درمان آسم به کمک سم کشنده یک ماهی

یافته‌های جدید محققان نشان می‌دهد: سم کشنده یک نوع ماهی می‌تواند یک داروی بسیار مؤثر برای درمان آسم در انسان باشد.
تصویر درمان آسم به کمک سم کشنده یک ماهی

به گزارش سایت خبری پرسون، دانشمندان مؤسسه بوتانتان در سائوپائولو، برزیل می‌گویند مولکولی که در زهر نوعی ماهی به نام Thalassophryne nattereri یافت شده است، توانایی مناسبی را در مهار التهاب ریه نشان داده و می‌تواند به‌عنوان پایه‌ای برای یک داروی مؤثرتر آسم عمل کند.

T. nattereri ماهی کوچکی است که در آب‌های ساحلی کم‌عمق آرام در شمال و شمال شرق برزیل زندگی می‌کند. این ماهی که در زبان محلی به‌عنوان niquim شناخته می‌شود، به یک سامانه دفاعی سمی مجهز است که شامل دو خار پشتی و دو خار جانبی بوده که توسط غشایی متصل به غدد سمی در پایه باله‌های وی قرار دارد.

هنگامی که این خارها به بدن یک قربانی نفوذ می‌کند، سم از طریق غلاف پوششی که غده را در بر می‌گیرد، به داخل مجرای زخم آزاد می‌شود. این سم باعث درد شدید، تورم و مرگ سلولی می‌شود.

تحقیقات روی زهر T. nattereri از سال ۱۹۹۶ باهدف تجزیه‌وتحلیل ویژگی‌های آن برای توسعه درمانی مؤثر جهت حوادث ناشی از نیش‌زدن این ماهی آغاز شد. بااین‌حال، دانشمندان در طول تحقیقات خود به کشف شگفت‌انگیزی دست یافتند. آن‌ها یک مولکول پپتید کوچک در داخل زهر پیدا کردند که خواص ضدالتهابی بسیار قدرتمندی از خود نشان می‌داد.

این مولکول کاملاً جدید محسوب شده و قبلاً کشف نشده بود. آزمایش‌های مربوط به موش‌های تحت درمان نشان داد که مولکول TnP به‌صورت سامانه‌ای روی اندام‌های لنفاوی ثانویه و به‌صورت موضعی در ریه‌ها عمل می‌کند. این دارو از تولید سیتوکین‌های Th۲ و Th۱۷ جلوگیری و همچنین از هیپرپلازی سلول‌های تولیدکننده مخاط پیشگیری می‌کند. علاوه بر این، مولکول فوق، ضخیم‌شدن و رسوب کلاژن زیر اپیتلیال را کاهش داد.

پژوهشگران این مطالعه بیان کردند: TnP این ظرفیت را دارد که یک روش مناسب برای درمان بازسازی راه هوایی مرتبط با بیماری‌های التهابی مانند آسم باشد.

مونیکا لوپس فریرا، زیست‌شناس در مرکز تحقیقات سموم، پاسخ ایمنی و نشانگری (سیگنالینگ) سلولی و پژوهشگر ارشد این مطالعه می‌گوید: من نمی‌توانم هیجان خود را در مورد این کشف مخفی کنم. ما اکنون می‌خواهیم به تحقیق ادامه دهیم. هرچه بیشتر کشف کنیم، بیشتر در مورد بیماری‌هایی که TnP می‌تواند درمان کند، می‌دانیم.

شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی Cells منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

502915

سازمان آگهی های پرسون