به گزارش سایت خبری پرسون، با اجرای طرح دارویاری در کشور، انتظار میرفت بحران دارو فروکش کند و صنعت و مردم، از مشکلات رها شوند. اما، به نظر میرسد که طرح دارویاری فقط روی کاغذ قشنگ نوشته شده است. زیرا، بودجهای که برای دارو در سال آینده در نظر گرفته شده است، بحران ساز خواهد بود و از همین حالا؛ پیش بینی میشود که بازار دارویی کشور دوباره وارد بحران شود و این موضوع برای نظام سلامت کشور خطرناک است.
ناگفته نماند که این هشدارها و گلایهها از سوی وزیر بهداشت، رئیس سازمان غذا و دارو، نمایندگان مجلس و دست اندرکاران صنعت دارو، مکرر مطرح شده است.
سیدمرتضی خاتمی نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با عنوان این مطلب که طی چند ماه اخیر به واسطه اجرای طرح دارویاری، ۴۵ درصد سبد هزینههای سلامت کشور صرف دارو میشود، گفت: ۶۰ درصد هزینههای دارویی هم به اجرای این طرح باز میگردد.
زهرا شیخی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، نیز افزود: یکی از مباحث نگران کننده در حوزه سلامت طرح دارویاری و تجهیزات پزشکی است که میان مبلغ پیش بینی شده در گذشته و در لایحه بودجه ۱۴۰۲ فاصله زیادی وجود دارد، به گونهای که در حال حاضر ۶۹ همت پیش بینی شده اما باید ۱۰۵ همت پیش بینی میشد؛ در حالی که به طور مداوم بر بحث بهداشت و پیشگیری تاکید میشود اما شکاف عمیقی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ بین بودجه بهداشت و درمان وجود دارد و این شکاف نسبت به گذشته عمیقتر شده است.
محمد اندرزی معاون مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت، در گفتگو با خبرنگار مهر، عنوان داشته است که حداقل اعتبار مورد نیاز برای اجرای طرح دارویاری در سال آینده، ۱۰۵ هزار میلیارد تومان اعتبار است.
علی اصغر باقرزاده عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۲، با اشاره به وضعیت بهداشت و درمان در لایحه بودجه ۱۴۰۲، گفت: اگر بودجه دارو تغییر نکند و به همین سیاق و روال اجرایی شود، بدون شک دارو، پاشنه آشیل دولت سیزدهم در سال آینده خواهد بود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: سال گذشته هم قرار نبود حذف ارز ترجیحی درباره دارو و تجهیزات پزشکی اجرایی شود و در کمیسیون بهداشت، مخالف این مسئله بودیم.
باقرزاده ادامه داد: قرار بود در صورت حذف ارز ترجیحی قیمتها بر اساس شهریور ۱۴۰۰ باشد، اما به یکباره شاهد حذف این ارز بودیم. از اساس نباید این حذف تا زمانی که منابع مالی آن تأمین میشد، صورت میگرفت.
وی با بیان اینکه به رئیسجمهوری اطلاعات غلط میدهد، گفت: پیش از این ۳.۵ میلیارد دلار برای دارو و تجهیزات پزشکی در نظر میگرفتند، اما باز هم شاهد کمبود دارو بودیم. حالا آمدند ۶۹ هزار میلیارد تومان برای دارو در نظر گرفتند که فاجعه همینجا است. اگر آمار و ارقامی که خودشان به آن اعتقاد دارند را با دلار، به همان قیمتی که خودشان میگویند، در نظر بگیرند، متوجه میشوند که این میزان از بودجه کافی نیست.
دبیر اول کمیسیون تلفیق بودجه گفت: فرض کنیم ۶۹ هزار میلیارد تومان برای تأمین دارو کافی باشد، موارد دیگر مانند تأمین تجهیزات و ملزومات پزشکی، شیرخشک و…، از کجا تأمین میشود. اگر قرار باشد مردم ملزومات پزشکی مانند پروتز و یا دریچه قلب را از بازار آزاد تهیه کنند، فاجعه به بار میآید. این در حالی است که تنها برای تأمین شیرخشک به ۵ همت بودجه نیاز است که متأسفانه در بودجه سال آینده به درستی ردیف آن مشخص نشده و آنچه مشخصشده هم بسیار کم است.
باقرزاده افزود: با این بودجه، صنعت دارو در کشور نابود میشود، آن هم در شرایطی که ارز برای واردات هم وجود ندارد. طرح دارویاری روی کاغذ بسیار قشنگ نوشته شده اما برای اجرا، منابع مالی آن دیده نشده است.
محمد پیکانپور مدیرکل دارویی سازمان غذا و دارو، بر لزوم بازنگری در اعتبارات طرح دارویاری برای سال آینده تاکید کرد و گفت: باید توجه کرد که اقتضائات اقتصاد سلامت، با اقتصاد کلان متفاوت است. اگر قرار است در سال آینده بیمار هزینه کمتری دهد که رئیس جمهور هم بر آن تاکید کرد، لازم است که این اعداد و ارقام مورد اصلاح قرار گرفته و بودجه مبتنی بر برنامه باشد.
این روزها لایحه بودجه ۱۴۰۲، زیر دست اعضای کمیسیون تلفیق در حال بررسی است. نکتهای که وجود دارد، این است که مجلس شورای اسلامی نمیتواند تغییرات زیادی در بودجه انجام دهد. در حالی که اگر قرار است بازار دارویی کشور در سال آینده دچار بحران نشود؛ باید کاری کرد.
منبع: مهر