مسجد جامع نی‌ریز بنایی تاریخی در دوره ساسانی

سجد جامع کبیر نی‌ریز، یکی از کهن‌ترین مسجدهای ایران و به باور برخی از آتشکده‌های زرتشتیان بوده که در دوره اسلامی به مسجد تبدیل شده است.
تصویر مسجد جامع نی‌ریز بنایی تاریخی در دوره ساسانی

به گزارش سایت خبری پرسون از فارس؛ آثار ایران در یونسکو نشان‌دهنده قدمت سرزمین باستانی ایران است

مجموعه‌ای از گنجینه‌های تاریخی، طبیعی و فرهنگی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو خودنمایی می‌کنند.

امروزه حفاظت از آثار به‌جامانده از تاریخ در نقاط مختلف جهان و همین‌طور حفظ سرمایه‌های طبیعی در کشورهای مختلف، برای تمام مردم جهان امری ضروری و غیر قابل‌ انکار است.

تاریخ جوامع مختلف بخشی از تکامل بشر امروزی را تشکیل می‌دهند و بررسی سیر تحول انسان در جهان به‌صورت مجزا امکان‌ پذیر نیست.

آثار ایران در یونسکو بخشی از ثروت عظیم کشور ایران

سازمان یونسکو با ثبت آثار برجسته تاریخی و طبیعی از نقاط مختلف جهان، زنجیره متصلی میان کشورهای مختلف پدید آورده است که حفظ و نگهداری از گنجینه‌های تاریخی و طبیعی جهان را برای تمام انسان‌ها به امری واجب تبدیل می‌کند.

مردم سراسر جهان، فارغ از نژاد و دین و آیین‌، باید برای پاسداشت فرهنگ و تمدن جهان برای نسل‌های بعد تلاش کنند.

آثار ایران در یونسکو بخشی از ثروت عظیم کشور ایران هستند که امروزه جایگاه ویژه‌ای میان علاقه‌مندان به تاریخ در سراسر جهان دارند.

شهرداری شهر نی‌ریز با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان فارس با طرح نقشه راه و پتانسیل موجود این شهرستان در نظر دارد مسجد جامع کبیر نی‌ریز که قدمت هزار ساله داشته و در سال ۱۳۱۲ در لیست ثبت آثار ملی ایران قرار‌گرفته را جهانی کند.

مسجد جامع کبیر نی‌ریز کهن‌ترین مسجد جهان اسلام

به این ترتیب با هماهنگی و مشاوره سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان فارس مجموعه اقداماتی برای طرح فوق در شهرستان نی ریز از سوی شهرداری انجام شده که انتظار می رود در آینده ای نزدیک با توجه به آیتم‌های موردنظر نمایندگان و بازرسان سازمان یونسکو در لیست ثبت جهانی قرار گیرد.

حامد فرغت شهردار نی ریز با اشاره به مسجد جامع کبیر نی‌ریز و اقدامات عمرانی و معماری انجام‌ شده مناسب با این طرح در چند سال اخیر گفت: مسجد جامع کبیر نی‌ریز یکی از قدیمی‌ترین مساجد استان فارس و کهن‌ترین مساجد جهان اسلام بوده که پیش از اسلام به‌ صورت آتشکده در محل فعلی وجود داشته و پس از اسلام مسجد بناشده است.

او بیان کرد: این مسجد یکی از قدیمی‌ترین مساجد تک ایوانی ایران که به همین دلیل منحصربه‌فرد بوده و در واقع ایوان این مسجد مربوط به دوره ساسانیان و محراب تاریخی آن‌که با استفاده از گچ‌بری‌های بسیار زیبا و فاخر که از آیات و احادیث بوده بیش از یک هزار سال پیش قدمت دارد.

فرغت تصریح کرد: این مسجد در سال ۱۳۱۲ در لیست آثار ملی ایران ثبت‌شده و مورد حمایت وزارت میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری است.

شهردار نی ریز ادامه داد: شهرداری‌ها بنا به استناد بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها اختیاردارند که در حفظ و توسعه اماکن تاریخی شهر با میراث فرهنگی همکاری داشته باشند.

او افزود: به دلیل یکتایی و منحصربه‌فرد بودن این سازه تصمیم بر آن شد شهرداری نی‌ریز اقداماتی را برای زیباسازی این بنای تاریخی انجام دهد.

فرغت اضافه کرد: شهرداری‌ها بنا به استناد بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها اختیاردارند که در حفظ و توسعه اماکن تاریخی شهر با میراث فرهنگی همکاری داشته باشند که ازاین‌رو در شهر نی‌ریز طرح هایی را برای بهسازی و بازآفرینی و مرمت مسجد جامع کبیر محورها و خیابان‌ها و محوطه‌های اطراف مسجد در سال های گذشته و امسال تعریف کرده که برخی پایان یافته و برخی دیگر در حال اتمام است.

شهردار نی‌ریز اظهار کرد: علاوه بر پارک نماز که در دوره شهردار سابق شهر نی‌ریز که در ضلع جنوبی این مسجد تاریخی با صرف هزینه‌های بسیار با تملک املاک پیرامونی پارک انجام شده برای کاهش سرعت ترافیک خودروهای عبوری، اولویت دادن به عابران پیاده، بهبود وضعیت سیما و منظر خیابان مجاور مسجد جامع کبیر در سال ۱۴۰۰ این طرح را در قالب سنگ‌فرش خیابان تعریف کرده و با استفاده از بهترین مصالح ممکن محور مجاور این مسجد را با مشاوره میراث فرهنگی و بنا به آیتم‌های سازمان یونسکو به‌ صورت سنگ‌فرش درآورده ایم.

فرغت تاکید کرد: در این طرح جداول دفع آب‌های سطحی اطراف خیابان با استفاده از لوله‌های دفع آب سطحی شهری به زیر سطح زمین انتقال داده شد که به این طریق هم زیبایی و هم‌عرض خیابان به‌ اندازه دو جدول یعنی حدود ۱۶۰ سانتیمتر از طرفین به عرض خیابان اضافه و لایه نوسازی این خیابان که آسفالت بود به سنگ‌فرش تغییر داده تا بتوانیم سرعت خودروهای عبوری را در کنار این سایت گردشگری کاهش دهیم.

او گفت: سه هزار و ۵۰۰ مترمربع خیابان اطراف این مسجد سنگ‌فرش و برای ساخت و اجرای این طرح از محل اعتبارات عمرانی شهرداری نی‌ریز در سال ۱۴۰۰ انجام شده که شامل نورپردازی دیوارها، درختان اطراف خیابان، بهسازی جداره‌های مسجد و اجرای نقاشی‌های دیواری سنتی مناسب با این فضای تاریخی و گردشگری انجام شد.

فرغت بیان کرد: علاوه بر موارد فوق با همکاری و همراهی سپاه ناحیه نریز با تائید اداره کل میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری فارس عملیات دیگری در خصوص بهسازی دیوارهای غربی مسجد جامع کبیر که مشرف بر محور در سال پیش و امسال است انجام شده است.

شهردار نی ریز تصریح کرد: ساختمان پایگاه مقاومت بسیج مسجد جامع کبیر که در ضلع شمال غربی قرار دارد و در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ساخته‌شده بود به دلیل ناهماهنگی در شکل ظاهری این پایگاه باعث ایجاد مشکلاتی در ثبت جهانی‌شدن مسجد جامع کبیر شده بود که طرحی برای مرمت و یکپارچه‌سازی با مسجد تهیه و به تائید اداره کل میراث فرهنگی رسیده و عملیات بهسازی و بازآفرینی مرمت این پایگاه به دلیل این‌که مکان مقدس و پایگاه اعزام نیروهای بسیجی به جبهه جنگ هشت‌ساله بود و محل تشییع پیکر شهدا بود با این روش حفظ کردیم.

او ادامه داد: برای اینکه این سایت گردشگری از شرایط بهتری برخوردار باشد و در مسیر ثبت جهانی حرکت کند در حال حاضر در ردیف اعتبارات عمرانی سال جاری یعنی سال ۱۴۰۱ شهرداری نی‌ریز اعتبارات مناسبی برای بهسازی پارک بعثت در مجاورت این مسجد تاختصاص داده‌ شده که با استفاده از مرغوب‌ترین مصالح ممکن از جمله سنگ چینی نی‌ریز این پارک بهسازی و مجموعه اقدامات شهرداری نیز تکمیل می‌شود.

398466