به جهت شرایط کرونایی؛

زنجان، بزرگترین میعادگاه عاشقان حسینی امسال یوم العباس ندارد

حسینیه و زینبیه زنجان بزرگترین میعادگاه عاشقان حسینی امسال به دلیل شیوع کرونا یوم العباس ندارد.
تصویر زنجان، بزرگترین میعادگاه عاشقان حسینی امسال یوم العباس ندارد

به گزارش سایت خبری پرسون از استان زنجان، حسینیه و زینبیه زنجان بزرگترین میعادگاه عاشقان حسینی امسال به دلیل شیوع کرونا یوم العباس ندارد.

از قدیم الایام مردم زنجان هم مانند سایر مناطق مسلمان نشین دنیا در ایام محرم آئین های مختلفی برای سوگواری سرور و سالار شهیدان و یاران با وفایش برگزار می کنند، اما چیزی که عزاداری زنجانی ها را متمایز از سایر مناطق کرده و سبب شده که از این شهر به عنوان پایتخت شور وشعور حسینی یاد شود دسته عزاداری زنجانی ها است که از آن به عنوان بزرگترین تجمع عزاداران امام حسین (ع) یاد می شود.

سال های سال است که به برکت توجهات خاصه حضرت سیدالشهداء (ع) و حضرت زینب (س) عزاداری مردم زنجان زبانزد خاص و عام شده و مردمان بسیاری از نقاط مختلف ایران و جهان برای حضور در این حرکت عظیم به زنجان سفر کرده و با خیل جمعیت سیاه پوش همراه می شوند تا عشق و ارادت خود را به امام حسین(ع) و یارانشان نشان دهند.

در ادامه به برخی از آداب و رسوم مردم زنجان در ایام محرم اشاره می‌کنیم:

مراسم طشت گذاری یک آئین سوگواری مشترک بین مردم ترک زبانِ ایران است که به نوعی ادای احترام به کار جوانمردانه امام حسین (ع) در دشت نینواست.

طبق روایات امام حسین (ع) و یارانشان پیش از رسیدن به دشت نینوا توسط سربازان حرّ متوقف می‌شوند و در آن لحظه امام حسین (ع)دستور می‌دهد تا از آب موجود در مشک‌ها به سربازان حر نیز بدهند.

در مراسم اذن عزا خادمان حسینیه اعظم زنجان روز ۲۹ ذی الحجه (یک روز قبل از شروع ماه محرم)، پرچم قرمز رنگ گنبد حسینیه را تعویض کرده و پرچم مشکی را جایگزین آن می‌کنند.

این مراسم به نشانه آغاز ماه محرم برپا می‌شود که با مرثیه خوانی، مداحی و قرائت قرآن همراه است.

محرم همواره به عنوان ایام برآورده شدن حاجات بین مردم زنجان شهرت داشته و به همین دلیل در این روزها هرکس به اندازه وسع خود برای اطعام نیازمندان و هرچه باشکوه تر برگزار شدن مراسم عزای امام حسین (ع) تلاش می‌کند.

یکی از نذری هایی که بین مردم زنجان بسیار رواج دارد نذر پیراهن و پارچه مشکی است.

در این ماه همه مساجد، سقاخانه ها، هیئت های عزاداری و تکایا سیاهپوش شده و آماده اجرای مراسم و پذیرایی از عزاداران می‌شوند.

حلیم، حلوا، آش و سمنو نیز از جمله غذا‌های نذری زنجانی‌ها در ایام محرم است، همچنین نذر شمع، سینه و زنجیر زدن، خواندن زیارت عاشورا، ختم قرآن و روزه گرفتن از دیگر عادات و رسوم مردم زنجان در ماه پیروزی خون بر شمشیر است.

همه ساله از شب اول تا سیزدهم محرم، مراسم عزاداری در زنجان برگزار می‌شود اما مهمترین و با عظمت‌ترین روز برگزاری آن، هشتم محرم (شب تاسوعا) است که به عنوان الگویی در جهان اسلام مطرح شده است.

هرساله هزاران رأس دام در مسیر این اجتماع عظیم حسینی سر بریده می شود تا جایی که از حسینیه اعظم زنجان به عنوان دومین قربانگاه جهان اسلام پس از منا یاد می شود.

قریب به ۴ هزار خادم افتخاری در ایام محرم دربخش‌های مختلف سایت حسینیه، انعکاس خبر، کتابخانه، مسجد، صندوق قرض الحسنه ونذورات و مراکز دیگر به زائران وعلاقمندان اهل بیت (ع) ارائه خدمت می‌کنند.

تعداد نفرات شرکت کننده در دسته‌ حسینیه زنجان به ۵۰۰ هزار نفر هم می‌رسد و به جرأت می توان گفت دسته حسینیه اعظم زنجان بزرگترین دسته عزاداری در ایران است.

مراسم عزاداری که در حسینیه اعظم زنجان برگزار می‌شود در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۳۸۷به عنوان دهمین میراث معنوی ایران به ثبت ملی رسیده است.

یازدهم محرم هر سال محشری در خیابان‌های مرکز شهر زنجان برپا می شود... فریادهای یاحسین و یا زینب گوش فلک را کر می‌کند...

اینجا محل تجمع عشاقی است که در روز یازدهم ماه محرم گرد هم می‌آیند تا هم ناله شوند با زینب کبری (س) و شرح دلدادگیشان را از فرش به عرش طنین انداز کنند و بگویند: حسین (ع) خوب می‌دانست چه کسی را باید با خود ببرد،کدام مورخ می‌توانست بهتر از زینب (س) از مصیبتی روایت کند که بر خاندان امامت چه گذشت؟

مراسم شیرخوارگان که در سوگ حضرت علی اصغر(ع)، طفل شش ماهه امام حسین (ع) برگزار می‌شود نیز از دیگر رسومات زنجانی ها است که همزمان با سراسر کشور در استان زنجان برگزار می شود.

در این مراسم جمعیت کثیری از بانوان شهر همراه با نوزادان خود در مراسم حسینیه اعظم شرکت می‌کنند.

آن‌ها به نوزادان خود لباسی مشابه لباس حضرت علی اصغر(ع) در روز عاشورا پوشانده و به سوگواری می‌پردازند.

حجت الاسلام کرمی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان در گفتگو باخبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان در رابطه با برگزاری مراسم یوم العباس در زنجان گفت: امسال تجمع یوم‌العباس به معنای سال‌های پیش به دلیل شیوع بالای کرونا برگزار نخواهد شد.

حجت الاسلام کرمی در خصوص آخرین تصمیمات اتخاذ شده در ارتباط با برگزاری مراسم یوم‌العباس گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا امسال هم مانند سال گذشته یوم‌العباس به شکل همیشگی برگزار نخواهد شد.

او بابیان اینکه بنا داریم با همفکری ستاد مبارزه با کرونا یک طرح جایگزین اجرا کنیم، افزود: تجمع به معنای سال‌های پیش برگزار نخواهد شد.

کرمی ادامه داد: هیئت امنای حسینیه در آمادگی کامل به سر می‌برند که احیانا اگر مردم برای پرداخت نذورات و تحویل احشام بیایند آن‌ها را ساماندهی کنند.

هر ساله در روز هشتم محرم و همزمان با شب تاسوعای حسینی برای ادای احترام به اسطوره وفا و ادب حضرت ابوالفضل (ع) و مقام صبر زینب کبری سلام الله علیها دسته‌های حسینیه و زینبیه زنجان جلوه ویژه‌ای به شور و شعور حسینی در زنجان می‌داد، اما امسال هم مانند سال گذشته مردم زنجان با توجه به شرایط کرونایی و ضرورت رعایت موارد بهداشتی با نصب پرچم‌های سیاه به سردرب منازل خود هر خانه را یک حسینیه و هر خانواده را به یک هیئت تبدیل کرده اند.

مردم نجیب و مهمان‌نواز زنجان که به سبب شیوع ویروس کرونا از میزبانی شیفتگان حضرت اباعبدالله و برادر علمدارش محروم شده اند امیدوارند محبان اهل بیت (ع)، با اجرایی کردن طرح هر خانه یک حسینیه و هر خانواده یک هیئت، محرمی بی‌نظیر را در تاریخ به ثبت برسانند.

شهامی مسئول روابط عمومی حسینیه اعظم زنجان در گفتگو باخبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان گفت: با هدف تسهیل ادای نذر عزاداران حسینی طرح نیابتی ادای نذر قربانی درحال اجرا است.

او افزود: عاشقان امام حسین (ع) در هرکجا که باشند می‌توانند جهت انجام نذر نیابتی مبلغ مورد نظر خود را به شماره کارت نذورات فرهنگی حسینیه اعظم زنجان واریز کرده و برای هماهنگی بیشتر با شماره تلفن ۳۳۳۲۳۰۳۰ با پیش شماره ۰۲۴ تماس بگیرند.

دسته زینبیه اعظم زنجان نیز همچون دسته حسینیه با نوای یا حضرت زینب (س) در سراسر ایران طنین خواهد افکند و مردم ایران و عاشقان آن حضرت در در یازدهم محرم به جای اجتماع عزاداری، جلوه‌ای از کمک‌های مومنانه را به نمایش خواهند گذاشت.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

332566