به گزارش سایت خبری پرسون، ریسپانسیبل استیت کرافت در گزارشی درباره تاثیر جنگ غزه بر رابطه ایران و عربستان سعودی نوشت: تاثیر درازمدت جنگ غزه بر نظم ژئوپلیتیکی و معماری امنیتی خاورمیانه نیازمند زمان بسیار بیشتری برای درک کامل است. اما یکی از مهمترین پرسشهایی که مطرح میکند این است که در صورت وجود، چه تاثیری بر تنشزدایی هنوز نوپای ایرانی و عربستانی خواهد داشت؟
دو روایت عمده درباره تأثیرات لشکرکشی اسرائیل بر روابط تهران-ریاض وجود دارد. یکی این که عملیات طوفان الاقصی و رفتار سایر بازیگران تحت حمایت ایران در منطقه، مانند حزب الله لبنان و شبه نظامیان شیعه عراق، نگرانی عربستان سعودی را در مورد رفتار تهران در خاورمیانه افزایش داده است.
مورد دیگر این است که همبستگی اسلامی به وجود آمده، ایران و عربستان را به هم نزدیکتر می کند، زیرا هر دو دولت خواستار آتش بس فوری هستند، تخریب بی سابقه ای را که لشکرکشی اسرائیل به مردم و زیرساخت های غزه تحمیل کرده محکوم می کنند و عزم خود را برای حفظ صلح و ثبات در خلیج فارس اعلام کرده اند.
در نهایت، حقیقتی در هر دو روایت وجود دارد که الزاما در تضاد با یکدیگر نیست. اگرچه ایران و عربستان سعودی در مورد بحران غزه نگرانیهای مشترکی دارند، اما ریاض همچنین نگران توانایی تهران برای بهرهبرداری از این درگیری به شیوههایی است که میتواند به طور بالقوه به پادشاهی سعودی و همسایگان عرب آن آسیب برساند.
عزیز القاشیان، یکی از همکاران پروژه فرقه گرایی، نیابت ها و فرقه زدایی در دانشگاه لنکستر، معتقد است که جنگ اسرائیل علیه غزه لزوماً تاثیر زیادی بر روابط ایران و عربستان نخواهد داشت. اما او فکر میکند که این جنگ، عربستان را در برابر (به ادعای او) «فرصتطلبی» ایران در منطقه در موقعیت پایین تری قرار می دهد.
به گفته این کارشناس، در حالی که رهبری عربستان سعودی هم ایران و هم اسرائیل را در آشفتگی منطقه سهیم میدانند، ریاض کاملاً درک میکند که تهران تا چه اندازه تلاش خواهد کرد تا از پاسخ ویرانگر اسرائیل به 7 اکتبر سرمایهگذاری کند.
عربستان سعودی نگران فرصت طلبی ایران است و معتقد است که ایران به ثبات در منطقه کمک نمی کند و این بزرگترین نگرانی امنیتی سعودی هاست.
در عین حال، عربستان میداند که اشغالگری اسرائیل و بمباران بیرویه آن در غزه بخشی از این بیثباتی منطقهای است. در حالی که ممکن است عربستان نگرانیها و حتی نارضایتیهایی از فرصتطلبی ایران داشته باشد، اما من نمیبینم که تنش بین ایران و عربستان به خارج از چارچوب دیپلماسی و مذاکرات سرازیر شود.
منبع: جماران