با رهاسازی سد آیدوغموش آذربایجان شرقی؛

نفس‌های به شماره افتاده قزل اوزن طارم احیا شد

عطش قزل اوزن طارم با رهاسازی سد آیدوغموش آذربایجان شرقی و جاری شدن آب در رگ‌های خشکیده این رودخانه فروکش کرد.

تصویر نفس‌های به شماره افتاده قزل اوزن طارم احیا شد

به گزارش سایت خبری پرسون از زنجان، شهرستان طارم به لحاظ برخورداری از شریان حیاتی رودخانه قزل اوزن، مهمترین منطقه کشاورزی استان زنجان محسوب می‌شود و کیفیت محصولات زراعی و باغی آن زبانزد عام و خاص است و استقبال قابل توجهی میان مصرف‌کنندگان دارد.

با توجه به شرایط اقلیمی متفاوت طارم، تنوع محصولات کشاورزی آن بسیار زیاد است، به طوریکه سالانه بیش از ۶۰ نوع محصول زراعی و باغی در زمین‌های این شهرستان کشت و وارد بازار مصرف داخلی و کشورهای حاشیه خلیج فارس می‌شود.

کاهش چشمگیر بارندگی ها در سال زراعی آبی و وجود خشکسالی گسترده در سطح کشور و استان زنجان، قزل اوزن امسال بیشتر از هر سال تشنه بود که این مساله موجب نگرانی و ناامیدی کشاورزان طارم از کاشت محصولات شد.

برای جلوگیری از خسارات ناشی از خشکسالی به محصولات کشاورزی شهرستان طارم با تدبیر مسئولان استان زنجان امسال در چهارمین سال آب سد آیدوغموش آذربایجان شرقی برای استفاده کشاورزان طارمی در رودخانه قزل اوزن رهاسازی شد.

رهاسازی آب در قزل اوزن برای حفظ باغات زیتون است

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان گفت: رهاسازی آب از سد آیدوغموش برای کشت محصول برنج نیست چرا که برنج نیاز بیشتری به آب دارد.

اسماعیل افشاری تاکید کرد: رهاسازی آب برای سیراب کردن باغات زیتون شهرستان طارم است تا در دل تابستان این محصولات از بین نرود و کشاورزی به جهت نبود آب دچار خسارت نشود.

وی یادآوری کرد: از طرفی نیز حجم آب محدودی از سد آیدوغموش سهم طارم است و این سد نیز حجم آبی بالایی ندارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان گفت: رها سازی آب این سد در رودخانه قزل اوزن شهرستان طارم به لحاظ زمانی در مناسبت‌ترین زمان انجام شد که باید آب آن نیز مدیریت شود.

افشاری اظهارداشت: سالانه به دلیل وجود بارندگی از نیمه دوم مرداد ماه رهاسازی آب در رودخانه قزل اوزن انجام می‌شد که امسال به دلیل خشکسالی این روند زودتر از موعد مقرر انجام شد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه سال گذشته با بارش‌های چشمگیر وضعیت روان آبها رضایتبخش بود سال گذشته آبی از سد آیدوغموش نگرفتیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان زنجان گفت: با رهاسازی آب به مسیر قزل اوزن در استان مردم شاهد دوباره زنده شدن رودخانه قزل اوزن شدند.

افشاری تاکید کرد: از کشاورزانی که زمین‌های کشاورزی آنها در مسیر این رود قرار دارد، انتظار تعامل و همکاری در مورد مصرف آب از قزل اوزن را داریم.

۵۰ درصد طارم سیراب شده است

رئیس جهادکشاورزی شهرستان طارم افزود: در حال حاضر آب قزل اوزن به ۵۰ درصد طارم یعنی تا کوهکن رسیده که طی روزهای آینده این مایع نجات بخش به بخش‌های دیگر نیز می رسد.

مجتبی اسکندری یادآوری کرد: در حال حاضر در تلاش برای مدیریت مصرف آب رهاسازی شده در شهرستان طارم هستیم.

وی اظهارداشت: با رهاسازی آب از سد آیدوغموش به قزل اوزن محصولات کشاورزی طارم از خسارت ناشی از خشکسالی نجات یافتند.

کشاورزان دلگرم به تولید شدند

محمدجعفر حیدری از کشاورزان شهرستان طارم اظهار داشت: رهاسازی آب در رودخانه قزل اوزن موجب خوشحالی کشاورزان این منطقه شده است.

وی تاکید کرد: کشاورزان و باغداران طارم نگران از دست دادن محصولات زراعی و باغی خود در نتیجه خشکسالی بودند که با تدبیر مسئولان استانی این نگرانی رفع و موجب قوت قلب کشاورزان شد.

یکی دیگر از کشاورزان طارمی ادامه داد: انتظار داریم دولت و مسئولان در سطح استان زنجان با برنامه‌ریزی‌های جدی مانع خسارت ناشی از کم آبی به محصولات کشاورزی طارم باشند.

حسین شفیعی تاکید کرد: در حال حاضر طارم قطب کشاورزی استان زنجان به شمار می‌رود که کمترین نرخ بیکاری را در سطح استان داریم.

وی خاطرنشان کرد: در زمان حاضر با کشت محصولات زراعی و باغی موجب اشتغال تعداد بیشتری از کارگران از دیگر استان‌ها نیز شده ایم که این مهم بسیار مهم و حائز اهمیت است.

این کشاورز طارمی یادآوری کرد: نباید با چنین ظرفیت‌هایی شهرستان طارم بدون آب بماند و یا کشاورزان با کمبود آن خسارت ببینند و از ادامه تولید ناامید شوند.

شهرستان طارم با ۴۷ هزار نفر جمعیت با در برداشتن حدود پنج درصد جمعیت و ۱۰ درصد مساحت استان زنجان در ۹۰ کیلومتری شمال شرقی زنجان قرار دارد و با استان های قزوین، اردبیل و گیلان همسایه است. سد آیدوقموش به فاصله تقریبی ۲۰ کیلومتر در جنوب غربی شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی، قرار دارد. تابستان سال ۹۶ ، ۹۷، ۹۸ و امسال هم رهاسازی آب این سد موجب شد محصولات کشاورزان از خشکسالی و بی‌آبی نجات پیدا کند.

رهاسازی آب سد آیدوغموش به رودخانه قزل اوزن آغاز شده و با سیراب شدن مناطق بالادست بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده، طی روزهای آینده به کل منطقه طارم و پس از آن به گیلوان انتهای حوزه این منطقه خواهد رسید.
با رسیدن آب به موقع به مزارع کشت برنج و باغ های زیتون کشاورزان هیچ خسارت ناشی از بی آبی متحمل نخواهند شد.

قزل اوزن از طولانی‌ترین رودخانه‌های ایران است که از ارتفاعات کردستان سرچشمه می‌گیرد و در ناحیه جنوب غربی وارد خاک استان زنجان شده از جنوب به صورت مارپیچ، خدابنده، ماهنشان و شمال غرب را دور زده وارد محدوده میانه و خلخال می‌شود و با گردش به سمت شرق در منطقه طارم علیا (آب‌بر) دوباره وارد خاک استان زنجان و شهرستان طارم می‌شود سپس در شهرستان طارم دهستان گیلوان از استان زنجان خارج شده و با دریافت شاخه شاهرود در شهر منجیل، با نام سفیدرود به سمت شمال جریان یافته و به دریای خزر می‌ریزد.

منبع: ایرنا

323471