به گزارش سایت خبری پرسون، یکی از اقدامات مهم سال ۱۴۰۰ در دستگاه قضایی این بود که حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای در زمان کسوت ریاست دستگاه قضایی در سال ۱۴۰۰ در اقدامی بی سابقه سرزده از بندهای امنیتی ۲الف، ۲۰۹ و ۲۴۱ زندان اوین بازدید و وضعیت متهمین را بررسی کردند.
بازدید بی سابقه و سرزده از بندهای امنیتی اوین و متعاقب آن آزادی محکومان امنیتی
محسنی اژهای به هنگام حضور در بندهای امنیتی زندان اوین، تعداد روزهای بازداشتی متهمان را از آنها جویا و در همین زمینه خواستار ارائه توضیحات لازم از سوی مقامات قضایی و ضابطین شد.
آنجا که ضرورت ندارد قرار بازداشت موقت نزنید
محسنی اژهای طی شروع به کار در کسوت رییس دستگاه قضا بارها در جمعهای مختلف مسئولین قضایی کشور به موضوع قرار بازداشت موقت اشاره و تاکید داشت که قرار بازداشت موقت تا آنجایی که ضرورت دارد صادر نشود و آنهایی هم که ضروری است با ملاحظه دقیق قانون باشد.
دستور محسنی اژهای برای بررسی مجدد پرونده محکومان آبان ۹۸ و آزادی معترضین خوزستان
از دیگر اقدامات دستگاه قضا می توان به دیدار رییس قوه قضاییه با تعدادی از خانوادههای محکومان ناآرامیهای آبان ۹۸ اشاره کرد. در طی آن دیدار محسنی اژه ای از دادستان تهران خواست با بررسی فوری پرونده این نوع محکومان، زمینه آزادی و بخشودگی افراد واجد شرایط فراهم شود.
توصیههای محسنیاژهای به اعضای هیئت تحقیق و تفحص از بورس
رییس قوه قضاییه در سال ۱۴۰۰ در نشستی با اعضای هیئت تحقیق و تفحص از سازمان بورس و بازار سرمایه اعلام کرد که هیئت تحقیق و تفحص از سازمان بورس باید گزارشی جامع، متقن و مستند را تدوین کند و دستگاه قضایی نیز در تحقق این مهم از هیچ کمک و مساعدتی به هیئت مزبور فروگذار نخواهد کرد.
تاکید بر رسیدگی ویژه به پرونده های کثیرالشاکی
۲۶ آذرماه سال ۱۴۰۰ رئیس دستگاه قضا در جریان سفر به استان گلستان در خصوص پرونده کثیرالشاکی «پتروشیمی گلستان» دستور داد تا این موضوع به صورت ویژه بررسی شود و در همین زمینه هم اختیاراتی به دادگستری استان گلستان برای پیگیری پرونده داده شد. ۴ روز پس از سفر رئیس دستگاه قضا، رئیس کل دادگستری استان گلستان گزارش این پرونده را جهت تفویض اختیارات بیشتر به دفتر رئیس قوه قضاییه ارسال کرد.
در کمتر از ۳ ماه نهایتا در اسفندماه پس از دستور رئیس دستگاه قضا و با پیگیریهای صورت گرفته معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نامهای به رئیس کل دادگستری استان گلستان راهکارهای موجود برای راه اندازی دوباره پتروشیمی گلستان را عنوان کرد.
رونق سازش در پرونده ها
استفاده حداکثری از ظرفیت مردم، صاحبان نفوذ و صاحبان کلام برای گذشت اولیای دم از تقاضای قصاص از دیگر اقدامات دستگاه قضایی در سال ۱۴۰۰ بود.
«قصاص حق اولیای دم است، اما قصاص هر یک نفر در جامعه، مشکلات بسیاری را برای آینده فرزندان و خانواده او به وجود میآورد؛ لذا اگر، ولی یا اولیایدم در مرحله اول راضی به صرفنظر از قصاص نشدند، قضات و مسئولان امر و بانیان صلح و سازش نباید ناامید شوند و باز هم باید اقدام کنند.» این موضوع بخشی از سخنان رییس دستگاه قضا در دوره تعالی و تحول بود.
آمادگی رئیس قوه قضائیه برای وضع قانون تضمین اقتدار نیروهای مسلح
در سال ۱۴۰۰، قوه قضاییه برای اصلاح یا وضع قانون در راستای افزایش اقتدار نیروی انتظامی اعلام آمادگی کرد که ظرفیت قانونی موجود برای تضمین اقتدار نیروهای مسلح و نیروی انتظامی، ظرفیت قابلتوجه و اعتنایی است.
گام جدید قوه قضاییه در مسیر مردمی شدن و جلوگیری از اطاله دادرسی
در سال ۱۴۰۰ رئیس قوه قضاییه در راستای سیاستهای دوران تحول و تعالی دستگاه قضایی و در مسیر مردمی شدن این نهاد و مقابله با مشکل و معضل اطاله دادرسی، دستورالعمل ساماندهی حلوفصل اختلافات از طریق داوری و ایجاد و توسعه نهادهای داوری را ابلاغ کرد.
تخریب هدفمند و پاک سازی سواحل برای استفاده عمومی
در راستای موضوع چالشبرانگیز تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی و تغییر کاربری اراضی زراعی و کشاورزی، رییس قوه قضاییه دستورات مهمی را در راستای مقابله همهجانبه، بدون اغماض و هرگونه خط قرمز با متجاوزان و متعدیان به اراضی ملی و منابع طبیعی و سوداگرانی که مبادرت به تغییر کاربری اراضی زراعی میکنند و همچنین قلعوقمع و تخریب بدون ملاحظه بناها و مستحدثاتی که از سوی افراد عادی و برخی دستگاههای حکومتی و دولتی در حریم رودخانهها احداث میشوند، صادر کرد.
پس از گذشت چند روز , وعده رئیس دستگاه قضا عملی شد و بنای مربوط به قوه قوه قضاییه در بستر رود چالوس، بهمن ماه سال ۱۴۰۰ بعنوان اولین مکان در منطقه، تخریب شد و پس از آن بنای دوم که متعلق به وزارت نیرو بود، تخریب شد و این تخریب ها تا پایان سال در اقصی نقاط کشور ادامه یافت.
ورود به مسئله ممنوع الخروجی و اصلاح رویه حاضر
در سال ۱۴۰۰ قوه قضاییه اعلام کرد که افراد ممنوعالخروج که از کشور خارج شده و میخواهند برگردند، اما نگران برخورد قضایی هستند میتوانند با هماهنگی مراجع قضایی وارد کشور شوند.
حذف تشریفات از سفرهای رسمی به منظور صرفه جویی در بیت المال
رئیس قوه قضاییه طی دستوری خطاب به «مرکز رسانه قوه قضائیه»، «اداره کل تشریفات» و «یگان حفاظت قوه قضاییه»، بر لزوم تقلیل و به حداقل رساندن هزینهها و تشریفات در برنامههای مربوط به رییس قوه قضاییه تصریح کرد؛ لذا با توجه به دستور اخیر حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای جهت مدیریت و کاهش هزینهها در دستگاه قضایی، مقرر شد از این پس سفرهای رئیس قوه قضاییه حتیالامکان بدون اِعمال پروتکلهای مرسوم در زمینههای حفاظت، رسانه و تشریفات صورت گیرد.
منبع: ایسنا