به گزارش سایت خبری پرسون، حسین مشیری تبریزی، مدیرکل امور بینالملل سازمان تأمیناجتماعی در نشست بررسی "پویش چشمانداز صفر" اتحادیه بینالمللی تأمیناجتماعی که با حضور نمایندگان و مدیران حوزه ایمنی تعدادی از شرکتهای بزرگ کشور برگزار شد، با اشاره به آمارهای رسمی اعلامشده از سوی معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص تلفات نیروی کار در ایران، گفت: متأسفانه در سال گذشته براساس آمارهای رسمی ٧١١ نفر از کارگران مشمول قانون کار، جان خود را از دست دادهاند. سازمان تأمیناجتماعی آماده است از ظرفیت خود در هیئترئیسه اتحادیه بینالمللی تأمیناجتماعی برای کمک به شرکتها و صنایع ایرانی و تسهیل عضویت آنها در پویش چشم انداز صفر و بهبود شرایط ایمنی کار با هدف کاهش آثار زیانبار اقتصادی و اجتماعی حوادث کار استفاده کرده و در زمینه اجراییکردن توصیههای این نهاد بینالمللی در کنار شرکتها و صنایع ایرانی باشد.
بهگزارش روابطعمومی سازمان تأمیناجتماعی پویش "چشمانداز صفر" اتحادیه بینالمللی تأمیناجتماعی (ایسا) با هدف بهصفر رساندن آمار حوادث و بیماریهای شغلی از سوی این نهاد بینالمللی راهاندازی و در برخی کشورها پیادهسازی شده و باعث کاهش چشمگیر تلفات نیروی انسانی در شرکتها و صنایع شده است. بهعنوان مثال پس از اینکه تأمیناجتماعی لهستان (ZUS) نقش تسهیلگر در پیوستن صنایع این کشور به این پویش را ایفا کرد، شاهد کاهش ٨٠ درصدی گزارش حوادث و بیماریهای شغلی بوده است.
براساس این گزارش، سازمان تأمیناجتماعی ایران که اخیراً برای هفتمین دوره سه ساله پیاپی، بهعنوان عضو هیئت رئیسه ایسا انتخاب شده است، پس از برگزاری چندین جلسه داخلی و بینالمللی و با هدف معرفی پویش "چشمانداز صفر" و کمک به صنایع و شرکتها برای پیوستن به این پویش، نخستین جلسه هماندیشی با صنایع بزرگ را با دعوت از مسئولان ایمنی و بهداشت حرفهای برخی از شرکتهای بزرگ کشور برگزار کرد.
در این جلسه، تجربه شرکت ملی صنایع مس ایران (مجتمع مس سرچشمه رفسنجان) که از سال ٢٠٢٠ عضو بخش معدن کمیسیون پیشگیری ایسا شده و بهعنوان یک الگوی موفق در این حوزه، ظرف چند سال گذشته موفق به کاهش چشمگیر حوادث و بیماریهای شغلی شده است، مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه نماینده مجتمع مس سرچشمه رفسنجان با ارائه توضیحاتی درباره اقدامات جامع مس سرچشمه در حوزه محیطزیست و ایمنی، فرایند و نحوه عضویت در این پویش و مزایای آن را تشریح و آمادگی آن مجتمع برای همکاری و مشارکت در معرفی بهتر پویش چشمانداز صفر را اعلام کرد.
سجادی کارشناس امور بینالملل سازمان تأمیناجتماعی نیز در این جلسه، به تشریح ساختار کمیسیون ویژه پیشگیری ایسا (متولی پویش چشمانداز صفر) و نحوه عضویت در آن پرداخت.
این نشست که نخستین نشست از این نوع در کشور بود، با حضور نمایندگان شرکت سرمایهگذاری تأمیناجتماعی (شستا)، شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان، ایرانخودرو، گروه صنعتی زر ماکارون، شرکت کرمان موتور و شرکت تولیدی پاکشوما برگزار شد.
براساس این گزارش، اصطلاح "چشمانداز صفر" برگرفته از سیاست ایمنی ترافیک جادهای کشور سوئد است و در سال 1997 میلادی سیاست "چشمانداز صفر" با هدف کاهش میزان تلفات جانی و آسیبهای شدید جسمی ناشی از تصادفات تا سال2020 به عدد صفر
در کشور سوئد معرفی و تصویب شد. در سالهای اخیر این طرح، بهعنوان یک استراتژی پیشگیرانه جایگاه ویژهای در حوزه ایمنی و بهداشت محیط کار کسب کرده و از سوی سازمان بینالمللی کار و اتحادیه بینالمللی تأمیناجتماعی نیز مورد حمایت و پشتیبانی قرار گرفته است.
سیاست چشمانداز صفر بر این باور استوار است که هر حادثه یا بیماری شغلی در محیط کار، یک بدشانسی یا امری از پیش مقدرشده نیست، بلکه دلایل خاص خود را دارد و همه حوادث و بیماریهای ناشی از کار قابل پیشگیری هستند و علل پدیدآورنده آنها از طریق ایجاد و ترویج یک فرهنگ قوی پیشگیری، قابل حذف هستند.
در حال حاضر، نقش اکثر سازمانهای تأمیناجتماعی جهان در خصوص حوادث و بیماریهای شغلی، بیشتر متمرکز بر پرداخت هزینههای درمان و مزایای بلندمدت پس از وقوع حادثه یا بیماری شغلی است، این درحالی است که بنابر نظر ایسا، سازمانهای تأمیناجتماعی باید در وهله نخست، نقش فعالتری در پیشگیری از این حوادث به عهده بگیرند. بهاین منظور، ایسا در بیستویکمین کنگره ایمنی و بهداشت محیط کار که در سال 2017 در سنگاپور برگزار شد، نخستین پویش جهانی برای بهبود ایمنی، سلامت و رفاه در محیط کار را با نام "چشمانداز صفر" راهاندازی کرد که رویکردی جدید در امر ایمنی شغلی و هدف آن به صفر رساندن حوادث شغلی و بیماریهای ناشی از کار در شرکتها و سازمانها است.