به گزارش سایت خبری پرسون، دختران در صورتی که شغل نداشته و مجرد باشند، حق دریافت حقوق بازنشستگی والدین به ویژه پدر بعد از فوت وی را دارند. این موضوع شامل دخترانی که متارکه کردهاند و یا همسرشان درگذشته و حتی دخترانی که قبلا شغل داشته و سپس بیکار شده اند نیز میشود.
مصوبه ای در جریان است که طبق آن حقوق دختران مشمول به یک سوم کاهش مییابد و آنها حقوق کامل پدران خود را دریافت نمیکنند.
دلایل موافقان کاهش سهم دختران از حقوق پدران
موافقان این موضوع میگویند برخی از زنان بعد از فوت پدر خود به صورت صوری از همسر خود طلاق میگیرند تا حقوق پدر خود را دریافت کنند؛ یا این که برخی از دختران ازدواج خود را ثبت رسمی نمیکنند تا مشمول این حقوق باشند.
شاید بتوان به ندرت نمونهای از طلاقهای صوری را با انگیزههای مختلف در جامعه مشاهده کرد؛ اما برخی دلایل موافقان کاهش حقوق دختران عجیب است؛ آنها میگویند دریافت حقوق کامل سبب میشود تا دختران قید ازدواج را زده و آمار ازدواج کاهش یابد. واقعا برخی دلایل از ذهن بیمار یک فرد سرچشمه میگیرد؛ چگونه ممکن است یک دختر زندگی آینده، ازدواج و فرزندآوری خود را فدای چندرغاز حقوق بازنشستگی پدر فوت شده خود کند؟
کاهش حقوق دختران بیعدالتی است
با فوت پدر یک خانواده حقوق بازنشستگی وی میان همسر، فرزندان واجد شرایط و حتی پدر و مادر متوفی تقسیم میشود. بنابراین در این شرایط صرفا 25 درصد از حقوق پدر به دختر تعلق میگیرد. در صورتی که تنها بازمانده دختر باشد، این حقوق کامل به آن دختر پرداخت میشود. زمانی که یک دختر تنها زندگی میکند و حقوق بازنشستگی پدر را دریافت میکند؛ تمام هزینههای یک زندگی معمول که اصلیترین آنها خوراک، پوشاک و مسکن است را دارد؛ ضمن این که هزینههای جانبی نیز مانند تحصیل نیز به این موارد اضافه میشود. دختر دانشجویی که مشغول تحصیل است؛ چگونه کار کند و درآمد داشته باشد؟ آن نیز در شرایطی که شغل مناسب پیدا نمیشود؛ بنابراین در تورم بیسابقه فعلی، کاهش سهم دختران بیعدالتی است.
شکایت به دیوان عدالت اداری
گروهی از بازنشستگان اعلام کردند که قصد دارند در خصوص تغییر شرایط پرداخت حقوق بازنشستگان متوفی به دخترانشان به «دیوان عدالت اداری» شکایت کنند. آنها میگویند تا پیش از تصویب این قانون، تا زمانی که دختران مجرد بودند و یا همسر متوفی داشتند میتوانستند از کل حقوق بازنشستگانی پدرانشان بهرهمند شوند؛ تا جایی که خیال دختران از بابت اینکه حامی بالای سر دارند راحت بود اما پس از این حقوقی که به دختران بیوه و مجرد بازنشستگان متوفی پرداخت میشود، به یک سوم کاهش پیدا کرده است.
یک مقایسه جالب
طبق بند یک ماده 48 قانون حمایت خانواده، مصوب سال 1391، «زوجه دایم متوفی از حقوق وظیفه یا مستمری وی برخوردار می گردد و ازدواج وی مانع دریافت حقوق مذکور نیست و در صورت فوت شوهر بعدی و تعلق حقوق به زوجه در اثر آن، بیشترین مستمری ملاک عمل است.» یعنی به یک زن با ازدواج مجدد همچنان حقوق شوهر متوفی و سابق خود تعلق می گیرد. همچنین زنان شاغل دارای حقوق نیز میتوانند حقوق همسر متوفی خود را به شرطی که هر دو از یک صندوق بازنشستگی نباشند؛ دریافت کنند. در واقع قانونگذار به دنبال این بوده که دریافت حقوق همسر فوت شده مانعی برای ازدواج مجدد وی نباشد که این تصمیم بسیار مطلوب و سنجیده است؛ اما تصمیم در خصوص حقوق دختران عجیب است.
زمزمههای سیاست اعمالی در خصوص حقوق دختران بسیار نگران کننده است. از یک طرف دختران مجرد بدون شغل برای گذران زندگی به این حقوق نیاز دارند و کاهش آن برای دختران مشکل ساز است؛ از طرف دیگر برخی از زنان در دام ازدواجهای اجباری میسوزند و یا همسر معتاد دارند. دریافت حقوق پدر برای این زنان نیز برای ترک یک زندگی نامناسب مورد نیاز است که با کاهش یک سومی این حقوق دیگر برای آنان امنیت مالی نیز وجود ندارد تا خود را از یک زندگی جهنمی رها کنند.
نظرات شما ( 2 نظر )