به گزارش سایت خبری پرسون، شمار موارد عفونتهای کروناویروسدر سنگاپور در هفته آخر مارس تقریبا دو برابر شده است و به بالاترین میزان تا به حال رسیده است و شمار موارد روزانه عفونت در اندونزی به بالاترین حد در چهار ماه اخیر رسیده است و ویتنام هم اقدامات پیشگیری را تشدید کرده است.
موج جدید عفونت به آمیزهای از زیرسویههای XBB- که جزء سویه بسیار واگیر اُمیکرون شمرده میشوند. اغلب جمعیت منطقه یا واکسینه شدهاند یا قبلا دچار عفونت شدهاند و مشاوره کارشناسان به دولتها این است که رخ دادن موجهای جدید عفونت کروناویروس به طور گاهگاهی قابلانتظار است.
کارشناسان در ژاپن هم میگویند این کشور ممکن است با یک موج بزرگ نهم پاندمی کرونا روبرو شود و وزارت بهداشت این کشور افزایش اخیر در موارد عفونت را به یک زیرسویه جدید بسیار واگیر ویروس مربوط دانست. به گفته این وزارت افزایش موارد عفونت کروا همگام با افزایش نسبت موارد ناشی از زیرسویه XBB.1.5 - از انواع سویه اُمیکرون کرونا- همراه بوده است و این امکان را مطرح میکند که به سوی ماههای تابستان شمار عفونتها افزایش یابد.
زیرسویه جدید آرکتوروس
از سوی دیگر زیرسویه جدیدی از کووید-۱۹ توجه سازمان جهانی بهداشت را به خود جلب کرده است. این زیرسویه به نام XBB.1.16 که از سویه آُمیکرون کرونا ناشی شده است، همچنین به نام «آرکتوروس» (Arcturus) شناخته شده است و باعث ایجاد بسیاری از علائم آشنای سویههای قبلی کووید-۱۹ را دارد، به علاوه یک علامت جدید یعنی التهاب ملتحمه چشم یا کنژکتیویت که باعث قرمزی چشم میشود.
این زیرسویه بسیار واگیردار ابتدا در هند شناسایی شد و اکنون در ۲۹ کشور دیگر نیز حضور دارد. کارشناسان میگوینید این زیرسویه جدید در حال حاضر در رده سویه تحت نظارت (VOM سازمان جهانی بهداشت قرار دارد و هنوز به حد یک سویه مایه نگرانی (VOC) نرسیده است.
این زیرسویه دارای یک جهش اضافی در ژن پروتئین شاخکی (اسپایک) است که باعث میشود نسبت به سویه اصلی اُمیکرون واگیرتر شود، اما بیماری شدیدتری ایجاد نمیکند، هر چند ممکن است علائم متفاوتی را به وجود آورد.
کارشناسان میگیند سویه جدید «آرکتوروس» گرایشی به ایجاد تب بالاتر دارد، هر چند که بسیاری از مبتلایان هم ممکن است تب نداشته باشند. خصوصیت دیگر این سویه ایجاد التهاب ملتحمه (غشای پوشاننده چشم) است که باعث قرمزی چشم میشود و به خصوص در کودکان دیده میشود.
در مورد حفاظت از این سویه جدید هم مانند گذشته تزریق واکسن و یادآورهای آن، ماسک زدن، حفظ فاصله اجتماعی، شستن دستها و گذراندن وقت در هوای آزاد یا در محلهای سربسته تهویهشده به پیشگیری کمک میکند.