سفری به کردستان(بخش پنجم)؛

مریوان؛ دیار دشت و تاریخ/ مردمانی به اصالت نژاد آریایی

مردمان شهر مریوان از نژاد «ماد آریایی» هستند که ریشه در اولین اقوام ساکن منطقه دارد و اهالی آن به زبان کردی سورانی صحبت می‌کنند و اغلب پیرو دین اسلام و مذهب سنی شافعی هستند.

تصویر مریوان؛ دیار دشت و تاریخ/ مردمانی به اصالت نژاد آریایی

به گزارش سایت خبری پرسون از کردستان، مریوان یکی از شهرهای مهم استان کردستان است و به علت وجود کوه‌ها و ارتفاعات، دره‌های ژرف، جنگل‌ها و پوشش گیاهی مناسب در شمال و جنوب، اقلیم‌های گوناگونی را در خود ایجاد کرده است.

همچنین قرارگیری آن در کنار دریاچه زریبار (زریوار) و منطقه اورامان و در مسیر ترانزیت ایران و عراق، بر رونق اقتصادی شهر افزوده است.

این شهر در ۱۲۵ کیلومتری غرب سنندج قرار دارد و همسایگان مریوان از شمال سقز، از شمال شرقی دیواندره، از شرق سنندج، از جنوب شرقی سروآباد و از شمال غربی دره «شلیر» است؛ از غرب کشور هم به شهر پنجوین شهرستان سلیمانیه کشور عراق محدود می‌شود.

طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت مریوان بالغ بر 136 هزار نفر است. مردمانش از نژاد «ماد آریایی» هستند که ریشه در اولین اقوام ساکن منطقه دارد و اهالی آن به زبان کردی سورانی صحبت می‌کنند و اغلب پیرو دین اسلام و مذهب سنی شافعی هستند.

آب و هوای مریوان

مریوان آب و هوای سرد و کوهستانی متمایل به معتدل سرد و حتی مدیترانه‌ای دارد. جریان‌های مدیترانه‌ای، شهر مریوان را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهند و به همین خاطر، بارش‌های جوی زیادی در این منطقه به وجود می‌آید. مریوان به علت بارش زیاد یکی از پرآب‌ترین مناطق غرب کشور و منطقه‌ای سرسبز و پوشیده از پوشش گیاهی غنی و متنوع است. به همین دلیل بهترین زمان سفر به مریوان در فصل بهار است تا بتوانید از طبیعت سرسبز و هوای مطلوب آن بهره‌مند شوید.

در فصل تابستان، روزهای گرمتری در انتظار شماست ولی دمای معتدل هوا در شب، تحمل گرمای روز را آسان می‌کند. در فصل‌های پاییز و زمستان، مریوان با آب و هوای سرد و کوهستان‌های پربارش خود، به استقبال دوستداران برف و سرما می‌رود.

دیدنی های مریوان

حتما شما نیز نام دریاچه زریوار یا زریبار را شنیده‌اید. این دریاچه که وسیع‌ترین دریاچه آب شیرین غرب ایران به شمار می‌رود، از معروف‌ترین جاذبه های گردشگری مریوان و به نوعی، نماد مریوان محسوب می‌شود.

گردشگران زیادی همه روزه به مجتمع پارک ساحلی زریبار می‌روند و از جاذبه‌ها و تفریحات متنوع آن لذت می‌برند. قایق‌سواری روی دریاچه، ماهیگیری، خرید از بازارچه‌های محلی و صرف غذا در رستوران های متعدد این پارک از جمله فعالیت‌هایی هستند که تمام بازدیدکنندگان مریوان را به خود مشغول می‌کنند.

علاوه بر این دریاچه، شهر مریوان از جاذبه‌های طبیعی دیگری نیز برخوردار است که از آن جمله می‌توان به دشت بیلو، غار کونا شم شم، منطقه تفریحی قمچیان، تفرجگاه ملاقوبی،‌ آبشار گویله و آبشار سلور اشاره کرد.

همچنین به دلیل قدمت این منطقه، محوطه‌های تاریخی و تپه‌های باستانی متعددی در حومه مریوان قرار دارند که همگی از جاهای دیدنی مریوان به شمار می‌روند. تپه‌های باستانی ساوجی، کولان، مرگ و بیساران حاکی از استقرار انسان‌ها از دوران نوسنگی است و به عنوان سنگ بنای شهرنشینی در این منطقه به شمار می‌روند.

گردشگران زیادی همه روزه به مجتمع پارک ساحلی زریبار می‌روند و از جاذبه‌ها و تفریحات متنوع آن لذت می‌برند. قایق‌سواری روی دریاچه، ماهیگیری، خرید از بازارچه‌های محلی و صرف غذا در رستوران های متعدد این پارک از جمله فعالیت‌هایی هستند که تمام بازدیدکنندگان مریوان را به خود مشغول می‌کنند.

هم‌چنین از آنجا که شهر مریوان بر سر راه تیسفون به آتشگاه آذرگشسب (از مهمترین پرستشگاه‌های زرتشتیان واقع در تخت سلیمان) قرار داشته، در عهد اشکانیان و ساسانیان نیز مورد توجه بوده است.

این شهر هم‌چنین به علت قرارگیری در نزدیکی مرز ایران و کردستان عراق و شهر مرزی باشماق، یکی از مقاصد محبوب برای علاقمندان به خرید به شمار می‌رود و بازارچه مرزی مریوان از دیگر عوامل جذب گردشگر به این شهر زیباست.

غذای محلی مریوان

مردم محلی شهر مریوان نیز هم‌چون دیگر شهرهای استان کردستان غذاهای مخصوص به خود را دارند که از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به خورش ریواس، خورش تره کردی، شیش کباب و قایرمه، انواع آش‌های عدس بلغور، دوغه‌وا، دانه کولانه، گزنه، پرپوله، برونشین و سنگه سیر و هم‌چنین نان‌های محلی شلکینه، برساق و کلانه اشاره کرد.

اما آن‌چه غذای مریوان را از دیگر شهرهای کردستان متمایز می‌کند، ماهی کبابی‌های این شهر است که به صورت تازه از دریاچه زریوار صید و در رستوران‌ها به علاقمندان عرضه می‌شود.

سوغات مریوان

صنایع دستی مریوان از نظر کیفیت و گستردگی در سطح کشور مطرح است. قالی و گلیم نساجی سنتی (جولایی) و گیوه یا کلاش مریوان از بهترین صنایع دستی استان کردستان است. محصولات چوبی و شال دستباف نیز از دیگر سوغات مریوان است.

عسل طبیعی سرشیو، شیرینی‌های سنتی، بادام سوخته و برساق از بهترین سوغاتی‌های خوراکی مریوان به شمار می‌روند.

رستوران های مریوان

از معروف‌ترین رستوران های مریوان می‌توان به رستوران ژه‌مه‌ن، رستوران هه‌وار و رستوران فرخ اشاره کرد. اطراف دریاچه زریوار و در مجنمع پارک ساحلی زریوار نیز رستوران‌هایی قرار دارند که غذاهای مرغوبی را به بازدیدکنندگان عرضه می‌کنند.

هتل های مریوان

هتل جهانگردی مریوان و هتل زریوار از بهترین هتل های مریوان به شمار می‌روند. هتل نوروز و هتل آپارتمان یاس نیز از دیگر گزینه‌های موجود برای اقامت در مریوان هستند.

چنانچه از آن دسته از گردشگرانی هستید که طرفدار تجربه‌ای نزدیک‌تر به زندگی مردم محلی مقصد سفرتان هستید، اقامتگاه بومگردی نشینگه بنار که در فاصله ۲۰ کیلومتری شهر مریوان قرار دارد، می‌تواند بهترین گزینه برای اقامت شما باشد.

سفر به مریوان

شهر مریوان در ۱۳۰ کیلومتری غرب مرکز استان، یعنی شهر سنندج قرار گرفته است. برای سفر به مریوان می‌توانید با هواپیما، اتوبوس یا خودروی شخصی به شهر سنندج رفته و سپس از جاده پرپیچ و خم کوهستانی و زیبای سنندج به مریوان، به این شهر برسید. چنانچه از استان‌های کرمانشاه یا آذربایجان غربی عازم مریوان هستید، می‌توانید از جاده‌های مرزی بوکان-سقز-مریوان یا کرمانشاه-پاوه-مریوان به این شهر سفر کنید.

فاصله تهران تا مریوان حدود ۶۰۰ کیلومتر است که علاوه بر خودروی شخصی می‌توانید این مسیر را با اتوبوس‌های مسافربری به مقصد مریوان یا شهر سلیمانیه عراق طی کنید.

شرکت‌های مختلف اتوبوسرانی و سواری‌های شخصی خطی از دیگر شهرهای بزرگ و شهرهای مختلف استان کردستان نیز به مقصد مریوان حرکت می‌کنند.

همچنین بسیاری از انواع تور کردستان وجود دارد که برنامه سفر خود را به بازدید از این شهر زیبا و کوهستانی اختصاص می‌دهند.

گزارش: سولماز خیاطی

278408