ابوالفضل ظهرهوند کارشناس مسائل بینالملل و دیپلمات سابق ایران در گفتگو با سایت خبری پرسون، در خصوص علت طرح سیاستهای گام به گام برای احیای برجام بیان کرد: بایدن بر خلاف وعدههای انتخاباتی خود، پس از ورود به کاخ سفید مسیر و سیاست ترامپ را در دستور کار خود قرار داد و نشان داد که هدف آنها در موضوع توافق هستهای مسائل مهمتری است.
ظهرهوند ادامه داد: دولت بایدن همان استراتژی گذشته ترامپ را دنبال میکند و میخواهد با استفاده از فشارهای تحریمی ترامپ آن را به فرصتی برای گرفتن امتیازات در شکل بازگرداندن ایران به تعهدات برجامی خود تبدیل کند و سپس سایر مطالباتی که همواره به آن اشاره داشتهاند یعنی توافق بر روی ظرفیتهای ملی ایران از جمله موشکی و منطقهای را پیگیری نماید.
وی همچنین اظهار داشت: پس از کنار رفتن ترامپ، اروپاییها آمدن دموکراتها در کاخ سفید را به عنوان فرصت میبینند و تلاش دارند تا همان سناریوی مشترک گذشته را در شکل 1+5 به صورت توافقنامهای جامع شامل موشکی و منطقهای اجرایی کنند.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه تصریح کرد: اروپاییها در گذشته نیز نقش واسطه و لابی را بازی کرده این بار نیز همین مسئله را دنبال میکنند و تلاش دارند تا بتوانند بدون اینکه آمریکا متحمل هزینه خاصی شود یا به عبارتی امتیاز مشخصی را به ایران بدهد آن را به برجام برگرداند و ایران را کماکان در چارچوب تعهدات برجامی خود نگه دارند.
وی خاطر نشان کرد: جوزف بورل سخنگو و نماینده سیاستهای خارجی اتحادیه اروپا اذعان داشت که موضع اروپا در نشست مجازی وین، سیاست گام به گام به شکل مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با رویکرد بازگرداندن دو طرف به برجام است و این موضع در واقع روی دیگری از سکه سیاست برجامی آمریکا است همانطور که آقای بلینکن نیز مدعی است که توپ در زمین ایران است.
ابوالفضل ظهرهوند در پایان گفت: مواضع قاطع حکیمانه و حسابشده مقام معظم رهبری در شکل لغو تمامی تحریمها در بازگشت ایران به تعهدات برجامی خود، توپ را در زمین آمریکاییها و 1+5 نگه داشته و به همین دلیل به نظر من سیاستهای گام به گام یک توهم است چرا که این سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران است و سیاستی است که دولت نیز اعلام کرده از آن پیروی میکند. بنابراین ایران نظارهگر این است که ببیند آمریکا چه گام مؤثری در راستای تحقق این موضع رسمی ایران برمیدارد.