به گزارش سایت خبری پرسون، عید باستانی نوروز همواره برای ایرانیان از جایگاه والایی برخوردار بوده است؛ این ارزش و احترام را میتوان در اشعار شاعران بزرگی چون حافظ، سعدی، مولانا دید و به جرات میتوان گفت اغلب شاعران در دیوان اشعارشان اثری راجع به بهار و نو شدن طبیعت دارند. از طرفی بهار، فصل شکرگزاری است و نوروز و آیینهای نوروزی در هر شهر و دیار به نوعی با هدف شکرگزاری برگزار میشود و شادمانیها هم به نوعی کامل کننده این شکرگذاری هاست.
در این میان موسیقی سهم به سزایی در پاسداشت بهار داشته است. آوازخوانان قدیمی و نسل میانی و جدید و خوانندگان سبکی چون پاپ با تکیه بر ادبیات غنی کلاسیک و همکاری با ترانهسرایان امروزی از بهار و نو شدن طبیعت و نوروز یاد کردهاند.
اگر بنا به ارائه آثاری با موضوع نوروز در حوزه موسیقی باشد، با لیست بلندبالایی از خوانندگان چند نسل مواجه میشویم که هر کدام به سهم خود دین خود را به بهار ادا کردهاند. فرا رسیدن نوروز ۱۴۰۱ مناسبتی است برای پرداختن به سه خواننده معاصر و شنیدن آثاری که درباره بهار و نوروز خواندهاند.
اثر ماندگاری از فرهاد مهراد که مملو از بوها و عطرهای خوب است
بیشک اثر بوی عیدی فرهاد مهراد یکی از خاطرهانگیزترین آثاری است که مخاطب با شنیدنش ناخودآگاه با همه احساس روزهای زیبا و شاد نوروز را به یاد میآورد. ترانه این اثر با فضاسازی درست وبهره گیری از حسهای مخاطب او را به دنیای رنگی میبرد که مملو از اتفاقات زلال کودکانه است. بوی عیدی با اینکه پس از فرهاد توسط خوانندگان دیگری خوانده شد، اما فرهاد مهراد است که همچنان پرچم اثرش را بالا نگاه داشته و مخاطب خواه ناخواه کسی را جز فرهاد مهراد خواننده این اثر نمیداند. شنیدن این اثر مصادف با فرا رسیدن نوروز خالی از لطف نخواهد بود.
اثری بهاری با صدای گرم و پر از شرجی جنوب/ اثری ماندگار از ناصر عبداللهی
یکی دیگر از آثار زیبا و پر احساس اثر دیگری است که در حوزه پاپ تولید شده و زنده یاد ناصر عبداللهی خواننده آن است. ترانه این اثر سروده محمدعلی بهمنی است و تورج شعبانخانی آهنگسازی آن را به عهده داشته و ناصر تنظیم کننده آن است. این اثر با عنوان «بهار بهار» توسط دیگر خوانندگان از جمله علی تفرشی و زنده یاد تورج شعبانخانی خوانده شده اما در نهایت صدای گرم و تحریرهای منحصر به فرد ناصر عبداللهی است که از این شعر زیبا اثری ماندگار و دلنشین ساخته است.
«نوروز» یکی از همکاری های موفق سهراب پورناظری و همایون
همانطور که گفته شد آوازخوانان موسیقی اصیل ایرانی یا در زبان درستتر موسیقی ردیف دستگاهی هم، گاه به سراغ آثاری با مضمون بهار رفته اند. اما کمتر پیش آمده که هنرمندان این سبک اثری ریتمیک با سازبندیهای متنوع و خارج از دستگاهها و گوشههای موسیقی ایرانی تولید و ارائه کنند که مورد قبول مخاطبان موسیقی عامه پسند هم قرار گیرد.
همایون شجریان و سهراب پورناظری بر اساس همین قاعده پیش رفتهاند و با شعری از زنده یاد اسحاق انور قطعه «نوروز» را تولید کردهاند که نتیجه آن اثری است که با توجه به سازبندیهای بوی کهنگی نوروز را به سمع و احساس مخاطب میرساند. ریتم این اثر در عین حال حال و هوایی حماسی به آن داده است که با شادی لحن همایون شجریان و تمپوی درونی شعر در هم میآمیزد و خروجی آن طربی درونی است که برای مخاطب خوشایند خواهد بود.
منبع: ایلنا