به گزارش سایت خبری پرسون، باسترمه یکی از غذاهای سنتی استان گلستان (به خصوص ترکمنها) حاوی ویتامینهای A، B، C، E، D، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، اسیدفولیک، آهن، کلسیم، منیزیم، منگنز، فسفر، روی(زینک)، سلنیوم، گوگرد، پروتئین، سولفور، اسیدچرب امگا 3 و غیره است.
برای بررسی خواص باسترمه گلستان و اینکه مصرف این غذا برای چه افرادی مفید است با حیدرعظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
مهمترین خواص باسترمه گلستان
حیدرعظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره مهمترین خواص باسترمه گلستان گفت: این غذا به علت داشتن فسفر و امگا 3 موجب بهبود عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه میشود؛ لذا از آلزایمر پیشگیری میکند.
وی افزود: تقویت بینایی، کنترل قند، فشار و چربی خون، تقویت سیستم قلبی عروقی، رفع دردهای رماتیسمی (آرتریت روماتوئید) و دردهای مفصلی (آرتریت) از دیگر خواص این غذا است که میتوان به آنها اشاره کرد.
عظمایی بیان کرد: یکی از خواص فوق العاده باسترمه گلستان نشاط آور بودن و پیشگیری از افسردگی، استرس و اضطراب است.
وی گفت: از خواص دیگر باسترمه گلستان میتوان به تقویت و استحکام استخوان و دندان و جلوگیری از پوکی استخوان و آرتروز، به علت وجود کلسیم، منیزیم و فسفر بالا در آن اشاره کرد.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی اظهار کرد: آهن و اسیدفولیک موجود در این غذا باعث افزایش گلبولهای قرمز خون و رفع کمخونی میشود؛ لذا برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است.
عظمایی افزود: باسترمه گلستان به علت داشتن ویتامینهای A، E، C و انواع املاح معدنی موجب تقویت، طراوت و جوانسازی پوست و مو میشود.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: پروتئین بالا در این غذا باعث تقویت عمومی، افزایش سطح انرژی و عضلانی شدن بدن میشود.
مواد لازم باسترمه گلستان(4 تا 5 نفر)
-برنج ایرانی 4 پیمانه
-ماهی ازون برون پاک شده 400 تا 500 گرم
-سیب زمینی 3 عدد
-پیاز متوسط 3 عدد
-انار دانه شده یک پیمانه
-روغن دنبه یا کنجد به مقدار لازم
-زعفران دم کرده نصف لیوان
-نمک، فلفل، زردچوبه و تخم گشنیز به مقدار لازم
طرز تهیه باسترمه گلستان
-برای تهیه این غذا ابتدا برنج را با آب و نمک خیس میکنیم.
-سپس برنج را جوشانده و آبکش میکنیم.
-کف یک قابلمه مقداری روغن دنبه یا کنجد ریخته و سیب زمینیهایی که به صورت حلقهای برش دادهایم کف قابلمه میچینیم.
-پیاز را خرد کرده و روی سیب زمینیها میریزیم.
-ماهی را روی پیاز چیده و نمک و ادویهجات را اضافه میکنیم.
-انار و برنج آبکش را روی مواد میریزیم.
-دمکنی را قرار میدهیم تا غذا در حرارت ملایم بپزد.
نکته: در صورت تمایل میتوان از مقداری شوید خشک و پودر سبوس برنج در آخر پخت غذا استفاده کرد.
نکته: در این غذا اساسا باید از ماهی ازون برون استفاده شود ولی در صورت در دسترس نبودن این ماهی میتوان از نوعی دیگر استفاده کرد.