وزیر علوم:

ضعف ها و کمبود های آموزش مجازی به تدریج برطرف شده است

وزیر علوم با تاکید بر اینکه با چالش اشتغال دانش آموختگان و فارغ التحصیلان دانشگاهها مواجه هستیم، گفت: برای رفع این چالش، دانشگاهها با اجرای برنامه مهارت افزایی و بازنگری دروس عملی و تئوری تلاش می کنند تا دانشجویان مهارت آموخته پس از فارغ التحصیلی با مشکل اشتغال مواجه نشوند.

به گزارش سایت خبری پرسون، دکترمنصور غلامی امروز در نشست خبری ضمن تشریح فعالیت ها و اقدامات وزارت علوم در سال ۹۹ ، بر ضرورت توجه به علوم انسانی در کشور تاکید و اظهار کرد: متاسفانه علوم انسانی در بین جامعه و مسولان آنچنان که باید مورد توجه قرار نگرفته است و به ندرت خانواده ها بچه های خود را برای تحصیل در این رشته ها ترغیب میکنند، برای احیای این مساله نیازمند حرکت ملی هستیم تا داوطلبان بیشتری این رشته ها را انتخاب کنند.
وی تصریح کرد: در علوم پایه هم این بی توجهی اتفاق می افتد در حالی که علوم پایه، محور همه علوم است و ما باید در هر دوره ای برای تقویت و توسعه این علوم تلاش کنیم.
غلامی گفت: اینکه برخی رشته ها مورد استقبال زیاد داوطلبان قرار بگیرد، مشکل جدی است و ما در رشته های علوم تجربی شاهد این هجوم هستیم چون علاوه بر جامعه برای اشخاص و آینده آنها هم تبعات دارد.

وزیر علوم به شیوع کرونا و وضعیت آموزش عالی در این شرایط اشاره کرد و افزود: ما در آموزش عالی با اتفاق جدی که همه دانشگاه ها را در یک هفته به تعطیلی کشاند مواجه شدیم اگر چه هنوز هم آینده این بیماری مشخص نیست اما دانشگاه ها تلاش کردند برای آینده آموزش دانشجویان خود فکری بکنند و بیش از ۹۰ درصد کلاس های آموزشی از فروردین ۹۹ آموزش مجازی شد و دانشگاهها شبکه های آموزش مجازی بزرگی را برقرار کردند.
وزیر علوم خاطر نشان کرد: ضعف ها و کمبود های آموزش مجازی به تدریج برطرف شده و سرمایه ای بزرگ در این زمینه فراهم شده که قابل استفاده برای دوره های طولانی است چرا که دنیا به سمتی می رود که بسیاری از سنت های مدیریتی و خدماتی را تغییر داده و هر گروهی خود را زودتر برای ورود به شرایط جدید آماده کند می تواند موفق تر عمل کند.

دکتر غلامی ادامه داد: توسعه دانش پایه یا دانش مبنا در کشور یکی از مباحث جدی است توسعه پایدار توسعه ای است که برمبنای دانش شکل بگیرد و ما در کشور به سمت کاربست نتایج پژوهش ها حرکت کردیم و دانشگاه ها تحت عنوان دانشگاه های نسل سه و نسل چهار حرکت کردند و ما در موارد مختلفی شاهد کارهای شاخص از سوی دانشگاه ها بودیم مثلا در سیل استان های خوزستان و گلستان کار مطالعاتی قوی از سوی دانشگاه ها شکل گرفت تا از تکرار این حوادث ناگوار جلوگیری شود.
وی با اشاره به تشکیل خوشه های علمی در دانشگاه ها، خاطر نشان کرد: این خوشه ها کار تحقیقات علنی و تخصصی انجام می دهند و نتایج آن برای مسولان رده های مختلف ارسال می شود.
غلامی افزود: ما در روابط بین المللی خود از اعزام دانشجو به انجام کارهای پژوهشی و علمی مشترک رسیدیم در سال ۹۸ بیش از ۵۸ هزار مقاله مشترک چاپ شد، تحقیقات مشترک را انجام میدهیم، رفت و آمد تحقیق برای انجام پژوهش در کشور بیشتر شده است که این اقدامات حاصل انتقال دانش و فناوری است.

وزیر علوم تاکید کرد: اعزام طولانی مدت برای اخذ مدرک دکتری به جز برای رشته های ضروری را به شدت کاهش دادیم و این کاهش را با دوره های مطالعاتی کوتاه مدت ۶ ماهه جبران کردیم. ضمن اینکه ارتباط علمی از طریق اعزام دانشجو با مراکز علمی خارجی ادامه پیدا میکرد و می توانستند کارهای تحقیقاتی مشترک انجام دهند. زیرا ما نمی توانیم خود را بی نیاز از تبادلات علمی نشان بدهیم.
غلامی ادامه داد: دانشگاه جندی شاپور با ۱۷۵۰ سال سابقه مرکز مبادلات علمی بوده است و توسط یونسکو مرکز مبادلات علمی و فرهنگی ثبت شده است و این باعث افتخار برای ما است این دانشگاه پیشینه گرانقدر جامعه ما است چون کشور ما از قدیم مهد علم و فرهنگ بوده است.

به گفته غلامی، ما در بحث فارغ التحصیلان دانشگاهی بحث اشتغال دانش آموختگان را داریم و به یک دغدغه تبدیل شده و به دلیل شرایطش اقتصادی جذب نیروی کلی به راحتی برای این افراد صورت نمی گیرد بنابراین این انباشتگی فارغ التحصیلان دانشگاهی که دنبال شغل هستند مساله ای است که با آن مواجه می شویم.

وزیر علوم تاکید کرد: بحث مهارت افزایی دانشجویان یکی دیگر از اقدامات دانشگاه ها در جهت تامین اشتغال یا ورود به شغل است زیرا ظیفه ما در دانشگاه ها این است که دانش آموختگان را به روز آموزش بدهیم.

وزیر علوم همچنین به توسعه مراکز آموزشی، تأسیس رشته‌ها و نیاز آموزش نیروی انسانی تحصیلکرده اشاره کرد و افزود: در دهه اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حرکت جامعی برای تأمین نیاز نیروی انسانی تحصیلکرده انجام شد به طوری که ما در اوایل دهه ۷۰ نیازهای آموزش عالی در سطوح کارشناسی و کارشناسی ارشد را تأمین کردیم ولی در دوره دکتری نیاز بود که برای تأمین نیروی دانشگاهی اعم از اساتید و محققین ارشد، اعزام به خارج صورت بگیرد و همین حرکت باعث شد در دهه‌های ۷۰ برتر دنیا قرار گرفتند و در رتبه‌بندی‌های بین‌الملی رشد بسیار خوبی داشتیم. همچنین در طول ۴۰ سال مجموعه آموزش عالی در حوزه آموزش و پژوهش توانست مأموریت خود را به خوبی انجام دهد.

وی ادامه داد: در اوایل دهه ۸۰ به سمت کاربردی کردن نتایج پژوهش‌ها حرکت کردیم و انتظار جامعه نیز همین بود البته سئوال‌ می‌شود که این همه رشد در جهت حل مشکلات کشور چقدر مؤثر بوده است؛ این سوال درستی است و ما در این دهه به سمت استفاده از نتایج تحقیقات پژوهشی و کاربردی کردن پایان‌نامه‌ها حرکت کردیم.

غلامی تاکید کرد: یکی از اقدامات موثر در تحقیقات دانشگاهی و پژوهشی ، تبدیل آنها به فناوری‌ها است. برای این منظور رفته‌رفته مراکز رشد تشکیل شدند که این مراکز محلی است برای پشتیبانی ایده‌های علمی جدید. همچنین جریان توسعه علمی در حوزه آموزش بوده و روند خوبی طی کرده است. به طور کلی حوزه پژوهش پختگی یافته و در بخش توسعه فناوری‌ها و آوردن نتایج یافته‌های علمی برای توسعه سطح پایدار، کارهای خوبی انجام شده است.

258042

سازمان آگهی های پرسون