پنجمین جشنواره کهن آواهای تنبور به پایان رسید

پنجمین جشنواره کهن آواهای تنبور و موسیقی کردی با معرفی برگزیدگان به پایان رسید.
تصویر پنجمین جشنواره کهن آواهای تنبور به پایان رسید

به گزارش سایت خبری پرسون، خانه تنبور تابستان امسال طبق روال پنج سال گذشته فراخوان جشنواره کهن آواهای تنبور را با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان دالاهو، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه و انجمن موسیقی ایران در نوزدهم خردادماه سال جاری منتشر کرد.

پیش از این سه دوره جشنواره به صورت حضوری، و با شیوع ویروس کرونا دو دوره آن در سال‌های 1399 و 1400 به صورت مجازی برگزار شده است.

در متن فراخوان درباره اهداف جشنواره به مواردی چون: حفظ و اشاعه موسیقی مقامی تنبور و دیگر آواهای کردی، شناسایی استعدادهای جوان؛ تشویق و هدایت آنها به سوی فرهنگ و هنر بومی و مقابله با فرهنگ های بیگانه، قدردانی از استادان و خدمتگزاران به فرهنگ و هنر کشور، تشویق و ترغیب خانواده‌ها در راستای توجه هر چه بیشتر به مسائل فرهنگی و هنری و ایجاد روحیه و نشاط اجتماعی در جامعه اشاره شده است.

جشنواره در دو بخش مجزا و هر بخش در سه حوزه مستقل تقسیم بندی شده است: بخش اول: ته رزها(مقامات) تنبور شامل: الف)مقام نوازی، ب)مقام خوانی و پ) بخش بداهه نوازی تنبور بر اساس مقامات؛ و بخش دوم: آواهای کردی شامل: الف)سیاو چه مانه، ب)هوره و پ)ترانه‌های کردی کرمانشاهی را شامل می‌شود.

بر اساس تقویم جشنواره آخرین مهلت ارسال آثار: بیستم تیرماه اعلام و پس از داوری آثار توسط داوران اسامی برگزیدگان در سوم مرداد ماه منتشر و اهدای جوایز برگزیدگان در هفتم مرداده ماه در خانه تنبور به ترتیب برگزار شد. شرایط حضور در جشنواره در چهار رده سنی مشخص و شرکت کنندگان در این رده‌های سنی مجاز به ارسال آثار در جشنواره بودند: نونهالان(تا پایان یازده سالگی)، نوجوانان(از آغاز دوازده تا پایان شانزده سالگی)، جوانان الف (از آغاز هفده سالگی تا پایان بیست و دو سالگی) و جوانان ب(از آغاز بیست و سه سالگی تا پایان بیست و هشت سالگی).

در بخش مقام نوازی شرکت کنندگان می‌بایست یک مقام مجازی، یک مقام مجلسی و سه مقام کلام را حداکثر به مدت هفت دقیقه نواخته و فایل تصویری آن را با کیفیت مناسب در قالب لوح فشرده به دبیرخانه‌ی جشنواره ارسال می‌نمودند. در بخش مقام خوانی: دو مقام مجلسی و سه مقام کلام، و در بخش بداهه نوازی تنبور بر اساس مقامات تکنوازی می‌بایست بر اساس مقامات و موسیقی مقامی تنبور بوده و شامل مجموعه‌ای از قطعات آوازی و ریتمیک ارائه می‌شد. در این بخش نواختن مقامات مورد نظر نبوده؛ بلکه نوازنده می‌بایست با استفاده از ذوق و توانایی خود در نواختن ساز تنبور و استفاده از تکنیک‌های مناسب و درست، قطعه یا قطعاتی را ارائه نماید. شرکت کنندگان می‌بایست هنگام ارائه ی آثار؛ از قطعات ساخته شده توسط سایر استادان استفاده ننمایند و قطعه ارسالی باید آمیزه‌ای از اصل تفکر، شناخت، استعداد و نوع آوری خود هنرمند باشد.

در بخش دوم «آواهای کردی» شرکت کنندگان می‌بایست یک مقام سیاو چه مانه، یک مقام ورده به زم و یک مقام چه پله؛ و در بخش هوره سه مقام از مقامات هوره و در بخش ترانه‌های کردی کرمانشاهی سه ترانه از ترانه‌های کردی کرمانشاهی را حداکثر به مدت هفت دقیقه خوانده و فایل تصویری آن را با کیفیت مناسب در قالب لوح فشرده به دبیرخانه ی جشنواره ارسال می‌کردند.

در توضیح این بخش آمده بود: این بخش به ترانه‌های کردی کرمانشاهی اختصاص دارد و ترانه‌های دیگر مناطق کردستان مورد ارزیابی هیئت داوران قرار نمی‌گیرد و در رابطه با ترانه‌های(گورانیه کان) کردی به منظور حفظ سنت؛ حالت‌ها و تکنیک‌های خوانندگی هر منطقه در جشنواره‌های آتی هرساله یکی از مناطق خاص موسیقیایی کردستان مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.

کاهش تعداد آثار رسیده به جشنواره / تمایل شرکت کنندگان برای اجراهای حضوری

آثار ارسالی به جشنواره امسال 138 اثر بود که نسبت به جشنواره‌های حضوری سال‌های گذشته این آثار کمتر شده و این نشانگر این است که شرکت کنندگان برای حضور و ارائه آثار خود در جشنواره‌های حضوری به مراتب استقبال بیشتری دارند. صحت این گفته را می‌توان با حضور پرشور هنرمندان و دوست داران این عرصه فرهنگی-هنری در سال‌های پیش به اثبات رساند.

دریع از حرکتی از سوی خانه‌های سیاوچمانه، هوره و مور

علی اکبر مرادی موسس خانه تنبور و بنیانگذار جشنواره کهن‌آواهای تنبور در این باره گفت: امسال هم مانند سال گذشته جشنواره کهن آواهای تنبور در شرایط سخت حاکم بر کشور برگزار گردید. شور و شوق نونهالان و نوجوانان و جوانان برای شرکت و رقابت در این جشنواره ستودنی است و من فکر می‌کنم نهال کاشته شده سالیان پیش کم کم دارد به بار می‌نشیند و تنبور کهن و دیرسال بیشتر از هر زمان دیگر یار، همراه و هم نفس نسل حاضر و نسل‌های آینده می‌شود. هرچند با کمال تاسف با بی توجهی مردم و مسئولان هنری شهرستان‌های پاوه و اورامانات، اسلام آباد غرب و هرسین سه آواز باستانی سیاوچمانه، هوره و مور در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. با اینکه در سال 1397 خانه‌هایی برای این سه نوع موسیقی کهن در شهرستان‌های مزبور افتتاح گردیده است، اما دریغ از حرکت یا هر فعالیتی.

مراسم اختتامیه و اهدا جوایز در روز پنج شنبه هفتم مردادماه در خانه تنبور با رعایت تمام پروتکل‌های بهداشتی انجام شد. در این مراسم به هنرمندان برتر لوح تقدیر و هدایایی در قالب کالای فرهنگی و هنری تعلق گرفت که پیش از این در متن فراخوان هم اشاره شده بود. امسال با توجه به شرایط موجود و شیوع بیماری کرونا مراسم مختصری تحت عنوان اختتامیه صورت گرفت و نفرات برگزیده تنها با همراه داشتن یک نفر به عنوان همراه در برنامه حضور داشتند.

در نهایت دبیرخانه پنجمین جشنواره کهن آواهای تنبور اسامی برگزیده شدگان را در سوم مردادماه به این شرح اعلام کرد:

بخش مقام نوازی: رده‌ی سنی نونهالان

نفر اول: آقای ایلیا مصطفایی
نفر دوم: خانم سارا کاکایی
نفرسوم: آقای شنتیا احمدی
هیئت محترم داوران در این بخش خانم‌ها مهتاب فتحی و آنیتا شیری دوچقایی را شایسته تقدیر دانستند.

بخش مقام نوازی: رده‌ی سنی نوجوانان

نفر اول و برگزیده ی ویژه جشنواره: آقای بنیامین گراوند
نفر دوم: آقای کیان ناصری
نفرسوم: آقای ایلیا احمدیان فر

بخش مقام نوازی: رده‌ی سنی جوانان الف

نفر اول و برگزیده ی ویژه جشنواره: خانم تارا افضلی
نفر دوم: آقای سپهر حسینی
نفرسوم : خانم شیرین عباسی
هیئت محترم داوران در این بخش خانم فاطمه زارعی و آقای هاتف مرادخانی را شایسته تقدیر دانستند.
هیئت محترم داوران از نوازنده‌ی روشن دل آقای امیرحسین محمدی تقدیر ویژه به عمل آورد.

بخش مقام نوازی: رده‌ی سنی جوانان ب

نفر اول: سرکار خانم سحر بدره
نفر دوم: جناب آقای اشکان مطاعی شویلی
نفرسوم: سرکار خانم لیلا ناصری

بخش مقام خوانی – رده‌ی سنی نونهالان

نفر اول: آقای کیارش بازی دار
نفر دوم: آقای اهورا رضایی
نفرسوم: آقای ایوب عباسی

بخش مقام خوانی: رده‌ی سنی نوجوانان

نفر اول: آقای کسری کاکایی
نفر دوم: آقای بردیا مرادی
نفرسوم : آقای یوسف عباسی
هیئت محترم داوران در این بخش آقایان مسلم نوری و محمدرضا زارعی را شایسته تقدیر دانستند.

بخش مقام خوانی: رده‌ی سنی جوانان الف

نفر اول: آقای سیروان فتحی
نفر دوم: آقای حسین اعظمی
نفرسوم: آقای سید فرهاد فرهادی

بخش مقام خوانی: رده‌ی سنی جوانان ب

نفر اول: هیچ مقام خوانی حائز امتیاز نگردید.
نفر دوم: هیچ مقام خوانی حائز امتیاز نگردید.
نفرسوم: آقای ایوب رضایی

بخش بداهه نوازی: رده‌ی سنی نوجوانان

نفر اول و برگزیده ی ویژه جشنواره: آقای امیرسام بهرامیان
نفر دوم: آقای اهورا اسدی
نفرسوم: آقای علی وصالی

بخش بداهه نوازی: رده‌ی سنی جوانان الف

نفر اول: آقای امیرحسین شمس
نفر دوم: آقای سید امیر حسینی
نفرسوم: آقای میلاد خدایی

بخش بداهه نوازی: رده‌ی سنی جوانان ب

نفر اول: هیچ نوازنده‌ای حائز امتیاز نگردید
نفر دوم: آقای حسین حقیقی نژاد
نفرسوم: آقای سید سهند مرادی

برگزیدگان بخش موسیقی کردی

هیئت محترم داوران در بخش آوازهای کردی کرمانشاهی در رده‌ی سنی جوانان (ب) آقای علی کمالی را به عنوان نفر اول و برگزیده‌ی ویژه جشنواره معرفی کردند.

در بخش آواز کردی:

نفر اول و برگزیده ویژه ی جشنواره: وریا کاکایی
نفردوم: دیلان مرادی
نفر سوم: شاهو یادگاری

در بخش هوره:

هیئت محترم داوران در این بخش از آقایان شایان ویسی و سجاد فرامرزی را شایسته‌ی تقدیر دانستند.
در توضیحات این بخش آمده بود: نوازنده برگزیده‌ی جشنواره به هنرمندی اطلاق می‌شود که از 20 امتیازآزمون بیش از 19 امتیاز را کسب کرده باشد.

هدایای برگزیدگان کالاهای فرهنگی بود / مسئولان حمایت واقعی داشته باشند

حیدر کاکی نوازنده تنبور و از مسئولان جشنواره «کهن آواهای تنبور» درباره این رویداد می‌گوید: پنجمین جشنواره کهن آواهای تنبور پنجشنبه هفتم مرداد ماه 1400 با معرفی نفرات برتر در بخش‌های مختلف به کار خود پایان داد. این رویداد هنری امثال نیز همچون سال گذشته به صورت آنلاین برگزار شد. با این تفاوت که برگزیدگان جوائز خود را حضوری و با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی از هیئت محترم داوران و مسئولین فرهنگی استان کرمانشاه و شهرستان دالاهو تحویل گرفتند. در راستای سیاست‌های فرهنگی و فرهنگ سازی خانه تنبور و استاد علی اکبر مرادی امسال نیز همچون سال گذشته جوایز برگزیدگان صرفاً کالای فرهنگی بود. کالاهای فرهنگی این دوره از جشنواره شامل 10 عدد تنبور و چندین دوره کتاب نفیس توسط استاد علی اکبر مرادی و با حمایت استاد محمدعلی سلطانی نویسنده شهیر کرمانشاهی و استاد قاسم براخانی و استاد رضا براخانی از هنرمندان سازنده تنبور تهیه و به شرکت کنندگان اهدا شد. خوشبختانه سطح کیفی جشنواره با وجود بیماری کرونا در وضعیت مطلوبی برخوردار بود و شرکت کنندگان از نظر کلاس نوازندگی و تکنیک و پیچیدگی اجراها و مهم‌تر از هرچیز از لحاظ استایل و شیوه نوازندگی پیشرفت‌های قابل توجهی نسبت به سال‌های گذشته داشته‌اند. امیدوارم مسئولان محترم فرهنگی این رویداد فرهنگی هنری را نه در حد سخنرانی بلکه با تمام وجود درک کنند و در راستای حفظ و نشر این فرهنگ غنی موسیقایی حمایت جدی‌تر داشته باشند.

برنامه‌های آتی خانه تنبور از زبان علی‌اکبر مرادی

علی اکبر مرادی درباره برنامه‌های آتی خانه تنبور می‌گوید: از ابتدای بازگشایی این خانه چندین گزینه برای فعالیت مورد نظرم بوده است که علاوه بر برگزاری جشنواره کهن آواهای تنبور باید به فعالیت‌های این مرکز اضافه شود. فعالیت نخست مسئله مهم آموزش است که با توجه به شرایط حاد دنیا و مسئله همه گیری کرونا، کماکان و با توجه به شرایط متغیر این اپیدمی آموزش‌ها در خانه تنبور انجام می‌شود. حرکت دوم ما در صورت همکاری اداره کل ورزش و جوانان برپایی مسابقات بازی‌های روستایی در بین جوانان خواهد بود. حرکت سوم دایر کردن کلاس‌های آموزش صنایع دستی و دست بافته‌های محلی توسط بانوان و با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است.

هدف دیگر برگزاری کنسرت‌های تابستانه در فضای باز و کنسرت‌های دیگر فصول با ظرفیت حدود سیصد نفر در سالن اجراهای خانه تنبور است که این کار به طور یقین به بعد از پایان یافتن شرایط همه گیری کرونا موکول خواهد شد. هدف پنجم برپایی کلاس‌های دوره‌ای با حضور استادان ملی موسیقی است که برای ایشان شرایطی فراهم شود که بتوانند یک یا دو هفته را با شاگردان خود در محل خانه تنبور به تدریس و تمرین و گروه نوازی بپردازند؛ و هدف نهایی سعی در برگزاری بین المللی جشنواره کهن آواهای تنبور است که با دعوت از استادان سازهای هم خانواده تنبور این مهم بتواند شکلی جهانی به خود بگیرد و یقینا تمام این برنامه‌ها در گرو تامین بودجه و همراهی مسئولین هنری و مردم اهل فضل و هنر و بهبودی شرایط موجود امکان پذیر خواهد بود.

منبع: تسنیم

329591

سازمان آگهی های پرسون