به گزارش سایت خبری پرسون، حسین امیرعبداللهیان در نشست خبری مشترک با فیصل مقداد همتای سوری خود که برای انجام سفر دو روزه و دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرده است با اشاره به رایزنی هایش با این دیپلمات عالی رتبه سوری گفت: گفت وگوهای خوبی با یکدیگر داشتیم به خصوص در شرایط جدیدی که سوریه در آن قرار دارد و در همین راستا بر اهمیت گسترش همکاری های اقتصادی، تجاری بین دو کشور در بخش دولتی و خصوصی تأکید کردیم.
حسین امیرعبداللهیان با تأکید بر اینکه روابط ایران و سوریه روابطی راهبردی و ممتاز است، افزود: لازم می دانم که در همین جا یاد شهدای مقاومت، شهدای مدافع حرم به خصوص یاد سردار شهید قاسم سلیمانی را گرامی بدارم. همچنین لازم است یاد شهدای سوری را که در راه دفاع از کشورشان جان خود را فدا کرده و با گروه های تروریستی مبارزه کردند گرامی بدارم.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین گفت: سفر آقای مقداد به تهران در حالی انجام می شود که یکی از بزرگترین نمایشگاه های بازرگانی ایران در سوریه درحال برگزاری است و همان طور که اشاره شد در آینده نزدیک در سطح عالی کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور برگزار خواهد شد.
وی همچنین با بیان اینکه ایران حضور نیروهای خارجی در سوریه که بدون هماهنگی با دولت مرکزی و مستقر سوریه در این کشور حضور دارند را محکوم می کند، گفت: ما این موضوع را به نفع صلح و امنیت منطقه نمیدانیم.
امیرعبداللهیان همچنین با بیان اینکه در جریان گفتوگو با فیصل مقداد وزیر خارجه سوریه در ارتباط با آخرین تحولات افغانستان نیز رایزنی کردیم، افزود: مسائل انسانی و وضعیت کنونی مردم افغانستان برای ما مهم است. ما تلاش کرده ایم که از طریق کمک های مردمی به مردم افغانستان کمک کنیم و همچنین ارسال دیگر کشورها به افغانستان را نیز تسهیل کنیم و ما در این ارتباط سهم مهمی ایفا کرده ایم.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین با تأکید بر اینکه باید دولتی فراگیر در افغانستان تشکیل شود، در بخش دیگری از صحبت های خود به درگیری های اخیر مرزی بین ایران و افغانستان که چند روز پیش رخ داد اشاره کرد و افزود: ما تأکید بر این داریم که هیئت حاکمه سرپرستی در افغانستان باید به مسئولیت خود در مورد امنیت مرزهای این کشور با دیگر کشورها از جمله ایران عمل کند و توجه داشته باشد. چند روز پیش اتفاقی در نقاط مرزی دو کشور رخ داد که نیروهای مسلح ما با قدرت پاسخ این اقدام را دادند. ما نیز در وزارت خارجه طی یادداشتی رسمی به سفارت افغانستان در تهران و از طریق سفارتمان در کابل اعتراض رسمی خود را به این تعرض محدود مرزی نشان دادیم. نیروهای مسلح ما با قدرت و به لحظه با این عوامل برخورد کردند.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان افزود: ما شرایط افغانستان را درک می کنیم. هنوز نیروهای مرتبط با هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان در مرزهای این کشور با همسایگانش کنترل لازم را ندارد.
وی ادامه داد: در همین جا مایلم که این موضوع را بار دیگر تأکید کنم که ایران در حفظ امنیت ملی و سرزمینی خود با هیچ کس و طرفی تعارف ندارد و هیئت حاکمه افغانستان نیز باید به مسئولیت هایشان در این زمینه در دوره انتقال توجه داشته باشند و بر این موضوع تمرکز کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین با اشاره به سفر برخی از مقامات کشورهای عربی و غربی به سوریه گفت: ما از بازنگری سیاست خارجه برخی از کشورهای عربی و غربی نسبت به سوریه و رفت و آمدهای آن ها به سوریه و بازگشایی سفارتخانه ها از سوی برخی از این کشورها در سوریه استقبال می کنیم.
امیرعبداللهیان همچنین به عزم ایران برای ارسال خدمات فنی و مهندسی و مشارکت در عرصه بازسازی سوریه اشاره کرد و گفت: ما از گسترش همکاری های اقتصادی بین ایران و سوریه در حوزه های مختلف بین بخش های دولتی و خصوصی دو کشور استقبال می کنیم و تمام تلاش مان را برای تسهیل این موضوع انجام خواهیم داد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین با اشاره به برخی از حملات پراکنده رژیم صهیونیستی به سوریه گفت: رژیم جعلی و تروریستی اسرائیل عامل و ریشه ناامنی در منطقه غرب آسیا است و تردیدی نداریم که سوریه در خط اول مقاومت در این ارتباط کوتاه نخواهد آمد.
وی تأکید کرد: سازش برخی از کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی را به نفع صلح، ثبات و امنیت در منطقه نمی دانیم.
امیرعبداللهیان همچنین افزود: امیدواریم در آینده نزدیک شاهد دیدار روسای جمهور دو کشور ایران و سوریه در مکان مورد توافق دو طرف باشیم.
وی همچنین بار دیگر با اشاره به گفت وگوی دو کشور در مورد موضوع افغانستان در این دیدار افزود: ما اتفاق نظر داریم که تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام در افغانستان، مبارزه با تروریسم و توجه به رأی و نظر مردم افغانستان از موضوعاتی است که باید مورد توجه هیئت سرپرستی حاکمه موقت در افغانستان قرار بگیرد.
امیرعبداللهیان همچنین گفـت: در این دیدار گزارشی از سفر اخیر نماینده ویژه ایران به افغانستان و رایزنی های انجام شده در این دیدار ارائه کردیم.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در جریان نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه سوریه در تهران افزود: در جریان مشورتهایی که با آقای رئیس جمهور داشتیم مقرر شد که آقای قاسمی وزیر راه و شهرسازی به عنوان رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی بین دو کشور منصوب شوند و فعالانه روند اجرایی شدن توافقات تجاری و بازرگانی که بین دو کشور وجود دارد را پیگیری کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه تحولاتی در مناطق پیرامونی ما جریان دارد و فکر میکنیم که در ماههای آینده منطقه ما شاهد تحولات جدیدی خواهد بود، گفت: آمریکاییها با توجه به این شرایط در بحث عراق و سوریه رویکردی جز خروج از منطقه نخواهند داشت و باید در این چهارچوب حرکت کنند.
وی همچنین افزود: برخی از اقدامات داعش در افغانستان و فعالیتهای گروههای تروریستی در سوریه و عراق برای بازگرداندن ناامنی به این دو کشور در برابر همین تحولات است که احتمالا در آینده شاهد آن خواهیم بود.
امیر عبدالهیان با تاکید بر اینکه ما هرگونه تحول در منطقه را با جدیت و دقیق رصد میکنیم و نسبت به تحقق صلح و ثبات و امنیت در منطقه حساس هستیم و با جدیت این مسائل را پیگیری میکنیم، گفت: در مورد مسائل منطقه باید کشورهای منطقه تصمیم بگیرند و مداخلات خارجی کمکی به حل مسائل در منطقه نمیکند.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه فردی که سمت مشاور رسانهای تیم مذاکره کننده ایران را بر عهده دارد صحبت از پلن B از سوی ایران در یکی از مصاحبههایی که به تازگی داشته است کرده است، گفت: ما مشاور رسانهای بی نام و نشان نداریم و مواضع رسمی جمهوری اسلامی ایران و تیم مذاکره کننده ایران توسط مذاکره کننده ارشد ما یا توسط سخنگوی وزارت خارجه و همچنین بنده اعلام میشود. لذا هرگونه اظهارنظری با عناوین کلی مورد تایید ما نیست.
وی ادامه داد: مایل هستم با استفاده از فرصت به وجود آمده و پرسش مطرح شده ارزیابی خود را از دور اول جدید مذاکرات وین اعلام کنم. ما با حسن نیت، جدیت، برنامه و با ابتکار در دور اول مذاکرات جدید در وین حضور یافتیم. از چند روز قبل در تماسهایی که با وزرای خارجه عضو برجام و همچنین آقای بورل داشتم اعلام کردیم که شما که اینقدر در چند هفته گذشته علاقمند و مشتاق به برپا شدن میز مذاکرات هستید، باید در مذاکرات دارای ابتکار عمل، حسن نیت و برنامه برای لغو تحریمها باشیم به آنها تاکید کردم که هدفگذاری دولت جدید در ایران پیگیری و لغو کامل تحریمها و هدفگذاری ما در میز مذاکرات وین لغو تحریمهای برجامی و بازگشت همه به تعهداتشان است.
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: سه کشور اروپایی حاضر در این مذاکرات هیچ ابتکار عمل چشمگیر و قابل ارائهای نداشتند و گویا بیش از آنکه به دنبال راه حل باشند به دنبال کسب ارزیابی از تیم ما بودند.
وی با انتقاد از بی عملی سه کشور اروپایی عضو برجام، گفت: تاکنون این سه کشور نتوانستند طرح و ایده عملیاتی ارائه دهند و ما به صراحت به آنها گفتهایم که دولت جدید در ایران دولتی عملگرا و نتیجه محور است.
وی با بیان اینکه گفتوگوهای کلی و مبهم کمکی به حل مشکل نمیکند، گفت: ما به آنها گفتهایم که اگر شما از برنامه صلح آمیز هستهای ایران نگران هستید ما نسبت به تداوم تحریمها، عدم لغو تحریمها و عدم پایبندی طرفهای مقابل به برجام ملاحظات و مطالبات خود را داریم.
وی با اشاره به دو سند ارائه شده از سوی ایران در ارتباط با لغو تحریمها و همچنین موضوع هستهای، گفت: متن مکتوب ارائه شده از سوی ایران کاملا در چهارچوب برجام است و چیزی فراتر از برجام در این متنها وجود ندارد و این ادعا که برخی از طرفهای مقابل مطرح کردهاند که مطالبات مطرح شده از سوی ایران در این متون حداکثری است نادرست است و مطالبات ما کاملا منطبق با برجام است و مطالبهای فراتر از برجام نداشتیم.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: در جریان مذاکرات برخی از رسانهها و لابیها تلاش کردند که القا کنند که ایران همزمان با مذاکرات بحث غنی سازی 90 درصد را شروع کرده است. در صبح روز جمعه در تماسی که بین من و آقای بورل وجود داشت ایشان نگرانی خود را مطرح کردند و من ضمن رد این اخبار تاکید کردم که ایران در چهارچوب ان پی تی فعالیتهای صلح آمیز هستهای خود را ادامه میدهد و اخبار مطرح شده در مورد بحث غنی سازی 90 درصدی ایران مورد تایید نیست و کذب محض است.
امیرعبدالهیان با تاکید مجدد مبنی بر اینکه ما با جدیت در میز مذاکرات حضور پیدا کردهایم، گفت: همزمان با انجام مذاکرات ما به دنبال پلن 2 نخواهیم بود و امیدواریم با مذاکرات قوی پیشرفت مورد نظر در مذاکرات حاصل شود و بتوانیم خواسته ملت ایران را در این مذاکرات به پیش ببریم.
امیر عبدالهیان همچنین تصریح کرد: ما توافق موقت را یک توافق خوب برای کشور نمیدانیم. توافق باید جامع باشد به نحوی که مردم ایران به صورت ملموس از مزایای اقتصادی برجام و رفع تحریمها برخوردار شوند و با همین رویکرد تیم ما بار دیگر به وین باز میگردد. البته بخش عمده تیم ما در وین حضور دارد. ما برای نشان دادن جدیت خودمان در این مذاکرات بر اساس دستورالعمل و پروتکلی که در نظر گرفتیم رئیس تیم مذاکره کننده همراه با دو سه نفر دیگر اعضای تیم به تهران برگشتند و بار دیگر به وین بازخواهند گشت ولی تیم کارشناسی ما در وین حضور داشت و مذاکرات به زودی از سر گرفته میشود. ما به دنبال توافقی خوب و قوی هستیم و امیدواریم که طرفهای مقابل نیز با این رویکرد به وین بیایند تا به توافقی مرضی الطرفین که تامین کننده حقوق ملت ایران است دست پیدا کنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر مشاور امنیت ملی امارات به تهران و روابط دو کشور ایران و امارات، گفت: یکی از چهارچوبهای اصلی سیاست خارجی ایران تعامل با همسایگان است و امیدواریم که در آینده نزدیک شاهد توسعه هر چه بیشتر مناسبات ایران با کشورهای همسایه از جمله امارات باشیم.
وی در همین چهارچوب گفت: با توجه به اهمیت تعامل با همسایگان و برنامههایی که دولت در این راستا دارد هفته آینده سمینار سفرایمان در کشورهای همسایه در تهران به مدت پنج روز با نگاه به توسعه و تعمیق همکاریهای ایران با کشورهای همسایه برگزار خواهد شد.
منبع : ایسنا