اکنون زیر تودههای سنگ و آوار دفن شده است. وقتی چهارشنبه از او پرسیده شد که آیا فکر میکند اورانیوم غنیشده قبل از حملات آمریکا از تأسیسات هستهای خارج شده است، ترامپ پاسخ داد: «ما فکر میکنیم آنقدر سریع و محکم حمله کردیم که آنها فرصت جابهجایی نداشتند ...»
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ایران هفته گذشته رای به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی دادند که به نوعی نقض تعهدات ایران در چارچوب معاهده عدم اشاعه هستهای (NPT) است. اما همزمان نگرانیهایی وجود دارد که تهران ممکن است به طور کامل در نتیجه شرایط پیش آمده پس از حمله آمریکا و اسرائیل به این کشور از این معاهده خارج شود.
منبع: همشهریآنلاین