حسن بهشتی پور، کارشناس مسائل بینالملل در خصوص احتمال احیای برجام به خبرنگار سیاسی سایت خبری پرسون، گفت: خبرها مثبت و امیدوارکننده است. مذاکره کنندگان ایران و آمریکا بر اصل مذاکره به توافق رسیدهاند. اما موضوع مهم این است که برگزاری مذاکرات به صورت غیرمستقیم روند توافق را کند میکند. ایران با گروه 4 به علاوه یک مذاکره میکند و نماینده اروپا نتایج این گفتوگوها را با آمریکا به اشتراک میگذارد و نظر آنها را مجدد به ایران منعکس میکند.
وی ادامه داد: در توافق برجام مذاکرات مستقیم ایران با ایالات متحده آمریکا بیش از 2 سال طول کشید و در حال حاضر با مذاکرات غیرمستقیم این روند طولانی تر از قبل نیز میشود. ضمن این که به طور کلی ایران میگوید، نیاز به مذاکره نیست و آمریکا باید به توافقهای قبل بازگردد.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: در عرصه بینالملل، الزاما به خواسته ایران توجه نمیشود و طرف مقابل نیز مطالبات خاص خود را دارد؛ هر چند برای دیگری منطقی نباشد. بنابراین دو طرف مذاکره، یعنی ایران و آمریکا باید به سمت یکدیگر حرکت کنند.
بهشتی پور تصریح کرد: نشست وین در هفته گذشته امیدوارکننده بود. زیرا 2 کمیته برای رسیدگی به چگونگی لغو تحریمها و بررسی بازگشت ایران به تعهدات خود تشکیل شده است.
وی با بیان این که طبق تجربه های قبلی حصول توافق در طولانی مدت رخ میدهد؛ گفت: هر چند آمریکا و اروپا نگران توان هستهای ایران اند، اما این مردم ایران هستند که در شرایط نامطلوب اقتصادی و تحت فشار قرار گرفتهاند. اگر این فشار اقتصادی متوجه مسئولین بود، توافق زودتر حاصل میشد. بنابراین باید مذاکرات سریع تر به نتیجه برسد. البته این به معنای نادیده گرفتن اصول ایران نیست. بلکه باید هر دو کشور به یک راه حل مشترک برسند.
این کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: مذاکره دو طرفه است و باید ایران و آمریکا، هر دو تصمیم گرفته و اراده کنند تا مذاکرات به نتیجه رسیده و توافق حاصل شود. محال است کشوری به تمام خواستههای خود مذاکره دست یابد. مسئله مهم حرکت به سمت یکدیگر است.