‍ علیرضا خامسیان به بهانه قتل امیر محمد خالقی نوشت:

فضای شهری بی دفاع است/ باید شهر را از شب‌مردگی نجات داد

قتل دانشجوی جوان دانشگاه تهران مرحوم امیرمحمد خالقی درمیان، باعث شد بار دیگر موضوع ناامنی در فضای شهری مورد توجه قرار بگیرد. برای اولین بار نیست که این حادثه تلخ در کشور ما بویژه مرکز کشور اتفاق می‌افتد، اما از آنجا که این بار مقتول نخبه دانشگاهی بود، این حادثه بیشتر مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت.

تصویر فضای شهری بی دفاع است/ باید شهر را از شب‌مردگی نجات داد

به گزارش سایت خبری پُرسون، علیرضا خامسیان فعال حوزه ارتباطات و کارشناس حوزه شهری به بهانه قتل آرمان خالقی نوشت: در یادداشتی نوشت: قتل دانشجوی جوان دانشگاه تهران مرحوم امیرمحمد خالقی درمیان، باعث شد بار دیگر موضوع ناامنی در فضای شهری مورد توجه قرار بگیرد. برای اولین بار نیست که این حادثه تلخ در کشور ما بویژه مرکز کشور اتفاق می‌افتد، اما از آنجا که این بار مقتول نخبه دانشگاهی بود، این حادثه بیشتر مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت.

آنچه به نظر می‌رسد در موضوع قتل مرحوم خالقی باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد مسأله فضای بی‌دفاع شهری است. عوامل متعددی می‌تواند در وقوع و گسترش خشونت مؤثر باشد. یکی از این عوامل فضاهای بی‌دفاع شهری یا جرم‌خیز است. فضاهای بی‌دفاع یا جرم‌خیز دارای ویژگی‌های بسیاری هستند که در دو دسته‌ فیزیکی و اجتماعی قابل تفکیک بوده، سبب مستعد شدن فضاها برای وقوع خشونت می‌شوند. از دیدگاه طراحان شهری و معماران، ویژگی‌های فیزیکی و از دیدگاه نظریه پردازان جامعه شناسی و روان‌شناسی، ویژگی‌های اجتماعی بیش از دیگر عوامل در مستعد کردن فضاها برای وقوع خشونت نقش دارند.

در محل وقوع حادثه قتل مرحوم خالقی به وضوح فضای بی‌دفاع شهری قابل مشاهده است. درباره شناسایی فضاهای شهری مسئولیت بیش از همه متوجه مدیریت شهری است.

به عنوان مثال مدیریت شهری و سایر نهادها باید ایجاد مبلمان شهری و روشنایی را در دستور کار قرار دهند تا از خلوت بودن و جدا افتادگی این فضاها جلوگیری کنند. این اقدامات جزو تمهیدات و تلاش‌هایی است که مدیریت شهری می‌تواند با استفاده از ظرفیت معاونت‌های خدمات شهری و اجتماعی و فرهنگی در دستور کار قرار دهد.

تجربه نگارنده هنگامی که در مناطق شهری تهران مسئولیت داشت، نشان می‌دهد باید شهر را از شب‌مردگی نجات داد. به همین دلیل در دوره پیشین مدیریت شهری موضوع زیست شبانه شهر مورد توجه قرار گرفت و اقدامات قابل توجهی برای آن انجام شد.

به عنوان مثال در منطقه ۲۲ تهران به دلیل پهنه وسیع منطقه و نبود روشنایی مناسب، گلایه‌های زیادی از سوی شهروندان درباره ناامنی برخی محلات منطقه مخابره می‌شد. مدیریت شهری منطقه هم با استفاده از راهکار زیست شبانه شهر، هم فضای بی‌دفاع شهری را به فضایی برای تردد و سرزندگی در شب تبدیل کرد و هم باعث کارآفرینی و نشاط اجتماعی شد.هر چند با ورود برخی نهادهای غیرمسئول، زیست شبانه شهر نتوانست تداوم یابد.

به نظر می‌رسد برای جلوگیری از تکرار حادثه تلخی از جنس قتل امیرحسین خالقی، مدیریت شهری تهران باید در گام اول در شناسایی و احصای نقاط بی‌دفاع شهری اهتمام بیشتری داشته باشد و در گام بعد با احیای زیست شبانه شهر که می‌تواند باعث سرزندگی و کاهش بسترهای وقوع بزه شود، نشاط اجتماعی را به ارمغان بیاورد.

منبع: پُرسون

897167

سازمان آگهی های پرسون