چند کلامی با شهردار فرهنگی اصفهان

بالاخره بعد از سه هفته از انتخاب دکتر علی قاسم‌زاده توسط ششمین شورای اسلامی شهر اصفهان به‌عنوان شهردار منتخب اصفهان، وزیر کشور رسما ایشان را به‌عنوان شهردار جهان‌شهر اصفهان منصوب کرد. ضمن تبریک به آقای دکتر قاسم‌زاده و آرزوی موفقیت برای ایشان در این مسئولیت خطیر به‌عنوان یک شهروند و البته کارمند شهرداری اصفهان چند نکته را یادآور می‌شوم.
تصویر چند کلامی با شهردار فرهنگی اصفهان

به گزارش سایت خبری پرسون از اصفهان، علیرضا گلچین‌فر ژورنالیست در یادداشتی نوشت: جهان‌شهر اصفهان امروز با مشکلات عدیده‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند که محصول سیاست‌گذاری‌های غلط ملی و منطقه‌ای در ۳۰ سال گذشته است. رفع معضلات کنونی شهر اصفهان در حوزه‌هایی همچون آلودگی هوا، خشک‌سالی، فرونشست زمین، حاشیه‌نشینی و... عمدتا خارج از حیطه اختیارات و مسئولیت‌های شهردار اصفهان است. اما لازم است شهرداری در راستای تحقق هدف ایجاد مدیریت واحد شهری با برقراری تعامل و ارتباط نزدیک با دستگاه‌های اجرایی منطقه‌ای و ملی نقش اول را در رفع این معضلات ایفا کند؛ چراکه توسعه شهر اصفهان بدون رفع چالش‌های کلان آن در سطح ملی امکان‌پذیر نخواهد بود.

شهر اصفهان با دارا بودن ۱۹۹ رسته صنایع‌دستی از سال ۱۳۹۴ عنوان شهر خلاق صنایع‌دستی و هنرهای مردمی را کسب کرده و به عضویت شبکه شهرهای خلاق یونسکو درآمده است. شبکه‌ای با ارتباطات گسترده میان بیش از ۲۰۰ شهر خلاق در جهان که استفاده از آن می‌تواند به رشد و توسعه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی شهر اصفهان سرعت بیشتری ببخشد. متأسفانه در شش سال گذشته شهرداری اصفهان از این ظرفیت عظیم ارتباطی بهره نگرفته و فرصت‌های تعاملی بسیاری را ازدست‌داده است. تأکید بر خواهرخواندگی با شهرهای مختلف در جهان در حالی انجام‌ گرفته که تاکنون دستاورد قابل‌توجهی جز برگزاری چند نمایشگاه برای اصفهان به همراه نداشته است. استفاده از ظرفیت شبکه شهرهای خلاق و ارتباط مستقیم با ۴۰ شهر خلاق حاضر در زیر بخش صنایع‌دستی و هنرهای مردمی و بیش از ۲۰۰ شهر خلاق دیگر ازجمله نکاتی است که نگاه ویژه شهردار جدید اصفهان را می‌طلبد. بدون توجه ویژه شخص شهردار به این موضوع، بهره‌گیری از فرصت‌های شبکه شهرهای خلاق امکان‌پذیر نیست.

در ۲۰ سال گذشته عمده توجه و نگاه شهرداران گذشته به پروژه‌های عمرانی بوده که البته ضرورت هم داشته است. امروز اما توسعه شهر اصفهان نیازمند تغییر رویکرد بوده که البته شورای ششم با انتخاب یک چهره فرهنگی نشان داده این تغییر رویکرد را درک کرده است. نکته قابل‌توجه این است که امروز توسعه شهر اصفهان جز از طریق توسعه شهر هوشمند و به‌کارگیری گسترده از فناوری‌های نوین شهری امکان‌پذیر نیست. متأسفانه در دوره‌های گذشته مدیریت شهری هیچ‌یک از شهرداران شهر اصفهان توجه ویژه‌ای به بحث شهر هوشمند و گسترش فناوری‌های شهری نداشته‌اند و لذا به نظر می‌رسد این حوزه نیز نیازمند توجه جدی‌تر شهردار جدید است؛ چراکه تحقق شهر هوشمند علاوه بر تسهیلات و امکاناتی که برای شهروندان فراهم می‌کند دستیابی به درآمدهای پایدار شهری را نیز برای شهرداری محقق می‌سازد.تحقق شهر هوشمند جز با شکل‌گیری یک سازمان فاوای مقتدر و البته تحت نظارت مستقیم شهردار اصفهان محقق نخواهد شد. ساختارهای مکمل سازمان فاوا نظیر ستاد شهر هوشمند و اداره فناوری‌های نوین نیز لازم است ذیل چتر یک سازمان فاوای مقتدر و البته چابک فعالیت کنند. تغییر ساختار سازمانی فاوا و چابک‌سازی آن باید از مطالبات جدی شهردار اصفهان در دوره چهار سال آینده باشد.

ساختار سازمانی شهرداری اصفهان در دوره‌های گذشته به‌طور غیر کارآمدی متورم شده و البته در هیچ دوره‌ای جسارت سبک‌سازی این ساختار وجود نداشته است. با حرکت به سمت شهر الکترونیک و ارائه هرچه بیشتر خدمات الکترونیکی به شهروندان، طبیعتا ضرورت کوچک‌سازی و چابک‌سازی ساختار اداری شهرداری بیشتر حس خواهد شد. انتظار می‌رود شهردار جدید اصفهان توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشد؛ چراکه کاهش هزینه‌های جاری اداره شهر و تزریق هرچه بیشتر منابع به بخش‌های عمرانی و زیرساختی، دستیابی به شهر هوشمند و فناور را آسان‌تر می‌کند.

در دوره‌های گذشته مدیریت شهری اقدامات عمرانی و توسعه‌ای بسیار شاخص و قابل‌توجهی در شهر اصفهان صورت گرفته لیکن انعکاس مطلوب و شایسته‌ای در سطح شهر و کشور نداشته است. به نظر می‌رسد حوزه روابط عمومی و ارتباطات شهرداری اصفهان نیازمند نگاه ویژه‌تری است تا اقدامات شاخصی که در چهار سال آینده در شهر اصفهان انجام خواهد گرفت در سطح محلی و ملی بازتاب ویژه‌ای داشته باشد. شهر اصفهان از دیرباز در حوزه‌های مختلف به‌عنوان شاخص و نمونه در کشور مطرح بوده اما در سالیان اخیر به‌رغم اقدامات قابل‌تقدیری که انجام شده برون‌داد آن در سطح ملی قابل‌توجه نبوده است.

کلام پایانی اینکه تحول در اداره شهر لزوما با تغییر مدیران و متولیان اداره شهر محقق نخواهد شد؛ آنچه مهم است تغییر ساختارهای اداره شهر و تغییر رویکردهاست. تغییر مدیران بدون تغییر ساختارها و رویکردها نتیجه متفاوتی ازآنچه تاکنون به‌دست‌آمده نخواهد داشت. حذف یا ادغام ساختارهای موازی، کوچک‌سازی و چابک‌سازی ساختار سازمانی، توجه ویژه به بدنه کارشناسی شهرداری، توجه ویژه به کادرسازی و تربیت مدیران آینده در داخل شهرداری و البته حرکت در مسیر تحقق اهداف برنامه ۱۴۰۵ ازجمله نکاتی است که به نظر نگارنده باید در صدر اولویت‌ها و برنامه‌های مدیریت شهری در دوره ششم باشد.

منبع: اصفهان زیبا

351165

مطالب مرتبط

سازمان آگهی های پرسون