به گزارش سایت خبری پُرسون، مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر تهران: شوراهای اسلامی شهر و روستا که با دستور رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی(ره) در ۹ اردیبهشت سال ۱۳۷۸ تأسیس شدند، تجلی اراده مردم در اداره شهرها و روستاها هستند، از زمان شروع کار شوراها تاکنون، شهرها و روستاهای ما بهویژه شهرهای بزرگ، دچار تحولی بزرگ و پیشرفتی شایان توجه شدهاند که بیسابقه بوده است، البته به دلیل نوپا بودن نهاد شوراها و تاخیر در تشریح وظایف آن نسبت به سایر نهادها، چالش ها و مشکلاتی نیز درخصوص این نهاد وجود دارد، مهمترین آفتی که به شوراها آسیب میرساند و به جای حرکت سازنده در شهرها به رکود میانجامد، کم رنگ شدن انگیزه خدمت شورائیان است. آفت سیاستزدگی و ریاکاری و تبلیغاتی کار کردن نیز، ضربههای سختی هم به مردم شهرها و هم به اصل شوراهای خدمتگزار و جایگاه آنان میزند. بنابراین انتظار میرود و شایسته ملت انقلابی است که همان راه حضرت امام و راه رهنمودهای مقام معظم رهبری را در خصوص عمل و کار برای خدا و برای مردم سرلوحه برنامههای شوراها باشد.
از سویی مشارکت اجتماعی مهم ترین عامل استواری شوراها می باشد. نهاد شوراها بزرگ ترین نقطه پیوند مردم و مسئولان در تصمیمگیری و اداره امور جاری کشور است. بزرگ ترین منبع بالفعلماندن و استواری این نهاد که برای حیات و بالندگیاش از آن تغذیه میکند، «مشارکت اجتماعی» است. منبعی که اگر روزی سایه رخوت به خود بگیرد و از میدان مسئولیتپذیری و تعهد دامان برچیند، این نهاد را از هدف غایی و فطری خویش دور میسازد و تصمیمگیران این نهاد باید تنها با تکیه بر ظرفیت محدود خویش درمسیر اعتلا گام بردارند. آنگاه اداره امور از منبع قدرتمند نیروی مدنی و اجتماعی شهروندان محروم و خردجمعی که نیروی محرکه نظامهای جمهوری است، درسایه حرکتهای فردی و فرداندیشیها محصور می شود.
مردم باید باور نمایند که «شوراها» خانه و دستاورد خود آنان است و متعهدشوند که برآن نظارت داشته باشند، آن را از کجروی برحذر دارند و با به میدان آوردن توان بزرگ و بیانتهای خود یاریرسانش باشند.
واقعیت این است که دولت نمیتواند در همه امور ورود پیدا کند، لذا شوراها در عین حال باید حلقه واسط بین دولت و ملت و مطالبه گر حقوق ملت باشند. هرجا که مردم ورود پیدا کنند در دفاع مقدس، در انتخابات و در پیشامدهای مهم مددکار دولت بودهاند و در مدیریت شهری هم میتوان از نقش مردم بهخوبی بهره گرفت.
گذشت قریب به دو دهه و نیم از عمر شوراهای اسلامی شهر و روستا فرصت مغتنمی است تا با آسیب شناسی این نهاد و تقویت نقاط مثبت آن، به ارتقای جایگاه نهاد شوراها در ساختار اداری و سیاسی کشور کمک کرد و به ویژه برای پیاده سازی مدیریت یکپارچه و یا هماهنگ شهری که هم اکنون از چالشهای مهم حکمراتنی شهری است همت گماشت، و دولت مردان نیز یپذیرند که خودم مردم و نمایندگان مردم بهخوبی میتوانند شهرها و روستاهای خود را که شناخت کافی نیز از آنها دارند وفق قانون اداره نمایند.
منبع: همشهری