به گزارش سایت خبری پرسون، این منبع گفت که مذاکرات الکاظمی در هفته گذشته طی سفرش به جده و تهران، موجب قطعیت بسیاری از پروندههای مورد اختلاف بین طرفین شده؛ امری که ممکن است به کاهش تنشها در منطقه بینجامد.
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه سفر مقامات عربستان به بغداد پیش از نشست سران در جده در نیمه ماه ژوئیه خواهد بود، تاکید کرد که این امر به برنامهریزی بین سه کشور نیاز دارد.
بر اساس این گزارش، پیش از این نیز یک منبع دیپلماتیک در ریاض اعلام کرد که قرار است مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق روز یکشنبه به شهر جده عربستان برود و با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و دیگر مقامات ارشد این کشور دیدار کند.
این منبع در گفتوگو با خبرگزاری آلمان گفت: الکاظمی نتایج سفر اخیر خود به ایران و موضع ایران نسبت به مذاکرات با عربستان که مقدمه ای برای بالا بردن سطح این مذاکرات و حل اختلافات میان دو کشور و در نهایت بازگشت کامل روابط دیپلماتیک میان دو کشور است را با مقامات سعودی در میان خواهد گذاشت.
این منبع که خواستار عدم فاش شدن نامش شده است در ادامه تاکید کرد که پاسخ تهران به مطالبات عربستان و در راس آن ها پایان دادن به آن چه دخالت در امور داخلی کشورهای عربی و همچنین پایان دادن به تشکیل نیروهای نیابتی در این کشورها که ثبات و امنیت منطقه را تهدید می کند، عنوان شده و همچنین اثبات عملی این امر می تواند روابط درست و سالم و مبتنی بر احترام متقابل که به سود ملتهای منطقه است را ایجاد کند.
همچنین یک منبع دولتی عراقی در گفتوگو با روسیا الیوم اعلام کرد که بغداد میزبان نشستی میان دیپلمات های ایرانی و سعودی خواهد بود.
این منبع تاکید کرد: پیش از این پنج دور مذاکرات میان تهران و ریاض در بغداد انجام شد که همه آن ها در سطح امنیتی و اطلاعاتی بود، اما دور جدید در سطح دیپلماتیک خواهد بود.
نقش بغداد در مذاکرات ایران و عربستان
مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق اخیرا سفری به عربستان و ایران داشت و گفته می شود که این سفر در راستای گفت وگوهای میان دو کشور بود. سعید خطیب زاده، سخنگوی پیشین وزارت خارجه ایران که اخیرا از این سمت خداحافظی کرد درخصوص این سفر گفت:سفر آقای الکاظمی به تهران از پیش برنامه ریزی شده بود و در این سفر مقامات دو کشور در ارتباط با موضوعات دو جانبه و تحولات منطقه رایزنی و گفت و گو کردند.
از جمله در مورد نقش مثبت و سازندهای که بغداد در ماههای گذشته در مورد روابط ایران و عربستان ایفا کردند.
خطیب زاده با بیان این که در این سفر در مورد تعاملات اقتصادی بین دو کشور و پروژههای موجود در این زمینه بحث و گفت و گو شد ادامه داد: در این دیدار در خصوص مراودات مردمی و رفت و آمد شهروندان دو کشور هم رایزنی شد و در ارتباط با موضوع اربعین و شرکت شهروندان ایرانی در راهپیمایی اربعین نیز بحث و گفت و گو شد. روابط ایران و عراق به عنوان دو کشور همسایه چندلایه و راهبردی است و سفر صورت گرفته متعاقب سفری است که چندی پیش آقای فواد حسین وزیر خارجه عراق به ایران داشت.
وی همچنین افزود: یکی دیگر از ابعاد این سفر بررسی نقشی است که عراق در گفت و گوهای ایران و عربستان ایفا می کند. تاکنون پنج دور گفت و گو بین تهران و ریاض در بغداد برگزار شده و ما در همین چارچوب از نقش عراق در این زمینه تقدیر میکنیم. آقای الکاظمی در سفر روز گذشته خود به تهران نکاتی را از طرف ریاض به ما منتقل کردند و بر اساس آنچه که شنیدیدم طرف عربستانی این آمادگی را دارد که در سطح دیپلماتیک مذاکرات بین دو کشور ارتقاء پیدا کند. به زودی این مذاکرات در بغداد در سطح دیپلماتیک برگزار می شود و تاریخ آن معلوم میشود.
وی افزود: از قبل توافقاتی بود که مقدمات سفر هیاتهای فنی دو کشور ایران و عربستان برای بازدید از سفارتخانه های دو کشور فراهم شود که انشاءالله همه آنها طی روزهای آتی پیگیری و انجام می شود.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اخیرا در گفت وگوی تلفنی با فواد حسین، همتای عراقی خود ضمن تشکر از تلاشهای انجامشده مقامات عراق در خصوص تسهیل امور حجاج ایرانی، خواستار پیگیری مسائل باقیمانده امور حج توسط دولت عراق شد. وزیر خارجه عراق نیز ضمن اعلام مساعدت برای پیگیری مسائل باقیمانده مرتبط با سفر حج امسال، بر آمادگی دولت عراق جهت فراهمکردن زمینههای لازم در شروع مذاکرات سیاسی بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان در بغداد تاکید و ابراز امیدواری کرد این گفتگوها منجر به تحولات مثبت در ازسرگیری روابط فیمابین دو کشور مهم در منطقه شود.
لازم به ذکر است حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در سفر اخیر به دمشق از بازگشت روابط بین ایران و عربستان و بازگشایی سفارتها و آغاز گفتوگوهای سیاسی استقبال کرد. وی همچنین از تلاشها برای عادیسازی روابط بین ایران و مصر خبر داد. اظهارات وزیر خارجه ایران در حالی مطرح میشود که فواد حسین پیشتر اعلام کرد که بغداد میزبان مذاکراتی بین ایران و اردن و ایران و مصر است.
آمادگی ایران برای مذاکره نهایی
در همین رابطه کمال خرازی، وزیر خارجه اسبق ایران و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی به تازگی اعلام کرده است که ایران و عربستان می توانند مکمکل ظرفیت های یکدیگر باشند. وی همچنین تاکید کرده است ما آمادگی کامل را برای گفتوگو با دولت عربستان در همه موضوعات دوجانبه و منطقهای داریم و خرسندیم که با مساعی جمیله دولت عراق، تاکنون چند دور گفتوگو میان دولتهای طرفین برگزار شده است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه ایران همواره بر گفتگو به عنوان روشی کارآمد برای رفع سوء تفاهمات، حل منازعات و تقویت اشتراکات تاکید دارد، افزود: حرکت به سمت ایجاد یک «مجمع گفتگوی منطقهای» به حل مشکلات امنیتی منطقه کمک مینماید و گفتگوهای برادرانه، اما صریح و بی پرده میان کشورهای منطقه، بدون حضور و دخالت خارجی، کلید حل مشکلات است.
منبع: روزنامه ابتکار