مرمت امامزاده عبدالله بم؛ ۱۰ سال بلاتکلیفی در سایه اختلافات و کمبود اعتبار

بقعه امامزاده عبدالله در هفت کیلومتری شرق شهر بم، در منطقه نارتیج قرار دارد که امروزه نزدیک شهر بم واقع شده و به سیّدعبدالله مشهور است و برخی منابع قدمت این امامزاده را ۷۰۰ سال تخمین می‌زنند.
تصویر مرمت امامزاده عبدالله بم؛ ۱۰ سال بلاتکلیفی در سایه اختلافات و کمبود اعتبار

به گزارش سایت خبری پُرسون ازکرمان، امامزاده عبدالله، به عنوان یک مکان مذهبی ارزشمند، بیش از ۱۰ سال است که در انتظار مرمت و بازسازی مانده و برگزاری جلسات متعدد بدون حصول نتیجه، نشان از عدم جدیت و تعلل در انجام وظایف محوله برخی دستگاه‌ها دارد.

این سهل‌انگاری نه تنها به تخریب بیشتر این بنای تاریخی می‌انجامد، بلکه نشان از بی‌احترامی به ارزش‌های فرهنگی و مذهبی جامعه دارد. ضروری است مسئولان مربوطه، با سرعت و جدیت بیشتری به وظایف خود عمل کرده و نسبت به مرمت و بازسازی امامزاده عبدالله اقدام عاجل نمایند.

فرماندار بم در روزهای اخیر به همراه جمعی از مسئولان، از امامزاده عبدالله نارتیچ بازدید کرد. در این بازدید که با حضور امام جمعه بخش بروات، بخشدار و روسای ادارات اوقاف و میراث فرهنگی صورت گرفت، بر لزوم تسریع در مرمت و بهسازی این بنای تاریخی تاکید شد.

وحدت عیدی در گفت و گویی اظهار کرد: بنای تاریخی امامزاده سیدعبدالله نارتیچ به دلایلی مرمت و بهسازی نشده و این روند طولانی شده است. مقرر شد ادارات اوقاف و میراث فرهنگی در یک بازه زمانی کوتاه، برآورد هزینه مرمت، بهسازی و استحکام این بنای ثبت ملی را با توجه به نظرات شورای فنی میراث فرهنگی و کارشناسان مربوطه انجام دهند.

فرماندار بم افزود: در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان در سال جاری، مبلغی برای بهسازی، استحکام و مرمت این بنا در نظر خواهیم گرفت و انشاءالله از سال آینده شاهد شروع عملیات مرمت و بهسازی و استحکام بنا خواهیم بود تا این بنای تاریخی و مذهبی از وضعیت کنونی نجات یابد و تغییرات مثبتی در آن ایجاد شود.

به این ترتیب، مرمت و بهسازی امامزاده عبدالله نارتیچ با پیگیری مسئولان شهرستان بم در دستور کار قرار گرفته و امید است با تخصیص اعتبار مناسب، این بنای تاریخی و مذهبی به زودی شاهد تغییرات مثبتی باشد.

رئیس میراث فرهنگی بم نیز در این رابطه اظهار کرد: امامزاده سیدعبدالله بم، بنایی تاریخی و مذهبی است که پس از زلزله و تخریب‌های بعدی، در وضعیت نامناسبی قرار دارد و ۱۰ سال در انتظار مرمت و بازسازی است. اختلاف نظر میان میراث فرهنگی و اوقاف بر سر شیوه‌ مرمت و همچنین کمبود اعتبار، از دلایل اصلی این بلاتکلیفی است.

حجت‌الاسلام نوری صفات امام جمعه بخش بروات نیز با انتقاد از تعلل‌ها در بازسازی امامزاده عبدالله نارتیچ، خواستار تسریع در روند بهسازی و مرمت این بقعه متبرکه شد.

وی با انتقاد از عدم نظارت و اهمال در رسیدگی به این بنا در سالیان گذشته، افزود: متاسفانه سهل‌انگاری‌هایی که در این زمینه شده، موجب لبریز شدن صبر برخی از اهالی شده و آن‌ها در یک اقدام خودسرانه، بخشی از بنا را که برای میراث اهمیت دارد، تخریب کردند. این حرکت، گامی رو به عقب بود و برای تجدید بنا و مرمت قسمت باقی‌مانده، باید تصمیماتی با نقش‌آفرینی میراث فرهنگی اتخاذ شود.

حجت‌الاسلام نوری صفات با اشاره به برگزاری مراسم‌ مذهبی با حضور گسترده زائران در این مکان، تاکید کرد: با توجه به اینکه مراسم خوبی در اینجا برگزار می‌شود، مانند مراسم روز شهادت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) و حضور بیش از ۴۰۰۰ نفر از بروات و حتی شهرستان بم، لازم است هر چه زودتر فکری برای بهسازی این بنا انجام شود تا مومنان بتوانند از این ظرفیت بهره‌مند شوند.

امام جمعه بروات با ابراز تاسف از بی‌اعتنایی به این مکان در طول ۱۰ سال گذشته، تصریح کرد: این بی‌مهری، زمینه را برای حضور معتادان متجاهر و بروز اتفاقات خاص دیگر فراهم کرده است.

وی با تاکید بر لزوم کنشگری و فعال‌تر بودن میراث فرهنگی در حفظ و بهره‌برداری از میراث کهن کشور، گفت: میراث فرهنگی باید سریع‌تر اقدامات لازم را پیگیری کند تا نسلی از بهره‌مندی از این بنا محروم نشود. نباید این‌گونه باشد که اگر بنایی رغبت توریستی و گردشگری بیشتری داشت، سریع‌تر مورد توجه قرار گیرد.

حجت‌الاسلام نوری صفات با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با هیئت امنای گلزار و امامزاده سیدعبدالله، بیان کرد: جمع‌بندی همه ما این بود که میراث فرهنگی باید سریع‌تر نقشه را تایید یا طراحی کند تا بتوان از ظرفیت اوقاف، سایر ارگان‌ها و خود میراث برای بهسازی و مرمت استفاده کرد. متاسفانه علی‌رغم قول‌های مدیرکل سابق استان، حرکتی انجام نشد و نقشه طرح‌ریزی شده از طرف بخشداری بروات نیز بی‌نتیجه ماند.

وی این تعلل‌ها و تاخیرها را اسباب نارضایتی مردم و عدم بهره‌بردن از این مکان شریف دانست و از مسئولان رده بالای کشوری خواستار پیگیری جدی این موضوع شد.

امام جمعه بروات در پایان تاکید کرد: در شهرستان بم که دارای سرمایه‌های ملی است، باید توانمندی اداره میراث فرهنگی بیشتر از سایر شهرستان‌ها باشد. نباید اداره میراث بم با شهرستان‌هایی که آثار تاریخی کمتری دارند، مقایسه شود و باید بودجه و ظرفیت بیشتری به آن اختصاص یابد.

مسعود قمری، رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی شهرستان بم نیز با اشاره به اهمیت تاریخی و مذهبی امامزاده سیدعبدالله و ثبت آن در فهرست آثار ملی، به تخریب‌های صورت گرفته در نیمه اول دهه‌ ۹۰ اشاره کرد که این تخریب‌ها توسط افراد ناشناس انجام و منجر به آسیب جدی به گنبدخانه و بخش‌های دیگر بنا شد.

گفتنی است، اختلاف اصلی میان میراث فرهنگی و اوقاف بر سر روش مرمت بناست. میراث فرهنگی بر حفظ سبک معماری سنتی و مرمت بنا تاکید دارد، در حالی که اوقاف تمایل به نوسازی کامل بنا دارد. این اختلاف، روند مرمت را به شدت کُند کرده است.

برای حل این مشکل، پیشنهاد شده به جای تخریب و نوسازی، طرح توسعه‌ای در کنار بنای تاریخی اجرا شود تا نیازهای جدید برآورده شود، در حالی که بنای تاریخی به شکل اولیه خود حفظ شود. برای این منظور، اعتباری در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان در نظر گرفته شده (ابتدا یک میلیارد، سپس ۵۰۰ میلیون تومان)، اما جذب این اعتبار نیازمند پیگیری بیشتر است.

جلسات متعددی با حضور مسئولان مختلف، از جمله امام جمعه، میراث فرهنگی بم و کرمان، و رئیس اوقاف استان برگزار شده، اما تا کنون به نتیجه قطعی نرسیده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی بم بر ضرورت تخصیص اعتبارات سالانه از سوی سازمان اوقاف و سایر دستگاه‌های ذیربط برای حفاظت و مرمت آثار تاریخی تاکید و همچنین به امکان جمع‌آوری کمک‌های مردمی و تهیه طرح‌های مشترک مرمت و توسعه با نظارت میراث فرهنگی اشاره کرد.

در پایان، وی اظهار امیدواری کرد با اختصاص اعتبار کافی، تهیه طرح مرمت و توسعه و همکاری همه دستگاه‌ها، امامزاده سیدعبدالله در آینده نزدیک مرمت و بازسازی شود.

وی اعلام کرد: در آینده نزدیک جلسه‌ای برای اختصاص اعتبار اولیه و نهایی کردن طرح مشترک برگزار خواهد شد.

حجت‌الاسلام علی ستوده رئیس اداره اوقاف شهرستان بم نیز با اشاره به اهمیت بازسازی امامزاده سیدعبدالله نارتیچ، اظهار کرد: نسب این امامزاده با سه واسطه به امام موسی کاظم (علیه السلام) می‌رسد و شجره‌نامه ایشان بسیار موثق است. تاریخ اولیه ساخت بنای این بقعه متبرکه به سال ۱۲۸۷ هجری شمسی و دوره قاجاریه برمی‌گردد.

وی با اشاره به ثبت ملی این بنا توسط اداره میراث فرهنگی پیش از زلزله سال ۸۲، افزود: متاسفانه حدود ۱۰ سال قبل، این بنا توسط افرادی ناشناس تخریب شد و آثاری از جمله تزیینات گنبد و تربت‌خانه از بین رفت. اکنون، اداره میراث فرهنگی اصرار دارد که بازسازی باید بر اساس نقشه و سازه قبلی انجام شود.

رئیس اداره اوقاف بم، دلیل اختلاف نظر با میراث فرهنگی را نگرانی از ایمنی بنا عنوان کرد و گفت: شهرستان بم، تجربه‌ای تلخ از زلزله دارد و ما خود را ضامن جان زائران می‌دانیم. ساختمان فعلی ترک‌های زیادی دارد. ما می‌خواهیم بنایی مقاوم و ایمن ساخته شود، در حالی که میراث فرهنگی بر حفظ اصالت بنا تاکید دارد.

ستوده با اشاره به جلسه‌ای که سه سال قبل با حضور مدیرکل میراث فرهنگی استان در دفتر امام جمعه کرمان برگزار شد، بیان کرد: در آن جلسه مقرر شد نقشه‌ها توسط میراث فرهنگی بررسی و کمیته‌ای برای تعیین نوع سازه تشکیل شود. اما متاسفانه این کمیته هنوز شکل نگرفته است.

وی همچنین از کمبود اعتبار برای بازسازی امامزاده گلایه کرد و گفت: بیشتر اعتبارات ما از محل خیران و نذورات تامین می‌شود و به دلیل شرایط فعلی، میزان نذورات کافی نیست. سال گذشته نامه‌ای به فرمانداری بم نوشتیم تا از محل اعتبارات تملک دارایی، مبلغی به بازسازی اختصاص یابد که متاسفانه هنوز تخصیص نیافته است.

رئیس اداره اوقاف بم از سازمان‌های مختلف از جمله اداره میراث فرهنگی، سازمان‌های مذهبی و دستگاه‌های دولتی خواست تا در بازسازی این بنای ارزشمند مشارکت کنند.

در پایان، ستوده در پاسخ به سوالی درباره زمان‌بندی بازسازی، گفت: اگر نقشه‌ها تایید و اعتبار لازم تامین شود، بازسازی ساختمان بقعه حداکثر یک سال به طول خواهد انجامید.

رئیس اداره اوقاف بم خواستار تخصیص اعتبار و همکاری میراث فرهنگی برای بازسازی امامزاده سید عبدالله نارتیچ شد.

منبع: ایسنا

931329

سازمان آگهی های پرسون